Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σάμαλι με άρωμα πορτοκαλιού

Πως γίνεται να φτιάχνω σπανίως αυτό το γλυκό δεν ξέρω!! γεγονός είναι ότι είναι ένα γλυκό το οποίο το λατρεύω και είναι συγχρόνως και πολύ εύκολο.
Βέβαια η συνταγή αυτή διαφοροποιείται κάπως από την κλασική, αλλά βλέπετε οι επιθυμίες μου (για να μην πω εμμονές), σε κάποια υλικά με κάνουν και εφευρίσκω τρόπους για να τα χρησιμοποιήσω(για το πορτοκάλι μιλάω). 
Τώρα όσον αφορά το ζαχαρούχο, διαβάζοντας μια άλλη συνταγή παρόμοιας λογικής, καταχωρήθηκε στο μυαλό μου και έδεσε στην παρούσα συνταγή.
Και λέω έδεσε γιατί πραγματικά έδεσε και έδωσε στο γλυκό μια διαφορετική νότα και γευστική πολυπλοκότητα.
Μην σας πτοούν όμως τα όσα λέω!! πολυπλοκότητα στην κατασκευή του δεν υπάρχει και ή μόνη απόδειξη για του λόγου το αληθές, είναι να το φτιάξετε και να το δοκιμάσετε.
Εμπρός λοιπόν!!
Σάμαλι


Υλικά
1 φλυτζάνι τσαγιού(μικρό 155 γρ) σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό (155 γρ)
1 αυγό
1/4 φλυτζάνι ηλιέλαιο (50 ml) ή βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κουτί ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα (397 γρ)
1 βανίλια ζάχαρη με άρωμα πορτοκαλιού ή μαστίχας


Σιρόπι
3 φλυτζάνια νερό (600 ml) ή 2 φλυτζ.νερό και 1 φλυτζ. χυμό πορτοκαλιού, αν βάλετε και στη ζύμη άρωμα πορτοκαλιού, όπως έκανα εγώ.
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη (250 γρ)
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού




Δημιουργία
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και αφού πάρουν βράση τα αφήνουμε για 15 λεπτά να γίνουν σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αν θέλουμε 1 κουταλάκι εκχύλισμα πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.


Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα, το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε. 
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι, το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο τετράγωνο ταψί 24χ 24 εκ., στρώνουμε την επιφάνεια, βάζουμε αμύγδαλο ασπρισμένο σε κάθε υποτιθέμενο κομμάτι(έβαλα εκ των υστέρων) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά να ροδίσει.


Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε αμέσως το 1/3 από το σιρόπι και το αφήνουμε 10-15 λεπτά να το πιεί. Συνεχίζουμε με άλλο 1/3 από το σιρόπι, αφήνουμε να το απορροφήσει, περιχύνουμε και το υπόλοιπο και όταν το πιει κι αυτό τότε σερβίρουμε, αν δεν μπορούμε να αντισταθούμε, αλλιώς το αφήνουμε να κρυώσει.



13 σχόλια:

  1. Σίγουρη επιτυχία!!! Πάλι μου έδωσες ιδέα!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαινεται πως ειχε επιτυχια το γλυκο σου απο τις φωτογραφιες Μαρακι...αλλα εχω 1 απορια..αν δεν μπει μαστιχα στο γλυκο δεν θα θυμιζει καθολου σαμαλι..
    Εγω το φτιαχνω συχνα γιατι ειναι το αγαπημενο του συζυγου.
    Γεια στα χερια σου,να εχεις μια ομορφη Κυριακη,φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eri χαίρομαι πολύ που δίνω ιδέες και εύχομαι πάντα να είναι επιτυχημένες.Καλό βράδυ.

    gwgoyla σίγουρα το κλασικό είναι και διαχρονικό και το έχουμε συνηθίσει, αλλά και με το πορτοκάλι μου άρεσε. Βέβαια είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει αυτό που του αρέσει και να το απολαύσει.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω τι μου θύμισες τώρα!
    Ενα γλυκάκι που έφτιαχνα χρόνια πριν με σιμιγδάλι και ζαχαρούχο και μας άρεσε πολύ!!
    Ξεχωριστό το σάμαλί σου, με πορτοκαλένιο άρωμα, σίγουρα πολύ ενδιαφέρον!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή και γλυκιά εβδομάδα να έχεις, σαν το σάμαλι που μας κέρασες...

    Γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο και με άρωμα πορτοκαλιού. Του πάει.
    Γέμισε σιρόπια η οθόνη :)
    Φιλιά και καλή γλυκιά εβδομάδα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλενα αν κρίνω από αυτό το γλυκό που δοκίμασα και το δικό σου θα πρέπει να είναι το ίδιο νόστιμο.

    painter ευχαριστώ πολύ,καλή βδομάδα και σε σένα.

    Μάριον το πορτοκάλι είναι αγαπημένο γι'αυτό το έβαλα, αλλά και το κλασικό με τη μαστίχα δεν πάει πίσω. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ! Πάντως με τέτοιο step by step δε νομίζω να μη τα καταφέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ιιιιιιιιι! Πεθαίνω για σάμαλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θα μου αρέσει πιο πολύ από το παραδοσιακό σάμαλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ 'προκληκτικές' οι γευστικές σου επιλογές!!! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή