Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι και αρώνια

Νηστεία έχουμε, χαλβά θέλουμε (δεδομένο), αλλά όχι σκέτο χαλβά βρε παιδί μου, να συνοδεύεται με κάτι τις λαχταριστό!!
Και το βρήκα!! 
Η αρώνια αξίζει να υπάρχει παντού και πάντα φυσικά!! 
Σε συνδυασμό δε με το μέλι; δεν σας λέω τίποτα!!
Όπως θα δείτε χρησιμοποιώ μόνο μέλι και λίγο χυμό λεμονιού.
Η αρώνια μπαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη και γι'αυτό το λόγο, μετά από 10 λεπτά βρασμού, διατηρείται τραγανή και ιδιαίτερα γευστική!!
Περιττό να σας πω, ότι αυτό το γλυκό της αρώνιας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε χίλιες δυο περιπτώσεις, τις οποίες θα ήταν εύκολο να τις απαριθμήσω, αλλά προτιμώ να σας τις παρουσιάσω μια, μια εδώ σε αυτό το blog.
Ξεκινάμε λοιπόν με την πρώτη εφαρμογή. 
Ο συνδυασμός της αρώνιας με το σιμιγδαλένιο μας χαλβά, δίνει μια άλλη διάσταση στον χαλβά μας, μια διάσταση γευστικά ανατρεπτική. 
Θα καταλάβετε τι εννοώ, αν τελικά το δοκιμάσετε!!

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι και αρώνια
Υλικά
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
280 γρ. ηλιέλαιο 
450 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
950 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
150 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα (δεν έβαλα αυτή την φορά)
Για την αρώνια
300 γρ. αρώνια από την κατάψυξη (εν ελείψει βάζουμε φρούτα του δάσους)
180 γρ. μέλι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Δημιουργία
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την αρώνια, το χυμό λεμονιού και το μέλι. 
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά κι όταν αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράζει για 10 λεπτά. Αφήνουμε την αρώνια στην άκρη να κρυώσει.
Σε μια άλλη βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο χωρίς να το αφήσουμε να κάψει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5-7 λεπτά, αναλόγως πόσο σκούρο το θέλουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Σε ζεστό νερό (όχι καυτό) ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα, ίσα ίσα να λιώσει η ζάχαρη και να αρωματιστεί το μείγμα.
Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, αν χρησιμοποιήσουμε.
Βγάζουμε την κανέλα από το σιρόπι και το ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή μέσα στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και την αφήνουμε εκτός φωτιάς να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πιει τα υγρά του για 2-3 λεπτά.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα δαχτυλίδι και τον αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα τουλάχιστον.
Αναποδογυρίζουμε την φόρμα σε μια πιατέλα και ξεφορμάρουμε τον χαλβά.
Κόβουμε γενναία κομμάτια, γαρνίρουμε με την αρώνια και το σιρόπι της και σερβίρουμε.

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλό αν προλάβω να φτιάξω χαλβά θα του βάλω από τις μαρμελάδες που έχω με αρώνια.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είναι τέλειος συνδυασμός Ξανθή!!

      Διαγραφή
  2. Μα τι χρώμα!
    Σήμερα αγόρασα χυμό σε μπουκάλι με αρώνια και καθώς το έπαιρνα σε σκέφτηκα Μαρία! Αν φτερνιζόσουν...εγώ ήμουν :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρώμα της αρώνιας πραγματικά δεν υπάρχει Πηνελόπη και σίγουρα θα φτερνιζόμουν!! :)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρία! Υπέροχος ο χαλβάς και η προσθήκη της αρώνιας του χαρίζει μιαν άλλη πινελιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα όταν προσθέτω αρώνια Κική παίρνει άλλη διάσταση το γλυκό μου!!

      Διαγραφή