Φέτος για τσουρέκια μου έκανε κλικ μια συνταγή που διάβασα σε ένα βιβλιαράκι του περιοδικού "Τηλεθεατής" από το 2009.
Δεν ξέρω τι μου τράβηξε το ενδιαφέρον, ότι είχε αρκετά αυγά; (τα έχω σε μεγάλη υπόληψη!), ότι είχε σχετικά λίγη μαγιά; ότι είχε λίγη ζάχαρη; (εγώ πρόσθεσα μην ανησυχείτε :), δεν ξέρω πραγματικά τι ήταν αυτό!
Πάντως το ένστικτό μου λειτούργησε σωστά κι έτσι βγήκε μια ζύμη τέλεια, ατίθαση και γρήγορη.
Δοκίμασα λοιπόν και σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα!!
Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!!
Υλικά
Για την μαγιά
240 ml χλιαρό νερό (40 βαθμούς)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι
80 γρ. νωπή μαγιά
Για την ζύμη
1.700 γρ. αλεύρι για τσουρέκια πολύ δυνατό
480 ml γάλα χλιαρό
380 γρ. ζάχαρη λευκή
180 γρ. ζάχαρη καστανή
360 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά ολόκληρα και 3 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι μαχλέπι ή ξύσμα λεμονιού
6 κόκκους μαστίχα αλεσμένη στο μούλτι με λίγη ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Δημιουργία
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε την ζάχαρη, το αλεύρι και την μαγιά.
Αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος 15 λεπτά μέχρι να κάνει φούσκες.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο ζεστό μπολ το χλιαρό γάλα, την ζάχαρη, 250 γρ. από το αλεύρι και το μείγμα της μαγιάς.
Κτυπάμε το μείγμα, με ένα μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, τα αυγά και τους κρόκους χτυπημένα, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαστίχα και ανακατεύουμε καλά με το χέρι μας.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε την ζύμη.
Ξαναζυμώνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε στην αρχή στα δύο.
Καθένα από τα δύο κομμάτια το χωρίζουμε πάλι στα δύο και καθένα από τα τέσσερα κομμάτια πάλι στα δύο.
Έτσι έχουμε οκτώ κομμάτια ζύμης, κάθε κομμάτι είναι ένα τσουρέκι και το πλάθουμε όπως επιθυμούμε.
Εγώ για παράδειγμα κάθε κομμάτι το χώρισα στα τρία, έπλασα τρία κορδόνια και έκανα με αυτά μία πλεξούδα.
Τοποθετούμε τα τσουρέκια δύο δύο σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολα, τα σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος (π.χ σε χλιαρό φούρνο) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, να διπλασιαστούν σε όγκο.
Κατά την διάρκεια ψησίματος, πριν να πάρουν πολύ έντονο χρώμα τα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να ελέγξουμε το ρόδισμα και έτσι να μην μας καούν.
Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη αν θέλουμε.
Και του χρόνου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Ανάσταση!!