Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα σήμερα, επιτέλους την έφτιαξα, την λαχταρούσα πολύ καιρό.
Έβαλα και σιρόπι γιατί είμαι σίγουρη ότι χωρίς σιρόπι δεν θα μου άρεσε τόσο πολύ!! κι αφού έβαλα σιρόπι έπρεπε να βάλω και φύλλο, εεεεε!! έτσι είναι, αυτά πάνε μαζί, κάνουν καλή παρεούλα.
Αλλά επειδή είμαι λίγο ξεχασιάρα?? ξέχασα να βγάλω το φύλλο κρούστας από το ψυγείο, κι έτσι αναγκάστηκα να φτιάξω χειροποίητο. Αναγκάστηκα!! τέλος πάντων, τραβάτε με κι ας κλαίω!!
Για το φύλλο χρησιμοποίησα:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα γεμάτη νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
και 1 κουταλάκι αλάτι
έφτιαξα αυτό το ζυμαράκι:
Βέβαια δεν το χρησιμοποίησα όλο, έβαλα 5 φύλλα στο ταψί, κι όχι 8, επειδή ήταν χειροποίητα.
Τα άλλα 3 τα έφτιαξα, όπως βλέπετε στη φωτό, νόστιμες τυροκουλούρες για να έχουμε κάτι αλμυρό να τσιμπήσουμε
σήμερα. 
Εσείς αν δεν θέλετε να φτιάξετε φύλλο, άνετα χρησιμοποιήστε φύλλο κρούστας.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ή έτσι ή αλλιώς, θα απολαύσετε μία γευστικότατη γαλατόπιτα.

Για την κρέμα
6 κούπες γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
100 γρ καβουρδισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
2 βανίλιες
8 φύλλα κρούστας
1/2 κούπα βούτυρο ή βιτάμ για τα φύλλα
Για την επιφάνεια:
2 αυγά
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη


ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού


Δημιουργία
Βάζουμε το γάλα πάνω στη φωτιά με το σιμιγδάλι και το ξύσμα, μέχρι να πήξει. Κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, τα κτυπημένα αυγά και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε βουτυρωμένο πυρέξ (έβαλα το ορθογώνιο το μεγάλο), στρώνουμε τα φύλλα βουτυρωμένα και αδειάζουμε την κρέμα.


Κτυπάμε 2 αυγά με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και το ρίχνουμε πάνω στην κρέμα. Ψήνουμε 40-45 λεπτά σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο.

Ενώ ψήνεται η γαλατόπιτα, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 8 λεπτά. Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.


23 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!
    ΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ!!!
    ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρακι τα σαλια μου τρεχουν..τελεια η γαλατοπιτα...γεια στα χερια σου..καλημερα,φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένο του γιού μου.
    Τέλεια έγινε και το φύλλο πολύ καλό.
    Μας λίγωσες πρωι πρωι :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Μαρία, φτιάχνω κι εγώ γαλατόπιτα αλλά χωρίς σιρόπι, λες να το προσθέσω;;
    Καλές αποκριές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία κι εγω χωρίς σιρόπι την ήξερα,αλλά σίγουρα θα την δοκιμάσω έτσι.
    Ε, να μην ανεβάσουμε στα ύψη το ζάκχαρο;;;χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ξελιγώθηκα!!!!
    αμαρτωλό γλυκάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάρα πολύ λαχταριστή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. agapimeni pitoula!!opos kai na tin ftiaxis ine pentanostimi!!
    filia pola!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι γαλατόπιτες είναι το must γλυκάκι αυτής της εβδομάδας!
    Μαλιστα λένε ότι οι τυρόπιτες και οι γαλατόπιτες της Τυρινής, πρέπει να είναι χωρίς φύλλο!
    Αλλά άμα έχουμε φύλλο σιροπιαστό και μάλιστα χειροποίητο, σιγά μην το αφήσουμε κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραιότατο κ αμαρτωλό το γλυκάκι σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aμάν δεν έχω λόγια φαίνεται υπέροχη . . .και νομίζω δεν παχαίνει πολύ ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γαργαλιστικά εντυπωσιακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ να'ξερες πόσες μέρες τη σκέφτομαι!
    ... και με σπιτικό φύλλο...μμμ... Λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αναγκάστηκες; Χαχα, μακάρι να σε είχα κοντά μου να σε αναγκάσω να μου κάνεις φύλλο:))
    Πολύ λαχταριστή η γαλατόπιτα σου Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπόν αυριο πρωι-πρωι θα φτιάξω τη γαλατοπιτα σου να υποδεχθώ το γιο μου.(Και ρωτάω η άσχετη, ποιά η διαφορά απο το γαλακτομπούρεκο?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. georgiaxara, ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά

    gwgoyla, ευχαριστώ πολύ.

    Μαριον, ευχαριστώ κι ο γιόκας μου το τίμησε δεόντως.

    Ξανθή δεν ξέρω για σένα αλλά εμένα μου αρέσουν τα σιροπιαστά πολύ. Την επόμενη φορά θα το κάνω χωρίς φύλλο αλλά με σιρόπι.

    Χαρά, σίγουρα τρώγεται και χωρίς σιρόπι, αλλά με το σιρόπι είναι γαργαλιστική.

    Γαστερόπληξ,αμαρτία αλλά τι αμαρτία!!

    Λίλα, είχα μια λαχτάρα για τη λαχταριστή!!

    Vasiliki, έχεις δίκιο, με ή χωρίς σιρόπι είναι νόστιμη.

    Έλενα, δεν ξέρω, αλλά το φύλλο ρούφηξε σιροπάκι και έγινε τέλειο.

    Λένια χαίρομαι που σου αρέσει ευχαριστώ.

    nadia, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε!! ότι δεν παχαίνει!!

    Έφη, είναι γεγονός ότι μπορείς να φάς όλο το ταψί, ειδικά όταν είναι ζεστή.

    Μπέττυ, έχουμε τις ίδιες σκέψεις νομίζω!! τυχαίο;

    Μαρία, να με αναγκάσεις, να με αναγκάσεις!! ευχαριστώ.

    icon-art, έχεις απόλυτο δίκιο, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην επιφάνεια δεν έχει φύλλο. Φτιάχτην όμως είναι πεντανόστιμη.

    Εύχομαι σε όλους σας καλά κούλουμα
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ θα ήθελα να ήμουν γειτόνισσα. Τέτοιες νοστιμίες που φτιάχνεις θα ήθελα πολύ να τις δοκιμάσω. Καλά Κούλουμα Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ!!!
    ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κατερίνα μακάρι να σε είχα κι εγώ γειτόνισσα!! νομίζεις ότι θα κακοπερνούσα;
    Καλά κούλουμα.

    Georgiaxara, ευχαριστώ πολύ, καλά κούλουμα και καλή σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΕΘΑΙΝΩ!!!! Να είχα λίγηηηη!!!! Καλή σαρακοστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μαράκι δες αυτό http://www.lookabout.gr/?p=2180
    Αρέσεις και σε σεφ!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα Αγγελική, έχουν κλέψει την φωτογραφία!! τι να πείς;έχουν θράσος!!

      Διαγραφή