Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Brownies με Κρέμα Βουτύρου Ελβετικής Μαρέγκας

Η κρέμα βουτύρου σίγουρα είναι η καλύτερη για να διακοσμήσουμε κέικ και cupcakes.
Η κλασική κρέμα βουτύρου, που σίγουρα όλοι έχουμε δοκιμάσει, αφήνει στο στόμα την αίσθηση των κόκκων της ζάχαρης και για μένα είναι λίγο ενοχλητικό αυτό!
Ενώ η κρέμα βουτύρου με Ελβετική μαρέγκα είναι το κάτι άλλο!
Μπορεί άνετα να την φάει κανείς με το κουταλάκι!
Είναι αλήθεια ότι αυτό το γλάσο, είναι λίγο πιο δύσκολο να γίνει, από μια απλή κρέμα βουτύρου, αλλά αξίζει τον κόπο!
Την πήρε το μάτι μου κάπου διαβάζοντας ως συνήθως στο διαδίκτυο και από τότε έβαλα σκοπό να μάθω περισσότερα για αυτήν.
Τελικά ψάχνοντας κατέληξα εδώ, αν και δοκιμάζοντας δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα και διαφοροποίησα λίγο την διαδικασία.
Προσπαθώντας και δοκιμάζοντας έφθασα σε ένα αποτέλεσμα που με ικανοποίησε και τώρα νομίζω ότι αυτή η κρέμα θα γίνει η αγαπημένη μου.
Αυτή την κρέμα μπορούμε να την αρωματίσουμε με εκχυλίσματα, να την χρωματίσουμε με διάφορα χρώματα και να διακοσμήσουμε τα cupcakes μας, να γεμίσουμε και να διακοσμήσουμε τις τούρτες μας και γενικά να συνοδεύσουμε υπέροχες γευστικές δημιουργίες, που θα κλέψουν τις εντυπώσεις.
Εμπρός λοιπόν επί τω έργον!
Brownies με Κρεμα Βουτύρου Ελβετικής μαρέγκας

Για το Brownies
200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο
140 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε μπέν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο.
Σε ένα άλλο μπολ κτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και στο τέλος το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μείγμα σε παραλληλόγραμμο βουτυρωμένο ταψί, διαστάσεων 20Χ30 εκ. ή ντύνουμε με λαδόκολα και ψήνουμε για 20 λεπτά (εάν το θέλουμε υγρό) έως 25-30 λεπτά(εάν το θέλουμε σταθερό).
Να σημειώσω ότι εγώ το έφτιαξα σταθερό.

Υλικά για την κρέμα βουτύρου με Ελβετική μαρέγκα
120 γρ ασπράδια (3 ασπράδια)

120 γρ. ζάχαρη άχνη
240 βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
Εκχύλισμα βανίλιας


Δημιουργία
Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν και το κόβουμε σε κύβους.
Αν έχουμε το thermomix εργαζόμαστε ως εξής:
Βάζουμε τα ασπράδια στο μπολ του thermomix (πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό) με την πεταλούδα, μαζί με μια κουταλιά από την ζάχαρη. Ρυθμίζουμε 3 λεπτά, ταχύτητα 3.
Μετά ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε 5 λεπτά, 70 βαθμούς, ταχύτητα 4,5.

Και τέλος ρυθμίζουμε 6 λεπτά, χωρίς θερμοκρασία, ταχύτητα 4.5, μέχρι να σβήσει το φωτάκι της θερμοκρασίας.
Εάν μετά από 6 λεπτά, η ένδειξη 37ο ανάβει ακόμη, συνεχίζουμε να κτυπάμε μέχρι να σταματήσει.

Σε αυτή την φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Ελβετική μαρέγκα ως έχει, απλώνοντάς την στην επιφάνεια του brownies και ροδίζουμε την μαρέγκα με ένα φλόγιστρο.
Τώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, συνεχίζουμε να ενσωματώσουμε το βούτυρο στην μαρέγκα.
Σημαντικό: βούτυρο και μαρέγκα να είναι στην ίδια θερμοκρασία!
Προγραμματίζουμε 4 λεπτά, ταχύτητα 4 και ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους, σαν παγάκι σιγά σιγά κομμάτι κομμάτι μέσα στην μαρέγκα.

Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος προσθέτουμε την βανίλια.
Ξύνουμε τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, για να μαζέψουμε τα υπολείμματα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη στην ταχύτητα 4. 
Η κρέμα βουτύρου με Ελβετική μαρέγκα είναι ήδη έτοιμη και η υφή της πρέπει να είναι απαλή, βελούδινη και να στέκεται τέλεια!

Από κει και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα, με ένα κορνέ καλύπτουμε την επιφάνεια του brownies με την βελούδινη κρέμα βουτύρου.
Πως θα φτιάξουμε όμως την κρέμα βουτύρου χωρίς το thermomix;
Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τα ασπράδια και την ζάχαρη.
Τοποθετούμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και προσέχουμε το μπολ να μην εφάπτεται με το νερό.
Με ένα μίξερ χειρός κτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη, πάνω από το μπεν μαρί, για 5 λεπτά περίπου, σε μέτρια ταχύτητα στην αρχή, μέχρι να φθάσουν σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου και να γίνουν μαρέγκα. 
Αδειάζουμε την μαρέγκα στο μπολ ενός αυτοκινούμενου μίξερ (για να μην κουραστούμε) και συνεχίζουμε να κτυπάμε την μαρέγκα σε λίγο πιο υψηλή ταχύτητα, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να κρυώσει και να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις γίνει αυτό χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μέτριο και προσθέτουμε ένα ένα τα κομμάτια βουτύρου, που είναι κι αυτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν το βούτυρο ενσωματωθεί αυξάνουμε την ταχύτητα και κτυπάμε 2 λεπτά ακόμη.
Υπάρχει περίπτωση το μείγμα μας να έχει κομματάκια μερικές φορές. Αυτό συμβαίνει γιατί το βούτυρο δεν είναι στην ίδια θερμοκρασία με την μαρέγκα.
Μην απογοητευθείτε όμως! Σε αυτή την περίπτωση συνεχίζουμε να κτυπάμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε γεύση, άρωμα ή χρώμα το κάνουμε στα τελευταία 2 λεπτά.
Βάζουμε την κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με το σχέδιο που μας αρέσει και διακοσμούμε τα γλυκά μας.
Καλή επιτυχία!

12 σχόλια:

  1. Προσωπικά με την κρέμα βουτύρου, δεν τα πάω και πολύ καλά καθώς μου φαίνεται λιπαρή στην γεύση, Mari μου.
    Αλλά έτσι όπως βλέπω την συγκεκριμένη, και αρωματισμένη ανάλογα (και χρωματισμένη επίσης) μου κάνει "κλικ" για δοκιμή.
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν είναι σαν τις συνηθισμένες κρέμες βουτύρου, νομίζω θα σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα Πηνελόπη μου!

      Διαγραφή
  2. Γλυκάκι που μας ξελογιάζει σκάρωσες.
    Και η κρέμα που προτείνεις δείχνει εξαιρετική!
    Καλό βράδυ Μαράκι, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα δυστυχώς πάντα έτσι γίνεται με τα γλυκά, μας ξελογιάζουν!!
      Την κρέμα να την δοκιμάσεις και θα με θυμηθείς!

      Διαγραφή
  3. Εμένα μου αρεσει η βουτυρενια κρεμαααααααααααα!
    Καλό ξημέρωμα, καλό μηνα!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ απαλή η κρέμα, Μαρία μου! Ταιριάζει τέλεια με τα Brownies! Φυσικά εγώ ανήκω στην κατηγορία αυτών που μπορούν να φάνε την κρέμα με το κουτάλι...χιχι...Καλή Κυριακή και καλό μήνα,ΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά κι εγώ με το κουταλάκι θέλω να την τρώω Χαρά!

      Διαγραφή
  5. Noμίζω αυτή η κρέμα βουτύρου είναι η πιο ωραία Μαρία μου
    Φαίνεται άλλωστε.
    Εχει πιο ωραίο αποτέλεσμα οπτικά αλλά γευστικά.
    Και σκέτη την έτρωγα ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Μάριον, το επιβεβαιώνω και επαυξάνω κιόλας! Σκέτη τρώγεται μετά μανίας!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος13/3/15 13:58

    μπορούμε να την κάνουμε με λάδι αντί για βούτυρο μαργαρίνη? ελαιόλαδο ή σπορέλαιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κρέμα βουτύρου, δεν γίνεται με κάτι άλλο!!

      Διαγραφή