Hummus είναι μια Αραβική λέξη που σημαίνει ρεβίθια κι απ'ότι λέγεται αυτός ο πουρές ρεβιθιών έχει ρίζες και προέλευση από αρχαιοτάτων χρόνων.
Οι πρώτες γνωστές συνταγές παρόμοιων πιάτων, καταγράφονται σε βιβλία μαγειρικής που δημοσιεύτηκαν στο Κάιρο τον 13ο αιώνα.
Το χούμους είναι στην ουσία πουρές ρεβιθιού με ταχίνι και σήμα κατατεθέν της Λιβανέζικης κουζίνας, αλλά πολύ δημοφιλής σε όλη την Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο επίσης!
Το χούμους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη C.
Ακόμη έχει σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6.
Χρησιμοποιείται στο τραπέζι μας σαν ορεκτικό και σαν ντίπ και αναμφισβήτητα απογειώνεται σε συνδυασμό με την Λαγάνα!
Μπορεί επίσης να σερβιριστεί και να αποτελέσει μέρος διάφορων μεζέδων ή ως ένα συνοδευτικό σε φαλάφελ, ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή μελιτζάνα.
Οι γαρνιτούρες του μπορεί να είναι πάρα πολλές, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κόλιανδρος, μαϊντανός, καραμελωμένα κρεμμύδια, σοταρισμένα μανιτάρια, βραστά αυγά, ελιές, τουρσί, κουκουνάρι κι επίσης ελαιόλαδο, ολόκληρα ρεβίθια και πάπρικα, όπως χρησιμοποίησα εγώ σε αυτή την συνταγή.
Τα ρεβίθια που είχα στο σπίτι ήταν άφθονα, λόγω οικογενειακής παραγωγής, έτσι επί τη ευκαιρία έφτιαξα την ίδια μέρα σε ένα παροξυσμό του ρεβιθιού, σούπα, χούμους και φαλάφελ, τα οποία θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.
Υλικά
300 γρ. βρασμένα αποφλοιωμένα ρεβίθια
100 γρ. ταχίνι
50 γρ. ελαιόλαδο
Το χυμό ενάμιση λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1-2 κουταλιές της σούπας ζωμό από τα ρεβίθια ή νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
Δημιουργία
Ξεκινάμε με το μούλιασμα των ρεβιθιών, βάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο αλατισμένο και χλιαρό νερό κατά την διάρκεια της νύκτας ή για 10-12 ώρες περίπου.
Ξεπλένουμε με δροσερό νερό και τα τρίβουμε να φύγουν οι φλούδες.
Βάζουμε στην φωτιά μια κατσαρόλα με καθαρό νερό, ρίχνουμε τα ρεβίθια και μόλις πάρουν βράση τα ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κι όταν τα πιέζουμε με το χέρι να σπάνε.
Στην συνέχεια τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε πρώτα το ταχίνι και ενεργοποιούμε το μπλέντερ να ενωθούν.
Κατόπιν ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, 1-2 κουταλιές από το ζουμί των ρεβιθιών και το αλάτι.
Ενεργοποιούμε το μπλέντερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά, δοκιμάζουμε την γεύση, βλέπουμε την συνοχή και διορθώνουμε αναλόγως.
Σε μια μικρή σαλατιέρα αδειάζουμε το χούμους και κάνουμε στην μέση μια κοιλότητα. Ρίχνουμε εκεί λίγα ρεβίθια για την διακόσμηση, με ένα πιρούνι δημιουργούμε κυκλικά γραμμές, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα.
Διατηρούμε το χούμους στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Καλά κούλουμα!
Οι πρώτες γνωστές συνταγές παρόμοιων πιάτων, καταγράφονται σε βιβλία μαγειρικής που δημοσιεύτηκαν στο Κάιρο τον 13ο αιώνα.
Το χούμους είναι στην ουσία πουρές ρεβιθιού με ταχίνι και σήμα κατατεθέν της Λιβανέζικης κουζίνας, αλλά πολύ δημοφιλής σε όλη την Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο επίσης!
Το χούμους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη C.
Ακόμη έχει σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β6.
Χρησιμοποιείται στο τραπέζι μας σαν ορεκτικό και σαν ντίπ και αναμφισβήτητα απογειώνεται σε συνδυασμό με την Λαγάνα!
Μπορεί επίσης να σερβιριστεί και να αποτελέσει μέρος διάφορων μεζέδων ή ως ένα συνοδευτικό σε φαλάφελ, ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή μελιτζάνα.
Οι γαρνιτούρες του μπορεί να είναι πάρα πολλές, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κόλιανδρος, μαϊντανός, καραμελωμένα κρεμμύδια, σοταρισμένα μανιτάρια, βραστά αυγά, ελιές, τουρσί, κουκουνάρι κι επίσης ελαιόλαδο, ολόκληρα ρεβίθια και πάπρικα, όπως χρησιμοποίησα εγώ σε αυτή την συνταγή.
Τα ρεβίθια που είχα στο σπίτι ήταν άφθονα, λόγω οικογενειακής παραγωγής, έτσι επί τη ευκαιρία έφτιαξα την ίδια μέρα σε ένα παροξυσμό του ρεβιθιού, σούπα, χούμους και φαλάφελ, τα οποία θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.
Χούμους
Υλικά
300 γρ. βρασμένα αποφλοιωμένα ρεβίθια
100 γρ. ταχίνι
50 γρ. ελαιόλαδο
Το χυμό ενάμιση λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1-2 κουταλιές της σούπας ζωμό από τα ρεβίθια ή νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
Δημιουργία
Ξεκινάμε με το μούλιασμα των ρεβιθιών, βάζουμε τα ρεβίθια σε μπόλικο αλατισμένο και χλιαρό νερό κατά την διάρκεια της νύκτας ή για 10-12 ώρες περίπου.
Ξεπλένουμε με δροσερό νερό και τα τρίβουμε να φύγουν οι φλούδες.
Βάζουμε στην φωτιά μια κατσαρόλα με καθαρό νερό, ρίχνουμε τα ρεβίθια και μόλις πάρουν βράση τα ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κι όταν τα πιέζουμε με το χέρι να σπάνε.
Στην συνέχεια τα στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε πρώτα το ταχίνι και ενεργοποιούμε το μπλέντερ να ενωθούν.
Κατόπιν ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, 1-2 κουταλιές από το ζουμί των ρεβιθιών και το αλάτι.
Ενεργοποιούμε το μπλέντερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά, δοκιμάζουμε την γεύση, βλέπουμε την συνοχή και διορθώνουμε αναλόγως.
Σε μια μικρή σαλατιέρα αδειάζουμε το χούμους και κάνουμε στην μέση μια κοιλότητα. Ρίχνουμε εκεί λίγα ρεβίθια για την διακόσμηση, με ένα πιρούνι δημιουργούμε κυκλικά γραμμές, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα.
Διατηρούμε το χούμους στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Καλά κούλουμα!
Κλασικη απαραμιλη συνταγη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλα Κουλουμα Μαρι μου!
Το φτιάχνω πολύ συχνά και με διάφορους τρόπους!!Καλή Σαρακοστή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμο, θρεπτικό και πολύ χορταστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία πρόταση Μαράκι, φιλιά!