Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Σφολιάτα σπιτική

Η ζύμη σφολιάτας είναι μια ζύμη που αγαπώ, γιατί μπορείς να την φτιάξεις από την προηγούμενη μέρα και την επόμενη να την έχεις έτοιμη να την χρησιμοποιήσεις όπου αγαπάς.
Μοιράζεις δηλαδή την κούραση κι αυτό είναι πολύ βασικό.
Μα είτε αλμυρό θα είναι αυτό που θα φτιάξεις, είτε γλυκό θα είναι, το δημιούργημα θα είναι απολαυστικό.
Η δόση που σας δίνω βγάζει 500 γραμμάρια ζύμης, όση δηλαδή παίρνουμε από τις έτοιμες συσκευασίες με τα δύο φύλλα.

Υλικά
125 γρ. αλεύρι σκληρό
125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
100- 150 ml νερό
μισό λεμόνι
250 γρ. φρέσκο σκληρό βούτυρο

Δημιουργία
Πάνω στο πάγκο εργασίας ανακατεύουμε τα αλεύρια σχηματίζοντας στο κέντρο ένα λακκάκι. 
Εκεί ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό και λίγες σταγόνες από το λεμόνι.
Δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα.
Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 20 λεπτά, ραντίζοντας τη με λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη με το ρολό από μέσα προς τα έξω σε παραλληλόγραμμο και τοποθετούμε στο κέντρο το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι πολύ κρύο.

Διπλώνουμε τη ζύμη και από τη μία και από την άλλη πλευρά, ώστε το βούτυρο να μείνει στο εσωτερικό. Την απλώνουμε με το ρολό προσέχοντας να μη φύγει το βούτυρο από το πλάι και η ζύμη να παραμείνει σε παραλληλόγραμμο σχήμα.
Αλευρώνουμε το ρολό και τον πάγκο, ανοίγουμε τη ζύμη και την διπλώνουμε στα τρία.
Ανοίγουμε ξανά τη ζύμη με το ρολό, από μέσα προς τα έξω, χωρίς να φτάσουμε στα άκρα της, και σχηματίζουμε ξανά τρεις πτυχώσεις.
Καλύπτουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά στο ψυγείο.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο, την ανοίγουμε ξανά με το ρολό και τη διπλώνουμε άλλες δύο φορές. 
Την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στο ψυγείο.
Η ζύμη είναι έτοιμη για χρήση.
Με αυτή τη ζύμη έφτιαξα μια πολύ ωραία τυροπιτούλα με γέμιση τυρί φέτα, γραβιέρα( ή άλλα τυριά αν θέλετε), 4-5 αυγά και λίγο γάλα.
Αν θέλουμε αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και την ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

16 σχόλια:

  1. Εφτιαξες και την σφολιάτα μόνη σου?
    Μα τι χρυσοχέρα είσαι εσύ!!!
    Και τι λαχταριστή η τυροπιτούλα!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαρά στο κουράγιο σου! Τη ζηλεύω αλλά δεν υπάρχει περίπτωση καμία..χαχα!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπουκιά και συγχώριο!! τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Μαρία!!! Κι εγώ την προτιμώ από την έτοιμη :)
    Γεια στα χέρια σου
    Πολύ ωραίο και το φύλλο και η πιτούλα σου!!!!
    Φιλιά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο χρυσοχέρα μου! Εγώ δεν το έχω και έτσι βολεύομαι με τις έτοιμες! Σίγουρα αυτή θα έχει άλλη γεύση:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ νόστιμη η πιτούλα και με σπιτική σφολιάτα ακόμα καλύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαράκι μου!!
    Άργησα αλλά ήρθα!
    Λοιπόν εγώ με τις ζύμες για πίτα δεν είμαι πολύ καλή, ή μάλλον δεν έχω ασχοληθεί!
    Το έκανες να φαίνεται πανεύκολο και το αποτέλεσμα super!!
    Φιλάκιαα, καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάνω ένα διάλειμμα από το διάλειμμα μου πρώτα για να σου πω ότι η Νανά άνοιξε τα σχόλια στην τελευταία της ανάρτηση, με έγκριση όμως.

    Και κάτι για τη σφολιάτα. Την επόμενη φορά, αντί για λεμόνι, να βάλεις μια κουταλιά άσπρο ξύδι.
    Εγώ την κάνω με το σύστημα του ήλιου, αλλά καταλήγω στο ίδιο αποτέλεσμα.

    Πολύ ελκυστική η τυρόπιτα σου. Θα δαγκώσω καμιά οθόνη, βραδυάτικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά στα χέρια σου. Υπάρχει κάτι που να μην το κάνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να κάνω Έλενα, δεν μου αρέσει η έτοιμη σφολιάτα και προσπαθώ μόνη μου.
    Φιλιά

    Έφη γιατί; είναι πραγματικά εύκολο.

    Γαστερόπληξ, ευχαριστώ.

    Γιώργο σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η σπιτική σφολιάτα είναι το κάτι άλλο!!

    Αγγελική ευχαριστώ πολύ.

    Μαρία είναι θεϊκή η σπιτική να την φτιάξεις, σίγουρα το έχεις και μια δοκιμή θα σε πείσει.

    Κατερίνα μου σ'ευχαριστώ πολύ.

    Eva μου φαίνεται έχεις κάποια ευαισθησία με τις πίτες ή κάνω λάθος; μόλις βλέπεις πίτα τρέχεις!!
    Φιλιά, καληνύχτα

    Σταύρο, τι έγινε; έμαθες τίποτα; αν μάθεις ενημέρωσέ με, το mail μου είναι mpiouka@gmail.com.
    Την σφολιάτα την έχω φτιάξει κι εγώ με τον ήλιο, αλλά ξύδι δεν έχω βάλει.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Para-kelsoscooks Ευχαριστώ!! υπάρχουν πράγματα που δεν κάνω, αυτά που δεν μου αρέσουν ή μου φαίνονται μπελαλίδικα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ γιατί βαριέμαι και μια χαρά με βολεύει η έτοιμη. Μπράβο για την υπομονή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εδώ που τα λέμε, το χειροποίητο δεν συγκρίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ειναι πειρασμός και η σφολιάτα και η πίττα Σύντομα θα το προσπαθήσω Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μανουσίνα δοκίμασέ το είναι πολύ εύκολο και δεν συγκρίνεται με την έτοιμη.

    Κική συμφωνώ απολύτως είναι εμφανής η διαφορά.

    Νίκη μπράβο να το φτιάξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή