Γαλατόπιτα σήμερα, επιτέλους την έφτιαξα, την λαχταρούσα πολύ καιρό.
Έβαλα και σιρόπι γιατί είμαι σίγουρη ότι χωρίς σιρόπι δεν θα μου άρεσε τόσο πολύ!! κι αφού έβαλα σιρόπι έπρεπε να βάλω και φύλλο, εεεεε!! έτσι είναι, αυτά πάνε μαζί, κάνουν καλή παρεούλα.
Αλλά επειδή είμαι λίγο ξεχασιάρα?? ξέχασα να βγάλω το φύλλο κρούστας από το ψυγείο, κι έτσι αναγκάστηκα να φτιάξω χειροποίητο. Αναγκάστηκα!! τέλος πάντων, τραβάτε με κι ας κλαίω!!
Για το φύλλο χρησιμοποίησα:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα γεμάτη νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
και 1 κουταλάκι αλάτι
έφτιαξα αυτό το ζυμαράκι:
Για την κρέμα
6 κούπες γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
100 γρ καβουρδισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
2 βανίλιες
8 φύλλα κρούστας
1/2 κούπα βούτυρο ή βιτάμ για τα φύλλα
Για την επιφάνεια:
2 αυγά
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Δημιουργία
Βάζουμε το γάλα πάνω στη φωτιά με το σιμιγδάλι και το ξύσμα, μέχρι να πήξει. Κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, τα κτυπημένα αυγά και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε βουτυρωμένο πυρέξ (έβαλα το ορθογώνιο το μεγάλο), στρώνουμε τα φύλλα βουτυρωμένα και αδειάζουμε την κρέμα.
Κτυπάμε 2 αυγά με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και το ρίχνουμε πάνω στην κρέμα. Ψήνουμε 40-45 λεπτά σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο.
Έβαλα και σιρόπι γιατί είμαι σίγουρη ότι χωρίς σιρόπι δεν θα μου άρεσε τόσο πολύ!! κι αφού έβαλα σιρόπι έπρεπε να βάλω και φύλλο, εεεεε!! έτσι είναι, αυτά πάνε μαζί, κάνουν καλή παρεούλα.
Αλλά επειδή είμαι λίγο ξεχασιάρα?? ξέχασα να βγάλω το φύλλο κρούστας από το ψυγείο, κι έτσι αναγκάστηκα να φτιάξω χειροποίητο. Αναγκάστηκα!! τέλος πάντων, τραβάτε με κι ας κλαίω!!
Για το φύλλο χρησιμοποίησα:
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα γεμάτη νερό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
και 1 κουταλάκι αλάτι
έφτιαξα αυτό το ζυμαράκι:
Βέβαια δεν το χρησιμοποίησα όλο, έβαλα 5 φύλλα στο ταψί, κι όχι 8, επειδή ήταν χειροποίητα.
Τα άλλα 3 τα έφτιαξα, όπως βλέπετε στη φωτό, νόστιμες τυροκουλούρες για να έχουμε κάτι αλμυρό να τσιμπήσουμε
σήμερα.
Εσείς αν δεν θέλετε να φτιάξετε φύλλο, άνετα χρησιμοποιήστε φύλλο κρούστας.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ή έτσι ή αλλιώς, θα απολαύσετε μία γευστικότατη γαλατόπιτα.
Για την κρέμα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
100 γρ καβουρδισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
2 βανίλιες
8 φύλλα κρούστας
1/2 κούπα βούτυρο ή βιτάμ για τα φύλλα
Για την επιφάνεια:
2 αυγά
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
ΣΙΡΟΠΙ
2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Δημιουργία
Βάζουμε το γάλα πάνω στη φωτιά με το σιμιγδάλι και το ξύσμα, μέχρι να πήξει. Κτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, τα κτυπημένα αυγά και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε βουτυρωμένο πυρέξ (έβαλα το ορθογώνιο το μεγάλο), στρώνουμε τα φύλλα βουτυρωμένα και αδειάζουμε την κρέμα.
Κτυπάμε 2 αυγά με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και το ρίχνουμε πάνω στην κρέμα. Ψήνουμε 40-45 λεπτά σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο.
Ενώ ψήνεται η γαλατόπιτα, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 8 λεπτά. Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ!!!
ΦΙΛΙΑ!
Μαρακι τα σαλια μου τρεχουν..τελεια η γαλατοπιτα...γεια στα χερια σου..καλημερα,φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένο του γιού μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια έγινε και το φύλλο πολύ καλό.
Μας λίγωσες πρωι πρωι :)
Φιλιά
Καλημέρα Μαρία, φτιάχνω κι εγώ γαλατόπιτα αλλά χωρίς σιρόπι, λες να το προσθέσω;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές αποκριές
Μαρία κι εγω χωρίς σιρόπι την ήξερα,αλλά σίγουρα θα την δοκιμάσω έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, να μην ανεβάσουμε στα ύψη το ζάκχαρο;;;χαχαχα
ξελιγώθηκα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαμαρτωλό γλυκάκι!!!!
Πάρα πολύ λαχταριστή!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήagapimeni pitoula!!opos kai na tin ftiaxis ine pentanostimi!!
ΑπάντησηΔιαγραφήfilia pola!!
Οι γαλατόπιτες είναι το must γλυκάκι αυτής της εβδομάδας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλιστα λένε ότι οι τυρόπιτες και οι γαλατόπιτες της Τυρινής, πρέπει να είναι χωρίς φύλλο!
Αλλά άμα έχουμε φύλλο σιροπιαστό και μάλιστα χειροποίητο, σιγά μην το αφήσουμε κιόλας!
Ωραιότατο κ αμαρτωλό το γλυκάκι σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAμάν δεν έχω λόγια φαίνεται υπέροχη . . .και νομίζω δεν παχαίνει πολύ ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαργαλιστικά εντυπωσιακή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ να'ξερες πόσες μέρες τη σκέφτομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφή... και με σπιτικό φύλλο...μμμ... Λαχταριστή!
Αναγκάστηκες; Χαχα, μακάρι να σε είχα κοντά μου να σε αναγκάσω να μου κάνεις φύλλο:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστή η γαλατόπιτα σου Μαρία!
Λοιπόν αυριο πρωι-πρωι θα φτιάξω τη γαλατοπιτα σου να υποδεχθώ το γιο μου.(Και ρωτάω η άσχετη, ποιά η διαφορά απο το γαλακτομπούρεκο?)
ΑπάντησηΔιαγραφήgeorgiaxara, ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήgwgoyla, ευχαριστώ πολύ.
Μαριον, ευχαριστώ κι ο γιόκας μου το τίμησε δεόντως.
Ξανθή δεν ξέρω για σένα αλλά εμένα μου αρέσουν τα σιροπιαστά πολύ. Την επόμενη φορά θα το κάνω χωρίς φύλλο αλλά με σιρόπι.
Χαρά, σίγουρα τρώγεται και χωρίς σιρόπι, αλλά με το σιρόπι είναι γαργαλιστική.
Γαστερόπληξ,αμαρτία αλλά τι αμαρτία!!
Λίλα, είχα μια λαχτάρα για τη λαχταριστή!!
Vasiliki, έχεις δίκιο, με ή χωρίς σιρόπι είναι νόστιμη.
Έλενα, δεν ξέρω, αλλά το φύλλο ρούφηξε σιροπάκι και έγινε τέλειο.
Λένια χαίρομαι που σου αρέσει ευχαριστώ.
nadia, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε!! ότι δεν παχαίνει!!
Έφη, είναι γεγονός ότι μπορείς να φάς όλο το ταψί, ειδικά όταν είναι ζεστή.
Μπέττυ, έχουμε τις ίδιες σκέψεις νομίζω!! τυχαίο;
Μαρία, να με αναγκάσεις, να με αναγκάσεις!! ευχαριστώ.
icon-art, έχεις απόλυτο δίκιο, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Η μόνη διαφορά είναι ότι στην επιφάνεια δεν έχει φύλλο. Φτιάχτην όμως είναι πεντανόστιμη.
Εύχομαι σε όλους σας καλά κούλουμα
Φιλιά πολλά
Πολύ θα ήθελα να ήμουν γειτόνισσα. Τέτοιες νοστιμίες που φτιάχνεις θα ήθελα πολύ να τις δοκιμάσω. Καλά Κούλουμα Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ!!!
ΦΙΛΙΑ!!
Κατερίνα μακάρι να σε είχα κι εγώ γειτόνισσα!! νομίζεις ότι θα κακοπερνούσα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά κούλουμα.
Georgiaxara, ευχαριστώ πολύ, καλά κούλουμα και καλή σαρακοστή.
ΠΕΘΑΙΝΩ!!!! Να είχα λίγηηηη!!!! Καλή σαρακοστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαράκι δες αυτό http://www.lookabout.gr/?p=2180
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρέσεις και σε σεφ!:))
Το είδα Αγγελική, έχουν κλέψει την φωτογραφία!! τι να πείς;έχουν θράσος!!
ΔιαγραφήΈξοχο!!
ΑπάντησηΔιαγραφή