Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Τσουρέκι κέικ με στρώσεις μαρμελάδας

Η βδομάδα των παθών έφτασε και οι ετοιμασίες για το Πάσχα κορυφώνονται!!
Κουλούρια, τσουρέκια, βαμμένα αυγά και άλλα πολλά θα παραταχθούν στο τραπέζι μας περιμένοντας το Άγιο Πάσχα!!
Αυτές τις μέρες θα νηστέψουμε οπωσδήποτε και θα λάβουμε την θεία κοινωνία όπως κάθε χρόνο κι αυτό θα είναι η βοήθειά μας.
Θα έρθει με το καλό το Μ. Σάββατο το βράδυ, όπου φορώντας τα καλά μας, με την λαμπάδα μας στο χέρι, θα παραβρεθούμε στην θεία λειτουργία της Αναστάσεως και θα ψάλλουμε ευλαβικά το "Χριστός Ανέστη".
Αυτή θα έναι η τελευταία μέρα της Μ. Εβδομάδας και της Μ. Σαρακοστής.
Φέτος ακόμη δεν έχω ξεκινήσει να φτιάχνω τα καθιερωμένα, συνήθως τσουρέκια και κουλούρια γίνονται την Μ. Πέμπτη, αλλά όσοι δεν θα τα έχουν φτιάξει, έχουν την τελευταία τους ευκαιρία το Μ.Σάββατο, εκεί οι ετοιμασίες των νοικοκυριών για το Πάσχα έχουν φτάσει στο τέλος τους. 
Το συγκεκριμένο τσουρέκι το δοκίμασα αρκετό καιρό πριν και σας το παρουσιάζω σήμερα, γιατί πιστεύω ότι είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με τα κλασικά τσουρέκια και αξίζει μια δοκιμή.
Οι στρώσεις μαρμελάδας που δημιουργούνται ενδιάμεσα στην ζύμη, δίνουν μια άλλη αίσθηση εμφάνισης, αλλά και γεύσης.
Το καίριο ερώτημα θα ήταν...... αντί για μαρμελάδα θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποια άλλη γέμιση; 
Και η απάντηση: "γιατί όχι;" 
Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να βάλουμε nutella, merenda, ή κομματάκια σοκολάτας, η φαντασία ποτέ δεν λείπει και εξαρτάται από εσάς.
Φανταστείτε, δημιουργήστε και περάστε ήρεμα με αγάπη αυτές τις άγιες μέρες!!

Τσουρέκι κέικ με στρώσεις μαρμελάδας

Υλικά
3 αυγά
120 γρ. μαλακό βούτυρο
250-300 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας χλιαρό γάλα
100 γρ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κρόκο αυγού + λίγο γάλα για την επάλειψη

Δημιουργία
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε την μαγιά και το γάλα και αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει.
Στο μπολ του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά, καθώς και την μαγιά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη, αλλά όχι κολλώδη. Εάν η ζύμη είναι κολλώδης προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Μπορούμε βέβαια να ζυμώσουμε το τσουρέκι στο χέρι αν θέλουμε.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος (πχ χλιαρό φούρνο) να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Όταν διπλασιαστεί σε όγκο την ξεφουσκώνουμε και την ανοίγουμε σε ένα χοντρό φύλλο.
Με ένα λεπτό ποτήρι και φαρδύ σε διάμετρο, κόβουμε δίσκους από την ζύμη.

Τοποθετούμε από ένα κουταλάκι μαρμελάδα σε κάθε δίσκο και στην συνέχεια διπλώνουμε τον δίσκο στην μέση.


Τοποθετούμε τους διπλωμένους δίσκους, δίπλα δίπλα τον έναν με τον άλλον, σε μακρόστενη φόρμα για κέικ (κανονική, όχι μικρή), την οποία έχουμε βουτυρώσει και καλύψει με λαδόκολα.
Δεν πειράζει αν υπάρχουν κενά στο πλάι, αυτά θα καλυφθούν όταν φουσκώσει η ζύμη.
Αφήνουμε το τσουρέκι να φουσκώσει πάλι σε ζεστός μέρος.
Όταν φουσκώσει διαλύουμε τον κρόκο σε λίγο γάλα και αλείφουμε απαλά το τσουρέκι μας με ένα πινέλο.

Ψήνουμε το τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.


1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο Μαρία. Και κάτι ιδιαίτερο απο το κλασσικό τσουρέκι.
    Και φυσικά η γέμιση θέλει φαντασία ;)

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή