Φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι, αλλά ποιος μας εμποδίζει να το γευτούμε μια οποιαδήποτε μέρα;
Σπανίως φτιάχνω ρολό, όμως σκέφτομαι κακώς, γιατί είναι πιο εύκολο να πλάσεις ένα ρολό, απ'ότι να πλάσεις 10 μπιφτέκια και να τα γεμίσεις ένα ένα.
Από την άλλη η αισθητική παρουσία του ρολού είναι κλάσεις ανώτερη.
Είναι βέβαια σε όλους γνωστό ότι οι ανθρώπινες αισθήσεις συνδέονται μεταξύ τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι "τρώμε πρώτα με τα μάτια μας", η φράση αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού η εικόνα ενός πιάτου επηρεάζει την γεύση του.
Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι οι γεύσεις που αντιλαμβανόμαστε προκύπτουν από ένα συνδυασμό της λειτουργίας των αισθήσεων και ότι η εμφάνιση ενός πιάτου καθορίζει και την κατανάλωσή του.
Θα ήταν καλό να παρουσιάσουμε το φαγητό στους αγαπημένους μας σαν έργο τέχνης, σίγουρα θα έχει καλύτερη γεύση από ένα απλό πιάτο.
Μπορεί βέβαια αυτό να μην είναι εφικτό σε καθημερινή βάση, αλλά η καλή διάθεση πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις και αποσπά την προσοχή.
Γι'αυτό ορισμένα φαγητά αποκαλούνται Κυριακάτικα, γιατί την Κυριακή έχουμε περισσότερο χρόνο να προσέξουμε ακόμη και την εμφάνιση των φαγητών μας, εκτός από την γεύση τους.
Ο συνδυασμός και των δυο, (εμφάνισης, γεύσης), αποτελεί βέβαια το ζητούμενο για όλους μας.
Υλικά
Για τον κιμά
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 παξιμάδι κρίθινο κανονικού μεγέθους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας κρασί
4 κουταλιές της σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα ή
2 κουταλιές ξερό δυόσμο
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
Για την γέμιση
2-3 κόκκινες πιπεριές ψητές κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
200 φέτα τριμμένη στο χέρι
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Για γαρνιτούρα
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
200 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1/4 της κούπας λευκό κρασί
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Δημιουργία
Ετοιμάζουμε τον κιμά.
Μουλιάζουμε το παξιμάδι σε νερό και το στύβουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το παξιμάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε τον κιμά αρκετά λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μαλακό μείγμα.
Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Ετοιμάζουμε το ρολό, παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολα και αδειάζουμε τον κιμά, τον ανοίγουμε με το χέρι να δημιουργηθεί ένα τετράγωνο σχήμα.
Τοποθετούμε ομοιόμορφα τις πιπεριές σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες και σκορπάμε πάνω τους την φέτα και την γραβιέρα με τον ίδιο τρόπο.
Σηκώνουμε την λαδόκολα και σιγά σιγά τυλίγουμε τον κιμά σε ρολό, κλείνοντας μέσα την γέμιση.
Τυλίγουμε καλά την λαδόκολα και ασφαλίζουμε τα πλαϊνά στρίβοντας την λαδόκολα.
Τοποθετούμε το ρολό σε μια γάστρα με καπάκι με την ραφή προς τα κάτω.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με την ντομάτα στον τρίφτη, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Μοιράζουμε τις πατάτες δεξιά και αριστερά από το ρολό και προσθέτουμε στην γάστρα το κρασί.
Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Αν δεν έχουμε σκεύος με καπάκι σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Όταν περάσει 1 ώρα αφαιρούμε την λαδόκολα από το ρολό, αλείφουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι, μέχρι να ροδίσει το ρολό και να ψηθούν οι πατάτες.
Σερβίρουμε ζεστό, κόβοντας φέτες από το ρολό και γαρνίροντας με τις πατάτες.
Σπανίως φτιάχνω ρολό, όμως σκέφτομαι κακώς, γιατί είναι πιο εύκολο να πλάσεις ένα ρολό, απ'ότι να πλάσεις 10 μπιφτέκια και να τα γεμίσεις ένα ένα.
Από την άλλη η αισθητική παρουσία του ρολού είναι κλάσεις ανώτερη.
Είναι βέβαια σε όλους γνωστό ότι οι ανθρώπινες αισθήσεις συνδέονται μεταξύ τους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι "τρώμε πρώτα με τα μάτια μας", η φράση αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή, αφού η εικόνα ενός πιάτου επηρεάζει την γεύση του.
Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι οι γεύσεις που αντιλαμβανόμαστε προκύπτουν από ένα συνδυασμό της λειτουργίας των αισθήσεων και ότι η εμφάνιση ενός πιάτου καθορίζει και την κατανάλωσή του.
Θα ήταν καλό να παρουσιάσουμε το φαγητό στους αγαπημένους μας σαν έργο τέχνης, σίγουρα θα έχει καλύτερη γεύση από ένα απλό πιάτο.
Μπορεί βέβαια αυτό να μην είναι εφικτό σε καθημερινή βάση, αλλά η καλή διάθεση πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις και αποσπά την προσοχή.
Γι'αυτό ορισμένα φαγητά αποκαλούνται Κυριακάτικα, γιατί την Κυριακή έχουμε περισσότερο χρόνο να προσέξουμε ακόμη και την εμφάνιση των φαγητών μας, εκτός από την γεύση τους.
Ο συνδυασμός και των δυο, (εμφάνισης, γεύσης), αποτελεί βέβαια το ζητούμενο για όλους μας.
Ρολό κιμά με φέτα και κόκκινη πιπεριά
Υλικά
Για τον κιμά
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 παξιμάδι κρίθινο κανονικού μεγέθους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας κρασί
4 κουταλιές της σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα ή
2 κουταλιές ξερό δυόσμο
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
Για την γέμιση
2-3 κόκκινες πιπεριές ψητές κομμένες σε φαρδιές λωρίδες
200 φέτα τριμμένη στο χέρι
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Για γαρνιτούρα
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
200 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
1/4 της κούπας λευκό κρασί
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Δημιουργία
Ετοιμάζουμε τον κιμά.
Μουλιάζουμε το παξιμάδι σε νερό και το στύβουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το παξιμάδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε τον κιμά αρκετά λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μαλακό μείγμα.
Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Ετοιμάζουμε το ρολό, παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολα και αδειάζουμε τον κιμά, τον ανοίγουμε με το χέρι να δημιουργηθεί ένα τετράγωνο σχήμα.
Τοποθετούμε ομοιόμορφα τις πιπεριές σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες και σκορπάμε πάνω τους την φέτα και την γραβιέρα με τον ίδιο τρόπο.
Σηκώνουμε την λαδόκολα και σιγά σιγά τυλίγουμε τον κιμά σε ρολό, κλείνοντας μέσα την γέμιση.
Τυλίγουμε καλά την λαδόκολα και ασφαλίζουμε τα πλαϊνά στρίβοντας την λαδόκολα.
Τοποθετούμε το ρολό σε μια γάστρα με καπάκι με την ραφή προς τα κάτω.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με την ντομάτα στον τρίφτη, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Μοιράζουμε τις πατάτες δεξιά και αριστερά από το ρολό και προσθέτουμε στην γάστρα το κρασί.
Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Αν δεν έχουμε σκεύος με καπάκι σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Όταν περάσει 1 ώρα αφαιρούμε την λαδόκολα από το ρολό, αλείφουμε με λίγο λάδι και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι, μέχρι να ροδίσει το ρολό και να ψηθούν οι πατάτες.
Σερβίρουμε ζεστό, κόβοντας φέτες από το ρολό και γαρνίροντας με τις πατάτες.
Αχ..τι ωραίο φαγητό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας αρεσει και οταν το φτιάχνω δεν μενει τίποτα.
Ειναι μια αλλαγη απο τα μπιφτέκια και νομίζουν οι υπολοιποι οτι είναι άλλο φαγητό (εντάξει..ενωμένα μπιφτέκια τα λέω εγώ..χιχι)
Ψήθηκε πολύ ωραία. Πείνασα...
Φιλιά :)
Κι όμως Μάριον στην ουσία είναι άλλη γεύση άρα άλλο φαγητό!!
ΔιαγραφήΦιλια!!