Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Κανταϊφι νηστίσιμο

Αυτό το Σαββατοκύριακο πήγαμε επίσκεψη στο χωριό. Απέναντι από το πατρικό μας σπίτι ξεκινάει το δάσος και είπαμε αυτή τη φορά να το εκμεταλευτούμε.
Περπατήσαμε στο δάσος μαζί με τις χελώνες,

ανεβήκαμε βουναλάκια,

μαζέψαμε χόρτα, ανακαλύψαμε άγρια σπαράγγια και το κυριότερο χαρήκαμε τη φύση. 
Το ακανθώδες φυτό με τα σπαράγγια  
Παρασύρθηκα από την φίλη kitchen stories και ψάξαμε τα σπαράγγια μαζί με τον Πέτρο, βρήκαμε τελικά αυτά που βλέπετε.....
και αποτέλεσαν ένα νοστιμότατο και υγιεινότατο συμπλήρωμα στο μεσημεριανό μας τραπέζι.
Σπαράγγια ομελέτα
Μετά βέβαια από όλη αυτή την δραστηριότητα, αποφανθήκαμε όλη η παρέα, αδερφή, γαμπρός, ανιψιά, ανιψιός, μαμά, μπαμπάς και πάει λέγοντας......, ότι δικαιούμασταν ένα γλυκάκι κι έτσι φτιάξαμε ένα εύκολο (για να μην κουραστούμε) κανταίφι. 




Υλικά
1 1/2 κούπα βιτάμ λιωμένο
1/2 κιλό κανταΐφι
1/2 κιλό καρύδια χοντροαλεσμένα
2-3 κουταλάκια κανέλα
1/4 της κούπας ζάχαρη


Για το σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
χυμό μισού λεμονιού


Δημιουργία
Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 30χ30, το μισό κανταίφι αφού πρώτα το ανοίξουμε να ξεκολλήσουν οι ίνες του.
Το περιχύνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και την ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω από το κανταίφι. Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο κανταίφι, ανοιγμένο καλά και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνουμε πάνω-κάτω μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη και το νερό για 7 λεπτά περίπου και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό κανταΐφι και το αφήνουμε να το πιει χωρίς να το σκεπάσουμε.
Όταν κρυώσει κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

19 σχόλια:

  1. Τα ζήλεψα τα άγρια σπαράγγια που βρήκατε Μαράκι!
    Το γλυκό σου πολύ ωραίο, το σημειώνω να το έχω στα υπόψιν για τη μαμά μου που όλο νηστεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα σπαράγγια φωτιές έχουν ανάψει..
    Το καταϊφάκι έτσι μου φαίνεται πολύ γρήγορο και εύκολο...Μπορεί και να σε μιμηθώ αυτή τη βδομάδα!
    Καλή εβδομάδα να έχεις Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ τα σπαράγγια θέλω!!που είναι το χωριό σου Μαρία;;
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμ,η βόλτα είναι ζηλευτή!
    Το καταίφι μια γλυκιά λύση για την..λιγούρα!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα σπαραγγια δεν τα πολυθελω...αλλα αυτο το κανταιφι με βαζει σε πειρασμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτες οι ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη φύση είναι ότι καλύτερο. Και τα δωράκια της φύσης ακόμα καλύτερα.

    Το γλυκάκι γρήγορο και νόστιμο. Πολύ ωραίο Μαρία.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tα σιροπιαστά τα τρώω μετά μανίας!!! Δεν έχω καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή και γλυκιά εβδομάδα εύχομαι!
    Παίρνω και μια πηρουνίτσα από το λαχταριστό σιροπιαστό σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι μια απόλαυση η βόλτα στη φύση.
    Και εσείς, Μαρία μου, την απολαύσατε στο έπακρον!
    Χαίρομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφη φύση! Μακάρι να μπορούσα και εγώ να δραπετεύσω για λίγο! Πολύ νόστιμο το γλυκάκι και είμαι big fan του καταϊφιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρία αν θέλεις στείλε μου το mail σου να σου γράψω λεπτομέρειες για το θέμα φωτογραφίες έχω νέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΕΛΕΙ0 ΤΟ ΚΑΤΑΙΦΙ!!
    ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. φαγητό εναντίον γλυκού 0-1.Βγήκε η αποφαση και ας είναι και νηστίσιμο.Τι πειράζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και τα σπαράγγια θέλω και το γλυκό θέλω και βόλτα θέλω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία βόλτα κάνατε!!!
    Να είχα και λίγο κανταϊφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρία μου είναι ζηλευτά όντως αυτά τα σπαράγγια, μακάρι να είχα λίγα ακόμα.

    Έφη μου εύχομαι να το έχεις κάνει ήδη.

    Ξανθή το χωριό μου είναι στη Βόρεια Εύβοια, πολύ πράσινο!!

    Γιαγιά Αντιγόνη, αυτή την βόλτα την είχα πεθυμήσει γιατί την έκανα πολύ συχνά στην ηλικία Γυμνασίου-Λυκείου.

    Ελπινίκη χάνεις, καλό το κανταΐφι αλλά τα σπαράγγια είναι το κάτι άλλο.

    Μάριον συμφωνώ απολύτως για τα δώρα της φύσης.

    Λίλα στα σιροπιαστά κι εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ.

    Έλενα να πάρεις και μια και δύο πηρουνίτσες.
    Φιλιά.

    Kitchen stories, είναι απόλαυση πραγματικά, η βόλτα μέσα στο δάσος σε αναζωογονεί.

    Κατερίνα εύχομαι να μπορέσεις να δραπετεύσεις σύντομα.

    georgiaxara ευχαριστώ πολύ.

    para-kelsoscooks κι εσύ βλέπω γλυκατζού είσαι!!

    manousina, έχεις δίκιο να τα θέλεις όλα, γιατί αυτά πάνε μαζί.

    Asteri, ευχαριστώ να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα ...πρώτη φορά ακούω για άγρια σπαράγκια.
    Το γλυκάκι σου με λίγωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα!
    Χαίρομαι που σας βρήκα, και θα παρακολουθώ τη σελίδα σας!
    Τόλμησα, να "αντιγράψω" το πολύ ωραίο νηστίσιμο κανταΐφι σας, στο blog μου, φυσικά με τη δική σας υπογραφή από κάτω!( με το link σας!)
    Αν "σας φέρει ο δρόμος", κάντε μια επίσκεψη στο blog μου!
    Θα χαρώ πολύ!
    Το blog μου(1 από τα 3), είναι, ΕΔΩ: http://oikogeneiamou.blogspot.com/
    Θερμούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος15/1/16 18:25

    Υπέροχοοοο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή