Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Τσουρέκια της Πασχαλιάς


Έφτιαξα κι εγώ σήμερα την πρώτη δόση για τσουρέκια.
Κάθε χρόνο τα φτιάχνω μόνη μου και έχω χρησιμοποιήσει διάφορες συνταγές.
Επειδή όμως είμαι ιδιότροπη στα τσουρέκια, γιατί τα θέλω να είναι αρκετά γλυκά και αρκετά λιπαρά, για να κρατούν την υγρασία τους, διαμόρφωσα μια συνταγή στα μέτρα μου.
Όπως βλέπετε η πιο κάτω συνταγή έχει αρκετή ζάχαρη και αρκετό βούτυρο.
Θεωρώ ότι το τσουρέκι όταν το τρως πρέπει να έχει την απαραίτητη γλύκα, γιατί αλλιώς θα τρώγαμε μπριός που έχουν λιγότερη ζάχαρη.
Επίσης το βούτυρο θεωρώ ότι παίζει σημαντικό ρόλο και η ποσότητά του αλλά και η ποιότητά του,  ώστε να μην αφήσει το τσουρέκι να στεγνώσει.
Βέβαια όλα αυτά επαφίενται στις γευστικές προτιμήσεις του καθενός και δεν αποτελούν στάνταρτ.
Έχω φτιάξει κι εγώ πολλές φορές τσουρέκια με περισσότερα υγρά και λιγότερο βούτυρο και μου άρεσαν επίσης, αλλά τρελαίνομαι για τη γεμάτη γεύση του βουτύρου, τι να κάνω; αδυναμίες είναι αυτές!! 
Τσουρέκια

Υλικά
1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο
5 μεγάλους κόκκους μαστίχα
4 αυγά
300 γρ. βούτυρο
200 γρ. γάλα
350 γρ. ζάχαρη
100 γρ. μαγιά μπύρας
900 έως 1 κιλό περίπου αλεύρι για τσουρέκια


Δημιουργία
Βάζουμε στο μπλέντερ 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μαζί με την μαστίχα και το μαχλέπι(αν δεν είναι αλεσμένο) και τα αλέθουμε. Επίσης πριν ξεκινήσουμε λιώνουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε το γάλα να είναι σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, δηλαδή χλιαρά και τα δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας.
Τα αυγά επίσης που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγες κουταλιές από το αλεύρι να γίνει ένας αραιός χυλός και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και το μισό βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Εν συνεχεία ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη λίγο λίγο το αλεύρι με το μαχλέπι και την μαστίχα και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι να ενσωματωθούν  με το μείγμα.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο βούτυρο και διπλώνουμε με το χέρι μας τη ζύμη να το απορροφήσει, χωρίς να την παιδέψουμε πολύ.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη, και την αφήνουμε να φουσκώσει, τοποθετώντας την στο φούρνο σε θερμοκρασία 40 βαθμών, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


Πλάθουμε τα τσουρέκια σε ότι σχέδιο και σχήμα θέλουμε, τα βάζουμε σε μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν με τον ίδιο τρόπο στο φούρνο, όπως προηγουμένως.



Εγώ αυτή τη φορά τα έπλεξα με 5 κορδόνια και είχα δασκάλα την αγαπημένη Βίκυ από το tastefull, εκεί θα βρείτε πολλά μυστικά για τα τσουρέκια και πολλά βίντεο για να κάνετε εξάσκηση στο πλέξιμο.
Όταν τα τσουρέκια μας φουσκώσουν, αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.


Προσοχή ο φούρνος μας να μην είναι πολύ δυνατός για να μην μας αρπάξουν. Ψήνουμε στη δεύτερη σχάρα από κάτω και προσέχουμε να μην μας σκουρήνει πολύ η επιφάνειά τους και μας στεγνώσουν.
Όταν κρυώσουν τα τσουρέκια τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη ένα ένα και τα στολίζουμε στο σπίτι ή τα φυλάμε στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα βάλουμε ερμητικά κλεισμένα σε πλαστική σακούλα τροφίμων.

Τηγανίτες με άνηθο



Φτάσαμε στη Μεγάλη Βδομάδα και όσοι δεν νήστευαν πιστεύω θα αρχίσουν να νηστεύουν.
Αυτή την περίοδο που νηστεύουμε έχουμε ανάγκη από ποικιλία στη διατροφή μας για να μην καταθέσουμε τα όπλα!!
Όσοι ειδικά νηστεύουν όλη τη σαρακοστή θα βρουν πιο εύκολη τη νηστεία με τέτοια εδέσματα, που συγχρόνως είναι και θερμιδογόνα.
Βρίσκεις τελικά τόση ποικιλία σε νηστίσιμες συνταγές, που είναι απορίας άξιον, αντί να αδυνατίσεις από την νηστεία, παχαίνεις κι από πάνω!! 


Τηγανίτες με άνηθο


Υλικά
1 ματσάκι άνηθος
1 κρεμμύδι
1 ποτήρι σόδα υγρή
2 ποτήρια περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι πιπέρι


Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα χοντρά κοτσάνια. Τρίβουμε ένα κρεμμύδι μεγαλούτσικο, προσθέτουμε ένα ποτήρι υγρή σόδα και ανακατεύοντας ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε ένα μέτριο χυλό, αλατοπιπερώνουμε.


Βάζουμε αρκετό λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς τα σπόρια ή με σφιχτά κόκκινα ντοματίνια.


Υ.Γ.Αυτή η συνταγή είναι από το βιβλίο "απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας", της Εύης Βουτσινά.

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Χρονίσαμε!!! με Κορμό γεμιστό



Έκλεισε χρόνο το μπλοκάκι μου αυτό τον μήνα!! την επόμενη βδομάδα κλείνει ακριβώς ένα χρόνο, αλλά επειδή είναι μεγάλη βδομάδα, θα σας κεράσω σήμερα.
Επίσης ένα άλλο πράγμα που θα κάνω με το κλείσιμο του χρόνου, είναι η αλλαγή του ονόματος με το οποίο υπογράφω: ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ.
Ας σας πω όμως πρώτα την ιστορία αυτού το ονόματος. Το επίθετο Πιούκα ήταν το πραγματικό όνομα του Παππού μου όταν ήλθε πρόσφυγας 20 χρονών στην Ελλάδα, από την Ανατολική Ρωμυλία.
Κάποιοι όμως, Τούρκοι λένε οι πληροφορίες μου,  οι οποίοι βρίσκονταν τότε στον Ελλαδικό χώρο, άλλαξαν αυτό το επίθετο για δικούς τους λόγους και το επέβαλλαν στον παππού μου.
Έτσι με αυτό τον τρόπο έχω εγώ το σημερινό επίσημο πλέον επίθετο.
Ήθελα όμως να τιμήσω έστω για λίγο το πραγματικό επίθετο του Παππού μου, γι' αυτό υπέγραφα με αυτό για ένα χρόνο.
 Ήλθε όμως η ώρα να αρχίσω να υπογράφω με το μικρό μου όνομα αλλά γαλλιστί, κι αυτό επειδή μου αρέσουν πολύ τα Γαλλικά και επιπλέον είναι και το πρώτο συνθετικό του blog.
"Marί " θα υπογράφω από εδώ και πέρα φίλοι μου να το θυμόσαστε!!
Πάμε τώρα να σας κεράσω το γλυκάκι για τα γενέθλια και για τα βαφτίσια!!

Κορμός με μερέντα
Υλικά
1 κούπα ζάχαρη
5 αυγά
1 κούπα αλεύρι φαρινάπ
1 βανίλια
Μερέντα ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας για τη γέμιση.

Δημιουργία
Πριν ξεκινήσουμε ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Μέσα στον κάδο του μίξερ, κτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και την βανίλια, προσέχοντας να μη ξεφουσκώσουν τα αυγά.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί(για να μην γλυστράει η λαδόκολλα), καλύπτουμε με λαδόκολλα (και λίγο τα τοιχώματα), και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Απλώνουμε καλά το μείγμα να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 10-12 λεπτά το πολύ, μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
Στη συνέχεια στρώνουμε μια λαδόκολλα, στα μέτρα του ταψιού, στον πάγκο μας και την πασπαλίζουμε με άχνη.
Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε αμέσως πάνω στην λαδόκολλα με την άχνη.

Βγάζουμε την λαδόκολλα με την οποία ψήθηκε και αλείφουμε την επιφάνεια με μερέντα ή μαρμελάδα.

Πιάνουμε τις άκρες από το παντεσπάνι μαζί με την λαδόκολλα και τυλίγουμε σιγά σιγά σε ρολό.
Αφήνουμε λίγο μαζί με τη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
Τοποθετούμε το ρολό, αφού βγάλουμε τη λαδόκολλα, σε ένα δίσκο και πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.

Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

Κεφτεδάκια στο φούρνο με πουρέ

Ένα νόστιμο φαγητό για το τραπέζι του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο, είναι το φαγάκι που έφτιαξα.
Προσπάθησα να το κάνω πιο υγιεινό κι έτσι δεν τηγάνισα τα κεφτεδάκια.
Από την άλλη ήθελα επειγόντως να δοκιμάσω το καινούριο μου ταψί-τηγάνι!!
Ξέρετε έχω μανία να μαζεύω οτιδήποτε αφορά την κουζίνα.
Τυχαίο; δεν νομίζω!!
Το συγκεκριμένο σκεύος το βρήκα σε ένα άσχετο σούπερ μάρκετ, εντελώς τυχαία, καθώς έψαχνα επισταμένως στους διαδρόμους (περίεργο!!), να ανακαλύψω κάτι.
Καθόλου περίεργο αγαπητοί μου συνάδελφοι και φίλοι, γιατί συνήθως αυτό κάνω, όπου βρω σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ (δεν με πειράζει!!) μπαίνω και το εξερευνώ εξονυχιστικά μπορώ να πω!!!
Έχει βέβαια και τα τυχερά της αυτή η ασχολία, μερικές φορές βρίσκεις απίθανα πράγματα στα πιο απίθανα μέρη.
Για να δούμε τώρα τι έφτιαξα με το ταψί-τηγάνι ή το τηγάνι ταψί (όπως θέλετε), που έχει και καπάκι.

Υλικά
600-700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε χυμό πορτοκαλιού
αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα:
1 1/2 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
1/2 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκια ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι

Για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες βρασμένες καλά
100 γρ. γάλα (μισό ποτήρι)
3-4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1 κουταλάκι αλάτι
πιπέρι-μοσχοκάρυδο

Δημιουργία
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για τον κιμά και τον πλάθουμε κεφτεδάκια επιθυμητού μεγέθους.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε λίγο λάδι, στύβουμε το χυμό 2 μικρών πορτοκαλιών και τοποθετούμε τα κεφτεδάκια.

Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές κι αν χρειαστεί τα γυρίζουμε.

Όταν ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αδειάζουμε μαζί με το ζουμί τους σε ένα τηγάνι (αν δεν έχετε τηγάνι-ταψί). Βάζετε το τηγάνι στη φωτιά, ρίχνετε τα υλικά για τη σάλτσα, ελάχιστο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τον πουρέ στο multi και τα ανακατεύουμε για να έχουμε ένα λείο πουρέ.
Σερβίρουμε τον πουρέ μαζί με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα τους.



Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Μανιτάρια κρασάτα με δεντρολίβανο

Αυτό το διάστημα υπάρχει πάρα πολύ κούραση και φόρτος εργασίας. Οι ψυχικές και σωματικές δυνάμεις έχουν εξαντληθεί και έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.
Ελπίζω μόνο όλα αυτά να βγουν σε καλό και να έχουν αίσιο τέλος.
Τέλος πάντων επειδή εδώ είμαστε για να πούμε καμιά συνταγή, να μαγειρέψουμε και να εκτονωθούμε, δεν θα σας κουράσω άλλο.
Σας δίνω μια συνταγή για να νηστέψουμε λίγο, γιατί πλησιάζει το Πάσχα και πρέπει να φάμε με όρεξη το αρνί, έτσι δεν είναι;


Υλικά
1/2 κιλό μανιτάρια πλευρώτους
1/2 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
3 καρότα
2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο
χυμό από 2 λεμόνια
2 κουταλιές βιτάμ
αλάτι


Δημιουργία
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να μαριναριστούν. 


Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα καρότα και ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το δενδρολίβανο, αλάτι και τα σοτάρουμε για 10-15 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν και μείνουν με τη σάλτσα τους.

Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Κανταϊφι νηστίσιμο

Αυτό το Σαββατοκύριακο πήγαμε επίσκεψη στο χωριό. Απέναντι από το πατρικό μας σπίτι ξεκινάει το δάσος και είπαμε αυτή τη φορά να το εκμεταλευτούμε.
Περπατήσαμε στο δάσος μαζί με τις χελώνες,

ανεβήκαμε βουναλάκια,

μαζέψαμε χόρτα, ανακαλύψαμε άγρια σπαράγγια και το κυριότερο χαρήκαμε τη φύση. 
Το ακανθώδες φυτό με τα σπαράγγια  
Παρασύρθηκα από την φίλη kitchen stories και ψάξαμε τα σπαράγγια μαζί με τον Πέτρο, βρήκαμε τελικά αυτά που βλέπετε.....
και αποτέλεσαν ένα νοστιμότατο και υγιεινότατο συμπλήρωμα στο μεσημεριανό μας τραπέζι.
Σπαράγγια ομελέτα
Μετά βέβαια από όλη αυτή την δραστηριότητα, αποφανθήκαμε όλη η παρέα, αδερφή, γαμπρός, ανιψιά, ανιψιός, μαμά, μπαμπάς και πάει λέγοντας......, ότι δικαιούμασταν ένα γλυκάκι κι έτσι φτιάξαμε ένα εύκολο (για να μην κουραστούμε) κανταίφι. 




Υλικά
1 1/2 κούπα βιτάμ λιωμένο
1/2 κιλό κανταΐφι
1/2 κιλό καρύδια χοντροαλεσμένα
2-3 κουταλάκια κανέλα
1/4 της κούπας ζάχαρη


Για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
χυμό μισού λεμονιού


Δημιουργία
Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 30χ30, το μισό κανταίφι αφού πρώτα το ανοίξουμε να ξεκολλήσουν οι ίνες του.
Το περιχύνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και την ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω από το κανταίφι. Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο κανταίφι, ανοιγμένο καλά και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε πάνω-κάτω μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη και το νερό για 7 λεπτά περίπου και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό κανταΐφι και το αφήνουμε να το πιει χωρίς να το σκεπάσουμε.
Όταν κρυώσει κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.