Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τσουρέκια της Πασχαλιάς


Τσουρέκια

Υλικά
1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο
5 μεγάλους κόκκους μαστίχα
3 αυγά
200 γρ. βούτυρο
265 γρ. γάλα
250 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μαγιά μπύρας
850 γρ. αλεύρι για τσουρέκια



Δημιουργία
Βάζουμε στο μπλέντερ 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μαζί με την μαστίχα και το μαχλέπι(αν δεν είναι αλεσμένο) και τα αλέθουμε. Επίσης πριν ξεκινήσουμε λιώνουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε το γάλα να είναι σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, δηλαδή χλιαρά και τα δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας.
Τα αυγά επίσης που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγες κουταλιές από το αλεύρι να γίνει ένας αραιός χυλός και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και το μισό βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Εν συνεχεία ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη λίγο λίγο το αλεύρι με το μαχλέπι και την μαστίχα και ανακατεύουμε απαλά με το χέρι να ενσωματωθούν  με το μείγμα.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο βούτυρο και διπλώνουμε με το χέρι μας τη ζύμη να το απορροφήσει, χωρίς να την παιδέψουμε πολύ.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη, και την αφήνουμε να φουσκώσει, τοποθετώντας την στο φούρνο σε θερμοκρασία 40 βαθμών, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


Πλάθουμε τα τσουρέκια σε ότι σχέδιο και σχήμα θέλουμε, τα βάζουμε σε μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν με τον ίδιο τρόπο στο φούρνο, όπως προηγουμένως.



Εγώ αυτή τη φορά τα έπλεξα με 5 κορδόνια και είχα δασκάλα την αγαπημένη Βίκυ από το tastefull, εκεί θα βρείτε πολλά μυστικά για τα τσουρέκια και πολλά βίντεο για να κάνετε εξάσκηση στο πλέξιμο.
Όταν τα τσουρέκια μας φουσκώσουν, αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.


Προσοχή ο φούρνος μας να μην είναι πολύ δυνατός για να μην μας αρπάξουν. Ψήνουμε στη δεύτερη σχάρα από κάτω και προσέχουμε να μην μας σκουρήνει πολύ η επιφάνειά τους και μας στεγνώσουν.
Όταν κρυώσουν τα τσουρέκια τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη ένα ένα και τα στολίζουμε στο σπίτι ή τα φυλάμε στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα βάλουμε ερμητικά κλεισμένα σε πλαστική σακούλα τροφίμων.



25 σχόλια:

  1. πολλά τσουρέκια...πολύ τα λαχταρώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και του χρόνου, δείχνουν μούρλια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και του χρονου . μοσχομυρισαν μεχρι εδω!!!!
    εγω Μαρια τα φτιαχνω στο θερμομιξ και γινονται τελεια.
    καλο πασχα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και του χρόνου Μαρί μου! Υπέροχα σου έγιναν! Και εγώ πειραματίζομαι πάντα και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα τέλειο αποτέλεσμα. Θα δοκιμάσω της Βίκυς και θα έχω υπόψη και τη δική σου συνταγή για τη δεύτερη δόση!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω αν είναι λιπαρά ή γλυκά φαίνονται πάντως υπέροχα και κυρίως αφράτα.Συγχαρητήρια και του χρόνου να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΑΚΙ!! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ!!
    ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και του χρόνου Μαράκι να είσαι καλά να φτιάξεις τόσο όμορφα τσουρέκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Poly lahtarista Maria mou kai poly kallitehniko to pleximo!!!Kalo Pasha!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και του χρονου Μαρι να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις,υπεροχα ειναι..φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαράκι μου και του χρόνου!!!
    Εγώ κλασσικά και φέτος θα τα φτιάξω στο Θερμομίξ, ξέρεις εσύ χα χα χαα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφράτο πολύ φαίνεται το τσουρέκι σου!Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι φουσκωτά και αφράτα! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. orea ta tsourekia sou maria mou!!!afrata kai laxtarista!!!
    kalo pasxa sou euxome me ygia kai eutixia!!!filia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπέροχα, αφράτα τσουρέκια...μπράβο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και του χρόνου Μαράκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.
    Από την Κυριακή των Βαϊων είμαι σε πολύ βαρύ πένθος. Ο θεός επέλεξε φέτος να έχουμε ένα πικρό και δύσκολο Πάσχα.
    Δεν ξέρω πότε θα ξαναγράψω.
    Εύχομαι σε όλους σας καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. και του χρόνου!!
    καλό Πάσχα, με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και του χρόνου Μαρία με υγεία.
    Πολύ καλά σου έγιναν τα τσουρέκια, αφράτα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μαρια μου έχουμε την ίδια άποψη για το τσουρέκι Μου αρέσει πολύ η συνταγή σου και η φωτογραφία με το κομμένο τσουρέκι δείχνει πόσο καλό είναι.Αφράτο και μαστιχωτό Δυστυχώς φέτος δεν θα προλάβω να φτιάξω.Φεύγω αύριο βλέπεις
    Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαρία, καλό Πάσχα να έχεις. Την συνταγή σου θα την τιμήσω, γιατί ότι έχω κάνει από τις δικές σου συνταγές, βγαίνει νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συλλυπητήρια για το πένθος σου Μαρία μου! Σου εύχομαι να είσαι πάντα καλά!
    Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος24/4/11 02:50

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗΗΗΗ!
    ΦΙΛΙΑ χ2 ..ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΠΑΣΧΑ!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Συλλυπητηρία Μαράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συλληπτήρια Μαρία μου...τι να πω...καλή δυναμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Mαράκι συλληπητήρια εύχομαι να είσαι καλά (δεν ξέρω αν είναι της ώρας αλλά έκανα τα τσουρέκια σου και έγιναν υπέροχα,να προσέχεις τον εαυτόν σου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή