Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Γιουβαρλάκια καλοκαιρινά με σάλτσα τυριού



Να θυμηθούμε λίγο το καλοκαιράκι θέλω, το όμορφο καλοκαιράκι γιατί με έχει πιάσει ένα ψυχοπλάκωμα!!!
Ειδικά μετά την αλλαγή της ώρας...νυχτώνει τόσο νωρίς που δεν μπορώ να το χωνέψω και να προσαρμοστώ, απελπισία με πιάνει!!
Σε συνδυασμό βέβαια και με όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όλα αυτά κάνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, αλλά εύχομαι και ελπίζω να μην έχουμε εκρήξεις δυνατές!!που θα μας κατεδαφίσουν τελείως, γιατί ελεγχόμενες μεσαίες θα έχουμε σίγουρα!!
Γι' αυτό είπα να φτιάξω αυτό το φαγητό, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας στιγμιαίας φαεινής ιδέας, μπας και παραμυθιαστώ ότι είναι καλοκαίρι και να κλείσω τα μάτια για όλα τα άλλα.
Επίσης σας παρουσιάζω το μικρό μου λαχανόκηπο, τον οποίο φύτεψα με τα χεράκια μου. 
Στην αρχή έσκαψα πολύ καλά όλο το χώμα για να αφρατέψει.
Μετά έριξα κοπριά ζωικής και φυτικής προέλευσης και στη συνέχεια την ανακάτεψα με το χώμα, χτενίζοντας με μια τσουγκράνα.
Όταν φύτευα τα λαχανικά το χώμα ήταν τόσο απαλό, που το πόδι βούλιαζε όταν πατούσες.
Άνοιξα μικρά (όχι πολύ βαθιά) αυλάκια, έριξα νερό να υγρανθεί το χώμα και τοποθέτησα, σε απόσταση 15 εκ. το ένα από το άλλο, τα λαχανικά μου  στη σειρά. Μετά σκέπασα τις ρίζες τους με το χώμα και τα πότισα ξανά, φροντίζοντας το νερό να μην πέφτει πάνω στις ρίζες τους, αλλά λίγο μακρύτερα.


Στο σημείο της φωτογραφίας που δεν βλέπετε τίποτα, έχω φυτέψει σπόρους (καρότα, ρόκα) και τους έσπειρα διασκορπίζοντάς τους με το χέρι, στο σημείο που ήθελα.
Κατόπιν τους σκέπασα απαλά με λίγο χώμα, με τη βοήθεια της τσουγκράνας και φυσικά τους πότισα με άλλο τρόπο, σαν βροχή ένα πράγμα.
Έτσι κάθε 2-3 μέρες περίπου (αν δεν βρέξει), έχω να ποτίζω λάχανα, μαρούλια, ρόκα και καρότα.
Όταν θα έχω την πρώτη παραγωγή θα σας ενημερώσω σχετικά.
Ας μαγειρέψουμε τώρα να ξεχαστούμε γιατί αλλιώς δεν μας βλέπω καλά, αν μας κυριεύει το άγχος. 
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με δύναμη και κουράγιο, να φανούμε για άλλη μια φορά αντάξιοι των προγόνων μας.


Γιουβαρλάκια καλοκαιρινά με σάλτσα τυριού


Υλικά
600 γρ κιμά μοσχαρίσιο
2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι νυχάκι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
μαϊντανό- δυόσμο
αλάτι-πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι


6 ντομάτες
4 πατάτες


Για τη σάλτσα τυριού
250 γρ φέτα
150 γρ γάλα
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι μπαλσάμικο
4 κουταλιές της σούπας λάδι


Δημιουργία
Πλένουμε τις ντομάτες  κόβουμε ένα καπάκι και αδειάζουμε την ψίχα όπως κάνουμε στα γεμιστά.


Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα.
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα γιουβαρλάκια.


Τοποθετούμε τις αδειασμένες ντομάτες σε μια φαρδιά κατσαρόλα και πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι ζάχαρη.


Πλάθουμε μπαλάκια από το μείγμα του κιμά και τα βάζουμε μέσα στις ντομάτες. Αν περισσέψει κιμάς τον βάζουμε σε μπαλάκια μέσα στην κατσαρόλα.


Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε λάδι(περίπου 3/4 κούπας), προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι, τρίβουμε την ψίχα από τις ντομάτες και την προσθέτουμε κι αυτή στην κατσαρόλα.


Μαγειρεύουμε το φαγητό σκεπασμένο, σε χαμηλή φωτιά, για 40 λεπτά περίπου.


Φτιάχνουμε τη σάλτσα τυριού. 
Στο multi (εγώ ξέρετε thermomix) βάζουμε όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.


Με αυτή την κρέμα γαρνίρουμε τα γιουβαρλάκια όταν σερβίρουμε.




12 σχόλια:

  1. Ντοματες γεμιστες με κιμα ενα πραγμα..μου ανοιξες την ορεξη βρε Μαρακι..τωρα με την σαλτσα τυριου απο πανω σιγουρα πρεπει να του πηγαινει αν σκεφτουμε οτι τα γεμιστα παντα τα συνοδευουμε με τυρι φετα..οσο για τον λαχανοκηπο σου μπραβο,αλλο πραγμα βρε παιδι μου να εχεις τα δικα σου ζαρζαβατικα να τα βλεπεις να μεγαλωνουν...κι εγω εφτιαξα στο νεο μας σπιτικο λαχανοκηπο με μαρουλια κρεμμυδακια,πρασα,ανηθο,μαιντανο,σελινο,κουνουπιδια,λαχανα,πατατες,αντιδια,σπανακι,καροτα,και ιταλικα χορτα.
    Καλη σου μερα Μαρακι και καλοφαγωτα,φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ έτσι γιουβαρλάκια! Ενδιαφέρον έχει η συνταγή και η σάλτσα τυριού ωραία φαίνετε! μμμμ θα αρέσει στα παιδιά :)
    Καλή μας όρεξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία καλή αρχή στον κήπο σου θα χρειαστεί σε όλους μας ένας κήπος κι εύχομαι να μην είναι μόνο από ανάγκη αλλά και για μια καλύτερη τροφή στο σπίτι μας.
    Η σάλτσα σου πολύ μου άρεσε σαν ιδέα πάνω στο φαγητό.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο πιάτο και η ιδέα να θυμηθούμε το καλοκαιράκι επίσης μου άρεσε, γιατί σε όσα λες ταυτιζόμαστε!

    Καλό απόγευμα Μαρί.
    Όσο προλαβαίνουμε να το δούμε...Ειδικά εμείς οι εργαζόμενες ένα σοκ το παθαίνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το φαγητό σου και η σάλτσα τυριού μου άρεσε πολύ! Τα κέφια μας άστα, χάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαράκι μου το πιάτο σου μου θύμισε τόσο πολύ καλοκαιράκι και μου έφτιαξε την διάθεση, που σήμερα ειδικά είναι στα τάρταρα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ιδεα σου πολύ ωραία και πρωτότυπη. Κάτι διαφορετικό. Κι η σάλτσα τυριού πολύ καλή.
    Μπράβο Μαρία.

    Αντε καλή σοδειά από τον λαχανόκηπο :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/11/11 23:23

    Αχχααχαχα!! Το σημερινό μας φαγάκι (από χθες). Είχα κάνει κολοκυθάκια με κιμά και επειδή ως συνήθως τα πάω με το μάτι μου βγήκε παραπάνω γέμιση..Πήρα κι εγώ ντοματούλες και συνέχισα σε άλλη κατσαρόλα! Η σάλτσα θα τους δίνει άλλη διάσταση,ε ? Καλό βράδυ! Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου βρήκα το σχόλιό σου στα mail και δεν υπάρχει στο blog! Ο θαυματουργός blogger πάλι!
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο. Να τα λέμε! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο φαγητάκι και η σάλτσα τυριού μου άρεσε πολύ πολύ να είσαι καλά.Καλό υπόλοιπο Κυριακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία ιδέα Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γωγούλα πολλά ζαρζαβατικά έχεις στον κήπο σου.

    KONSTANTINA είναι πολύ νόστιμο φαγητό.

    Ξανθή ότι μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, θα είναι κέρδος στην υγεία μας, αλλά και στην τσέπη μας.

    kitchenStories εμείς οι εργαζόμενες μητέρες και νοικοκυρές τρέχουμε συνέχεια, γι'αυτό ένα καλοκαιράκι μας σώζει.

    mia maria ελπίζω τα κέφια μας να φτιάξουν σύντομα.

    ΕΛΕΝΑ η κουζίνα μας είναι το πιο καλό καταφύγιο.

    Μarion, ευχαριστώ πολύ, ήταν πολύ εύγευστο φαγητό.

    Εφη η σάλτσα είναι πολύ ταιριαστή στο φαγητό αυτό.

    Vita, δεν πειράζει αρκεί που το είδες, θα τα λέμε σίγουρα, λατρεύω Κρητική διατροφή και γενικά την Κρήτη.

    nadia η σαλτσούλα έδεσε!!

    kiki ευχαριστώ πολύ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή