Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Άσπρα φασολάκια λαδερά {τα πιό γλυκά φασολάκια}


Αυτή την ποικιλία των φασολιών, που δεν είναι πράσινα αλλά έχουν ένα χρώμα στην ουσία προς το κιτρινωπό, τα καλλιεργούσαν οι γονείς μου όταν ήταν ενεργοί αγρότες, όχι για διάθεση προς πώληση, αλλά μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σπιτιού.
Τα μόνα φασολάκια που έμπαιναν το καλοκαίρι στο σπίτι ήταν αυτά. Μία δύο φορές το χρόνο μόνο, τρώγαμε πράσινα φασολάκια, όταν καλλιεργώντας τα ξερά φασόλια και πριν ξεραθούν μαζεύαμε λίγα πράσινα και ανακατεμένα με τους σπόρους τους(κάποια τα ξεσποριάζαμε) τα μαγειρεύαμε.
Αυτά λοιπόν τα άσπρα φασολάκια ήταν τόσο γλυκά και η μαμά τα μαγείρευε τόσο ωραία!!!! με φρέσκια ντομάτα!!!!, που δεν θέλαμε άλλα φασολάκια.
Γι' αυτό και σήμερα ψάχνουμε να βρούμε αυτά τα φασολάκια και όταν έρχεται στο χωριό ο τοπικός μανάβης, οι γονείς μου προμηθεύονται πάντα και μας προμηθεύουν και εμάς.
Αν τα βρείτε κάπου τα άσπρα φασολάκια μην τα αφήσετε, θα είναι τα πιο γλυκά φασολάκια που έχετε φάει.
Μαγειρεύονται φυσικά όπως και τα πράσινα φασολάκια και ο τρόπος είναι ο γνωστός, παρ' όλα αυτά θα σας πω πως τα μαγείρεψα εγώ.
                                              

Υλικά
1200 γρ.φασολάκια άσπρα
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
2-3 πατάτες(προαιρετικά)
2-3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες + 1 κουτ/κι ζάχαρη
1 κούπα λάδι
αλάτι-πιπέρι

Καθαρίζουμε τα φασολάκια με το φασουλοκαθαριστή για να μην έχουν ίνες (εγώ τα καθάρισα αγναντεύοντας τη θάλασσα από το μπαλκόνι του σπιτιού μου και δεν μου κακοφάνηκε).
Τα πλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αφού τις καθαρίσουμε.
Ζεσταίνουμε στη κατσαρόλα το μισό λάδι και σοτάρουμε τις πατάτες, ρίχνουμε τα φασολάκια και το κρεμμύδι τριμμένο να σωταριστούν και αυτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες (βάζω μόνο φρέσκια ντομάτα γιατί γίνονται πιο νόστιμα), ανακατεύουμε, αλάτι-πιπέρι και λίγο νερό να τα σκεπάζει.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν το ζουμί τους ( λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι). 

Λουκουμάδες κολοκυθιών

Αυτή την εποχή κολοκυθάκια, ντομάτες, αγγουράκια σε αφθονία στο κήπο της Μαμάς.
Όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν, γιατί απαιτούν κόπο και είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένα.
Ένας ενναλακτικός τρόπος λοιπόν να αξιοποιηθούν τα κολοκυθάκια είναι και η πιο κάτω συνταγή.

Υλικά
1 κολοκύθι
200 γρ.αλεύρι φαρινάπ
20 γρ.παρμεζάνα τριμμένη
3 αυγά (βιολογικά από τις κότες της μαμάς)
1 κουταλιά της σούπας λάδι
100 ml ηλιέλαιο
αλάτι-πιπέρι

Πλένουμε και τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη το κολοκύθι.
Μέσα σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τα αυγά, το αλεύρι, το τυρί, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε στο μείγμα το κολοκύθι και ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο μέσα σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα σε απόσταση η μία από την άλλη. Αφήνουμε να ροδίσουν οι λουκουμάδες από την μια μεριά, γυρίζουμε και από την άλλη και όταν ψηθούν τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από τα λάδια.



Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Χοιρινές Μπριζόλες στη γάστρα με λαχανικά


Υλικά
6-8 μπριζόλες χοιρινές (ανάλογα με το μέγεθος της γάστρας)
2-3 κρεμμύδια ξερά
2 πράσινες πιπεριές μεγάλες
2 ντομάτες
αλάτι-πιπέρι
2 πατάτες
1/2 κούπα λάδι

Παίρνουμε τις μπριζόλες τις αλατοπιπερώνουμε και τις στρώνουμε να καλύψουν τον πάτο της γάστρας. Από πάνω κάνουμε μία στρώση πατάτες κομμένες σε χονδρές ροδέλες. Στη συνέχεια μία στρώση πιπεριές κομμένες επίσης σε ροδέλες, μία στρώση κρεμμύδια σε ροδέλες και στο τέλος μία στρώση ντομάτες σε ροδέλες. Ρίχνουμε το λάδι αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε τη γάστρα και το βάζουμε να ψηθεί για μιάμιση ώρα περίπου σε μέτριο φούρνο. Δεν βάζω καθόλου νερό γιατί βγάζουν αρκετό τα λαχανικά, εκτός αν θέλετε να έχει παραπάνω ζουμί, οπότε μπορείτε να βάλετε λίγο(περίπου 1/3 της κούπας).
Επίσης προς το τέλος του ψησίματος μπορείτε να ξεσκεπάσετε τη γάστρα για να αποκτήσει περισσότερο χρώμα το φαγητό σας.

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Εκλέρ με σοκολάτα


                
Για τα σού
1 κούπα νερό
1/2 κούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι
3 αυγά
                                                         

Βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη  μέσα σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά. Οταν έλθει σε σημείο βρασμού το μείγμα, ρίχνουμε μεμιάς το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να διαμορφωθεί μια μπάλα ζύμης που να ξεκολά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από την φωτιά, βάζουμε την ζύμη στο μπόλ του μίξερ και κτυπάμε ρίχνοντας ένα ένα τα
αυγά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και μέσα σε βουτυρωμένο ταψί διαμορφώνουμε μακρόστενα ραβδιά επιθυμητού μεγέθους (βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια).
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 220 βαθμούς για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά.
                                   


Κρέμα πατισερί σοκολάτα 
500 ml γάλα
2 φακελάκια βανίλια ζάχαρη
4 κρόκοι
100 γρ.ζάχαρη άχνη
40 γρ.αλεύρι
160 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα


Βράζουμε το γάλα μαζί με τη βανίλια μέσα σε μια κατσαρόλα. Μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα κτυπάμε τους κρόκους των αυγών ζωηρά μαζί με τη ζάχαρη. Επειτα προσθέτουμε το αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά. Αδειάζουμε το βρασμένο γάλα στο μείγμα των αυγών κτυπώντας ζωηρά.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει ενώ ανακατεύουμε συνεχώς.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.


Για το γλάσο σοκολάτας
200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
80   γρ.βούτυρο
80   γρ. ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
Βάζουμε τη σοκολάτα  και το βούτυρο μέσα σε μπέν-μαρί  μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν. Προσθέτουμε την βανίλια και τη ζάχαρη  ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει, τότε προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας νερό και ανακατεύουμε.
                                


Συναρμολόγηση του γλυκού
Κόβουμε τα εκλαίρ κατά μήκος και τα γεμίζουμε με κρέμα πατισερί, με την βοήθεια ενός κορνέ, σε όλο το μήκος. Καλύπτουμε τα εκλαίρ με το γλάσο σοκολάτας και τα διατηρούμε σε κατάλληλο σκεύος στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Τρίτη, 13 Ιουλίου 2010

Εκμέκ παγωτό

Αυτή την συνταγή την είδα πριν αρκετό καιρό στην εκπομπή "δέστε τους". Άλλαξα κάποια υλικά προς διευκόλυνσή μου και την έφτιαξα.
                                             

1 πακέτο φρυγανιές
Για το σιρόπι:
5 φλυτζάνια νερό
4 φλυτζάνια ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
2 φακελάκια σαλέπι
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 έως 7 λεπτά.
(Εμένα μου βγήκε υπερβολικό το σιρόπι, μου περίσσεψε πάνω από ένα φλυτζάνι, οπότε μπορούμε να βάλουμε 4 φλυτζάνια νερό και 3 ζάχαρη)
Για την κρέμα:
1 γάλα εβαπορέ παγωμένο για λίγο στην κατάξυξη (κρατάμε από αυτό μισό φλυτζάνι)
(εγώ έβαλα 280 γρ.κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά)
1/2 γάλα ζαχαρούχο
2-3 κόκκους μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη στο multi
2 φακελάκια σαλέπι(το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες και το σουρώνουμε, εγώ έβρασα 2 φλυτζ.του καφέ νερό και ανακάτεψα για λίγο στη φωτιά με τα 2 φακελάκια σαλέπι)
1 κρέμα γάλακτος φυτική 500 ml
1 φλυτζανάκι του καφέ λικέρ μαστίχα

1 βαζάκι γλυκό του κουταλιού (βύσσινο, κεράσι κτλ)για τη διακόσμηση.
                                                

Στρώνουμε τις φρυγανιές σε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ και τις περιχύνουμε με το σιρόπι. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα παγωτό, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο, το εβαπορέ, το σαλέπι, την μαστίχα και το λικέρ,  μέχρι να πήξει ελαφρά και να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα.
Απλώνουμε αυτό το μείγμα πάνω από τις φρυγανιές, οι οποίες έχουν πιεί το σιρόπι και βάζουμε το πυρέξ στην κατάψυξη.
Μετά από 4-5 ώρες, βγάζουμε από το ψυγείο(αν είναι σκληρό το αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει) κόβουμε τετράγωνα κομμάτια, διακοσμούμε την επιφάνεια με το γλυκό του κουταλιού και σερβίρουμε. 

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

Μελιτζάνες-Κολοκύθια με μπεσαμέλ


                                                                             
Υλικά
4 μελιτζάνες
3 μικρά κολοκυθάκια
150 γρ.λάδι
3 αυγά
20 γρ.βούτυρο
200 γρ.παρμεζάνα ή άλλο ημίσκληρο τυρί


Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
150 γρ.αλεύρι
50 γρ.βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
μοσχοκάρυδο
2 κρόκους αυγών
                                                                   


Εκτέλεση
Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε στο γκρίλ να ροδίσουν.
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε  τα κολοκυθάκια και τα σωτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι για 10 λεπτά περίπου.
Σε ένα μπόλ κτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξουν τα αυγά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ με το γνωστό τρόπο, δηλαδή καβουρδίζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ζεστό. Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε από την φωτιά και με προσοχή ενσωματώνουμε τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύοντας δυνατά για να μην μας ψηθούν.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα πυρέξ, το λαδώνουμε και κάνουμε μία στρώση με μελιτζάνες, μία στρώση μπεσαμέλ, τότε στρώνουμε τα κολοκύθια, τις υπόλοιπες μελιτζάνες και εν συνεχεία τη δεύτερη στρώση μπεσαμέλ  και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

cheese cake με μπανάνα και καραμέλα

Αυτό το θεϊκό cheesecake θα σας ξετρελλάνει με τη γεύση μπανάνας - καραμέλας.
Μά γεύση που πραγματικά σε απογειώνει και σε κάνει να θέλεις και δεύτερο κομμάτι.
Απολαύστε το!!!!!!
Για 6-8 άτομα

Για τη βάση
250 γρ.μπισκότα πτι-μπέρ ή άλλα
50 γρ. βούτυρο

 Για την κρέμα
600 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ.κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
75 γρ. ζάχαρη άχνη
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
125 γρ. σκληρές καραμέλες βουτύρου
2 ώριμες μπανάνες ξεφλουδισμένες
2 βανίλιες

Για την καραμέλα βουτύρου
125 γρ. σκληρές καραμέλες βουτύρου
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi, λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε στα μπισκότα. Ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι (22 εκ.περίπου) με αποσπώμενο τοίχωμα και στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Πιέζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα στη βάση και λίγο στα τοιχώματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την κρέμα, χτυπάμε μέσα σε μπόλ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, προσθέτουμε βαθμιαία την κρέμα γάλακτος και τα αυγά ένα-ένα ανακατεύοντας καλά.
Εν τω μεταξύ πολτοποιούμε τις μπανάνες σε ένα πιάτο με το χυμό του λεμονιού και τεμαχίζουμε τις καραμέλες στο multi.
Ενσωματώνουμε τις μπανάνες και τις καραμέλες στο μείγμα με το τυρί μαζί με τις βανίλιες.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τη βάση του μπισκότου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 50-60 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο ανοίγουμε λίγο την πόρτα και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο φούρνο για 1 ώρα.
Κατόπιν τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, λιώνουμε τα 125 γρ. καραμέλες σε ένα κατσαρολάκι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά.
Διακοσμούμε με λεπτές γραμμές καραμέλας και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη.


Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Κοτόπουλο στήθος με βαλσάμικο ξύδι και μέλι

                                                                             
Για 4 άτομα χρειαζόμαστε:
700 γρ.στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
1 κουτί μανιτάρια ολόκληρα
6 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
βούτυρο

Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι και τα ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Κατόπιν προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες, εν συνεχεία το βαλσάμικο και το μέλι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Διαλύουμε το κορν φλάουερ στις 4 κουταλιές κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει 10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μία δεμένη σάλτσα.
Για συμπλήρωμα μπορείτε να φτιάξετε ταλιατέλες ή να συνοδεύσετε με ρύζι.

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Βουτήματα με σοκολάτα


                                

120 γρ.βούτυρο
100 γρ.ζάχαρη
1 φακελάκι βανίλια ζάχαρη
1 αυγό
100 γρ.λάδι
350 γρ.αλεύρι
50 γρ.αμύγδαλα σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
100 γρ. σοκολάτα μαύρη ή άσπρη


                                                                  


Λίγη ώρα πριν ξεκινήσουμε βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το λάδι, το αυγό, τα αμύγδαλα ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέϊκιν πάουντερ (θα βγεί μια ζύμη αρκετά λαδωμένη).
Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια   και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Με την πλάτη  ενός πηρουνιού  δημιουργούμε αυλάκια στα μπισκοτάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 λεπτά περίπου.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα και βουτάμε τα μπισκότα κατά τα 3/4 μέσα στη σοκολάτα, αφήνουμε στην άκρη να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και τα φυλάμε σε κουτί μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Τυρόπιτα ροκφόρ

                                                        
1 πακέτο ζύμη σφολιάτα ή
   αν έχετε διάθεση και χρόνο ετοιμάζεται μια σπιτική ζύμη με τα εξής υλικά:
300 γρ.αλεύρι
150 γρ.βούτυρο
1 κρόκο αυγού
ελάχιστο αλάτι
και λίγο νερό περίπου2-3 κουταλιές της σούπας (όσο χρειάζεται να γίνει μία σφιχτή ζύμη)
                                        


200 γρ. ροκφόρ
5 αυγά
30 γρ.κρέμα γάλακτος
50 γρ.φέτα μαλακιά και ανάλατη
30 γρ.βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
                                                    


Ετοιμάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν να τη χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λιώνουμε το ροκφόρ μέσα σε σουπιέρα, προσθέτουμε την κρέμα, την φέτα και τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν μια ζύμη.
Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά και τα προσθέτουμε στο τυρί.
Ρίχνουμε επίσης και το ανάλογο αλάτι και πιπέρι, αλλά επειδή το ροκφόρ έχει αρκετό αλάτι εγώ δεν έβαλα άλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο που θα καλύψει τη βάση του ταψιού, διαμέτρου 30 εκ. Το φύλλο πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο ώστε να διπλωθεί μέσα η γέμιση.
Για να διευκολυνθούμε να το ανοίξουμε το βάζουμε ανάμεσα σε δύο λαδόχαρτα.
Στρώνουμε λοιπόν το ένα φύλλο στο βουτυρωμένο ταψάκι, ρίχνουμε τη γέμιση, τη σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, περιχύνουμε με το βούτυρο και χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια.
Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.
Πρέπει η επιφάνεια να χρυσίσει χωρίς να μαυρίσει.
Ξεφορμάρουμε την πίττα και την σερβίρουμε ζεστή.

Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

Κεφτέδες με σάλτσα και λαχανικά



Για τη σάλτσα
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
3 σκελίδες σκόρδο ή κατά προτίμηση
1 & 1/4 φλυτζάνι ζωμό βοδινού
1 φλυτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
2 κουταλάκια σώς worcestershire
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη

2 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τέταρτα
2 καρότα κομμένα σε κομμάτια

Για τους κεφτέδες
800 γρ.κιμά μοσχαρίσιο
1 φέτα ψωμί μουσκεμένο σε λίγο γάλα
1/4 της κούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι σώς worcestershire
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
λίγη ρίγανη
αλάτι-πιπέρι

Μέσα σε ένα μπόλ ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες.
Πλάθουμε μπαλάκια μετρίου μεγέθους και τα τηγανίζουμε με λίγο λάδι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα αφήνουμε στην άκρη κρατώντας τα ζεστά.
Μέσα σε μία κατσαρόλα με ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι και λίγο το σκόρδο, προσθέτουμε το ζωμό, το χυμό ντομάτας, την πάστα, την σώς, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, επίσης τις πατάτες και τα καρότα και ανακατεύουμε.
 Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα αυτή τα κεφτεδάκια τα αφήνουμε να έλθουν σε σημείο βρασμού, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα καρότα και να ψηθεί το κρέας.