Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Μίνι pavlovas με κρέμα μασκαρπόνε και γλυκό αρώνια


Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η γιορτή της αγάπης, καλύπτεται πραγματικά από μια μυστηριώδη Ιστορία.
Υπάρχουν αρκετοί μύθοι για την ημέρα αυτή κι έτσι εξακολουθεί να είναι ασαφής και αμφισβητήσιμη.
Σύμφωνα με έναν από αυτούς τους μύθους, ο Άγιος Βαλεντίνος έχει την προέλευσή του, από κάποια γιορτή της Αρχαίας Ρώμης, προς τιμήν του θεού της γονιμότητας Lupercus, που γιορτάζεται στις 15 Φεβρουαρίου.
Άλλη μια εικασία, λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν ένας Ρωμαίος ιερέας, που φυλακίστηκε και αποκεφαλίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου, γιατί τόλμησε να τελέσει κρυφά γάμους νεαρών ζευγαριών, ενώ ήταν απαγορευμένο από τον αυτοκράτορα Κάρολο Β'.
Αρκετούς αιώνες μετά τον θάνατό του αγιοποιήθηκε προς τιμήν της θυσίας του για την αγάπη.
Το έθιμο της ανταλλαγής μικρών δώρων γεννήθηκε στην Αγγλική αριστοκρατία στα τέλη του Μεσαίωνα.
Σιγά σιγά το έθιμο αυτό εξαπλώθηκε και στις γειτονικές περιοχές και εμπλουτίστηκε και με αποστολή ποιημάτων.
Το 1840 ήταν πλέον καθιερωμένη η ανταλλαγή μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η γιορτή διαδόθηκε και στην Αμερική.
Με το πέρασμα των χρόνων το επιχειρηματικό δαιμόνιο σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές επιρροές των Αγγλοσαξώνων, κατόρθωσαν να δώσουν στην γιορτή τον οικουμενικό χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.
Μίνι pavlovas με κρέμα μασκαρπόνε και γλυκό αρώνια
Η αλήθεια μου τώρα είναι, ότι δεν γιορτάζω ιδιαίτερα την ημέρα αυτή, αλλά λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και λόγω της μεγάλης μου αγάπης στα γλυκά, ένα γλυκάκι σίγουρα θα πραγματοποιηθεί!
Το συγκεκριμένο γλυκό, υπόσχεται να σας λύσει τα χέρια και τελικά να σας ανεβάσει γευστικά στα ουράνια, μαζί με τον φτερωτό θεό του Έρωτα! :) 
Γιατί αυτό; τους μπεζέδες μπορείτε να τους φτιάξετε από την προηγούμενη (υπάρχουν βέβαια και έτοιμοι στην αγορά), η κρέμα είναι υπόθεση 5 λεπτών και το γλυκό της διακόσμησης θα το έχετε στο ψυγείο σας. 
Ξέρω ότι είναι δύσκολο να βρείτε γλυκό αρώνια, αλλά μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε φρούτα του δάσους (κόκκινα φρούτα) και να φτιάξετε πολύ εύκολα μια σάλτσα κόκκινων φρούτων, όπως έχω κάνει εδώ (κλικ).
Όσον αφορά την γεύση τώρα, νομίζω ότι όλοι έχετε γευτεί την απίθανη τραγανή και μαστιχωτή αίσθηση ενός μπεζέ!
Φανταστείτε λοιπόν τα μπεζεδάκια αγκαλιασμένα με την κρέμα μασκαρπόνε λευκής σοκολάτας, φορώντας συγχρόνως το υπέροχο κατακόκκινο παθιασμένο καπελάκι τους!! :)
Χρόνια πολλά ερωτευμένοι!!

Για την μαρέγκα (16 μπεζέδες)
4 ασπράδια αυγών
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ 
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 βανίλια

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 120 βαθμούς με αέρα.
Τα ασπράδια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα χτυπήσουμε.
Στο μπολ του μίξερ με εξάρτημα το σύρμα, βάζουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι.
Ξεκινάμε το κτύπημα σε μέτρια ταχύτητα και αυξάνουμε σταδιακά μόλις τα ασπράδια αρχίσουν να αφρίζουν.
Όταν τα ασπράδια διπλασιαστούν σε όγκο και κάνουν ελαφρά κορυφές, προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη άχνη, κουταλιά, κουταλιά και σαν βροχή.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να είναι λεία, λαμπερή, σφιχτή και να σχηματίζει έντονες κορυφές. 
Στην διάρκεια αυτή προσθέτουμε το λεμόνι, την βανίλια και το κορνφλάουρ.
Καλύπτουμε με λαδόχαρτο ένα ταψί και σχεδιάζουμε πάνω μικρά μαρεγκάκια-μπεζεδάκια, αφήνοντας μικρές ποσότητες από την μαρέγκα με την βοήθεια δυο κουταλιών ή με την βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
Βάζουμε τα  μαρεγκάκια στον φούρνο και προσοχή!! Χαμηλώνουμε αμέσως την θερμοκρασία του φούρνου στους 90 βαθμούς με αέρα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά και δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον 1 ώρα.
Καταλαβαίνουμε ότι οι μαρέγκες έχουν ψηθεί, αν ξεκολλούν εύκολα από την λαδόκολα χωρίς να κοπούν.
Όταν σβήσουμε τον φούρνο, αφήνουμε την μαρέγκα να κρυώσει με μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου.
Μπορούμε να φυλάξουμε τα μπεζεδάκια, αφού κρυώσουν εντελώς, σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για μια βδομάδα.

Για την κρέμα
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γρ. άσπρη σοκολάτα
250 γρ. μασκαρπόνε
Γλυκό αρώνια για την διακόσμηση ή κάποιο άλλο παρόμοιο

Δημιουργία
Ζεσταίνουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος σε ένα μικρό σκεύος, χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο και ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μασκαρπόνε, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας και χτυπάμε με ένα μίξερ μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη και λεία κρέμα.
Κάνουμε την συναρμολόγηση λίγο πριν σερβίρουμε για να μην υγρανθούν οι μπεζέδες.
Σε μια πιατέλα βάζουμε περιμετρικά ελάχιστη από την κρέμα, ώστε να σταθούν πάνω της τα μπεζεδάκια.
Στρώνουμε στην βάση μερικά από τα μπεζεδάκια, σκεπάζουμε με την μισή κρέμα, βάζουμε άλλη μια στρώση μπεζεδάκια με μικρότερη διάμετρο, συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα και όταν η πιατέλα μπει στο τραπέζι περιχύνουμε με το γλυκό αρώνια και το κατακόκκινο σιρόπι του. 
Ακόμη μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι έξτρα γλυκό ή σάλτσα κόκκινων φρούτων, αν χρησιμοποιήσουμε.
Μπορούμε επίσης να συναρμολογήσουμε το γλυκό σε ατομικά γυάλινα ποτήρια.
Σε αυτή την περίπτωση σπάμε σε μικρότερα κομμάτια τους μπεζέδες και κάνουμε στρώσεις με την κρέμα, το γλυκό και στο τέλος το σιρόπι του.
Απολαύστε το με αγάπη!

5 σχόλια:

  1. Τωρα τελευταία αρχισα να εκτιμω αυτο το φανατστικο γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφο! Πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι φανταστικό! Μπορώ να πω πως το έκανες καταπληκτικό! Μου έρχεται να ορμήξω στην οθόνη! Σίγουρα θα το εκτιμήσει ο Βαλεντίνος σου! Καλά να περάσεις<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο γλυκό Μαράκι!
    Ελαφρύ και με την πιο απίθανη κρέμα που είμαι απόλυτα σίγουρη ότι τρώγεται μετά μανίας με το κουταλάκι :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αγαπώ πολύ αυτό το γλυκό... σε οποια μορφή και να μου το δωσεις θα το φάω με χαρά. Θεωρω, όμως, οτι ειναι πολύ μπελαλιδικο να το φτιάξεις χι χι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή