Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Κοτομπουκιές



Ένα μήνυμα που ήλθε τις προάλλες στο email μου και έδειχνε πως παρασκευάζονται οι κοτομπουκιές βιομηχανικά, με έκανε να μην θέλω να αγοράσω ξανά, αυτό που λέμε nuggets (κοτομπουκιές) ή τα παράγωγά του. 
Ξέρετε τις κοτομπουκιές, αυτές που τα παιδάκια κάνουν σαν τρελά όταν τις δουν.
Αυτό το βίντεο ήταν μια φρίκη!! πιθανόν να το έχετε δει πολλοί από σας, οπότε καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω. 
Όμως υπολογίζω χωρίς τον ξενοδόχο!! γιατί το παιδί ζητάει επιμόνως κοτομπουκιές!! με αυτές γεμίζουμε αραβικές πίτες, προσθέτουμε τυρί, ντομάτα, μουστάρδα, κι έτσι φτιάχνουμε ένα νοστιμότατο και χορταστικό γεύμα για το σχολείο.
Τι να κάνω κι εγώ η έρημη μάνα; αποφάσισα παντοίων τρόπων, να κατασκευάσω στο σπίτι, αυτές τις κατά άλλα νοστιμότατες κοτομπουκιές.
Ένα σας λέω!! ξεχωριστές, νόστιμες και καμμία σχέση βέβαια με τις έτοιμες.
Το παιδί φυσικά κατάλαβε τη διαφορά και με ρώτησε:"μαμά που τις βρήκες τις κοτομπουκιές;" " σου άρεσαν;" 
τον ρώτησα.
"Μου άρεσαν πολύ, ήταν διαφορετικές, εσύ τις έφτιαξες;" απάντησε.
Όπως καταλαβαίνετε τέλος οι έτοιμες, από δω και πέρα μόνο σπιτικές κοτομπουκίτσες θα έχει το μαγαζί.


Κοτομπουκιές


Υλικά
700 γρ. περίπου στήθος κοτόπουλου
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
2 αυγά
ρίγανη
αλάτι-πιπέρι
φρυγανιά τριμμένη ή ψίχουλα ψωμιού
αλεύρι


Δημιουργία
Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κομμάτια.


Στο μπολ ενός δυνατού μπλέντερ, βάζουμε το κοτόπουλο με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τρία τσιμπήματα ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αναμιγνύουμε δυνατά.

Προσθέτουμε το ένα αυγό και ανακατεύουμε. Με αυτό τον τρόπο τα μαχαίρια του μπλέντερ θα κόψουν το κοτόπουλο σε πιο μικρά κομμάτια και θα πάρουμε ένα μείγμα μαλακό, ομοιογενές σαν κιμά. 


Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ σε ένα μπολ.
Σε τρία διαφορετικά μπολ, ρίχνουμε στο ένα αλεύρι, στο άλλο το δεύτερο αυγό χτυπημένο και στο τρίτο τη φρυγανιά.


Με ένα κουτάλι (γιατί κολλάει), παίρνουμε μια μικρή μπάλα από το μείγμα και την αφήνουμε μέσα στο αλεύρι, την αλευρώνουμε και μετά την πιέζουμε λίγο στα χέρια μας.


Βουτάμε την αλευρωμένη μπάλα στο αυγό και μετά στη φρυγανιά.


Καθώς έχουμε τη μπάλα με τη φρυγανιά στα χέρια μας, πιέζουμε καλά σε ότι σχήμα θέλουμε, λεπτή ή χοντρή και την αφήνουμε στην άκρη.

Με το πλάσιμο αυτό, που κάνουμε με τα χέρια μας, εμποδίζουμε τη φρυγανιά να φύγει μέσα στο λάδι του τηγανιού και να μαυρίσει.
Όταν τελειώσουμε με όλο το μείγμα (βγαίνει αρκετό), ζεσταίνουμε λάδι ή βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν οι μπουκίτσες.

Σερβίρουμε ζεστές, αλλά και κρύες είναι το ίδιο νόστιμες.

17 σχόλια:

  1. Πολυ νοστημα και φυσικα πολύ πολυ καλυτερα από τα ετοιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Έχεις απόλυτο δίκιο είχα δει κι εγώ μία εκπομπή του Oliver και είχα φρικάρει! Ωραία η συνταγή σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ αγαπημενο φαγητο...εγω ψηνω συνηθως αντι να τηγανισω,γινονται το ιδιο τραγανες μα πιο ελαφρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρα κοτομπουκιες,σπιτικες και λαχταριστες,γεια στα χερια σου Μαρια μου.
    Καλη σου μερα και καλο Σ/Κ να εχετε,φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Μαίρη! Ωραία ιδέα και ιδανική λύση για τα μπομπιράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολυ ωραία συνταγή! Βέβαια δεν έχω μεγαλο μιξερ, ξερεις τα ''επαγγελματικα''. Όταν θα ρθει η ωρα θα το δοκιμασω λιγο λιγο στο μουλτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λες Μαράκι μου να πάρω και εγώ την ίδια απάντηση απο τον γιό μου και να σωθούμε ??? να μην ξανφάει αυτά τα απαίσια σκευάσματα των εταιριών ??? σίγουρα θα τα δοκιμάσω και θα σε ενημερώσω !!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλεια η συνταγή Mari! Εγώ θα τα κάνω στον φούρνο!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπράβο Μαράκι!
    Και νόστιμα, και ξέρουμε τι τρώμε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελπινίκη μου καλύτερα δεν λες τίποτα!!

    Κωνσταντίνα δυστυχώς αυτά που μας ταίζουν τα πιο πολλά είναι σκουπίδια, γι'αυτό πρέπει κάτι να κάνουμε.

    cook να σου πω την αλήθεια σκέφτηκα τα μισά να τα βάλω στο φούρνο, αλλά δεν ήξερα πως θα γίνουν.

    gwgoyla ευχαριστώ πολύ, καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ερμιόνη να δεις και τα μεγάλα παιδάκια πως τις τρώνε!!

    donkey and the carrot να τις φτιάξεις, με το μούλτι μια χαρά θα κάνεις τη δουλειά σου.

    Μαρία δοκίμασέ το είμαι σίγουρη ότι θα του αρέσουν και πές μου.

    Έρι να τις βάλεις στο φούρνο και εγώ την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να τις βάλω.

    Έλενα αυτό έχει ουσία, να ξέρουμε τουλάχιστον τι τρώμε.Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω αν δημοσιεύτηκε το σχόλιο μου αλλά σου είχα γράψει:
    Τι διαφορά έχουν οι δικές σου κοτομπουκιές από τις έτοιμες; Μα φυσικά την ποιότητα. Αν τις αλείψεις με λίγο λάδι και τις βάλεις στο φούρνο, θα γίνουν εξ ίσου νόστιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλειες οι κοτομπουκιές σου Μαρία! Τι καλύτερο από το σπιτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαίνονται τέλειες και είναι τέλειες και σπιτικές!! Μπορούμε να φτιάξουμε πιο πολλές και να τις βάλουμε στην κατάψυξη για επόμενη φορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο Μαράκι!!
    Έτσι αντιμετωπίζεται ο εφιάλτης των έτοιμων "δήθεν" φαγητών....
    γεια στα χέρια σου
    φιλιά
    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ θα ήθελα αυτό το video που δείχνει πως γίνονται οι ετοιματζίδικες κοτομπουκιές να μπορούσα να το δείξω σ΄όλα τα παιδάκια που τρελαίνονται για τα fast food. Οι δικές σου πάντως φαίνονται υπέροχες. Και το σημαντικότερο , είναι σπιτικοί, πράγμα που σημαίνει ότι ξέρεις τι έχεις βάλει μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή