Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Σούπα Vichyssoise ή αλλιώς πρασόσουπα


Θα καταλάβετε γιατί αυτό το πιάτο είναι ένα κλασικό πιάτο από την πρώτη μπουκιά.
Λεπτή γεύση και βελούδινη υφή, μια τέλεια σούπα για να την απολαύσουμε τους κρύους μήνες του χειμώνα, αλλά και ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ.
Λέγεται ότι εφευρέθηκε στην Αμερική το 1917 και το όνομά της το πήρε από την Γαλλική πόλη Vichy, η οποία ήταν κοντά στην γενέτειρα του Γάλλου Louis Diat,  chef του ξενοδοχείου Ritz-Carlton της Νέας Υόρκης.
O chef του ξενοδοχείου Ritz, εξιστόρησε το 1950 στο περιοδικό The New Yorker, ότι η κρύα κρέμα με πράσα και πατάτες ήταν  ένα πιάτο της παιδικής του ηλικίας και πως  αραιώνοντάς την σε κρύο γάλα είχε σαν αποτέλεσμα μια νοστιμότατη καλοκαιρινή σούπα. Έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι παρόμοιο για τους θαμώνες του Ritz.
Ουσιαστικά η Vichyssoise είναι μια από τις πιο απλούστερες σούπες που μπορεί να μαγειρέψει κανείς.
Αλλά ας μην αφήσουμε την απλότητα να μας ξεγελάσει, αυτή η βασική σούπα είναι από τις πιο ευπροσάρμοστες σούπες που θα φτιάξετε ποτέ!
Πέρα από την βασική ιδέα, με τα πράσα και τις πατάτες σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορεί να μαγειρευτεί σε πολλές παραλλαγές, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά κάθε φορά (ρόκα, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, σπανάκι, κολοκύθα, γλυκοπατάτες, αγγούρι, μαρούλι, μάραθο) αλλάζοντας άρδην τον χαρακτήρα της σούπας μας.
Στο τέλος μπορούμε να επιτύχουμε την επιθυμητή ρευστότητα προσθέτοντας κρέμα γάλακτος, γάλα, ξινή κρέμα, γιαούρτι, ξινόγαλα. 
Γι' αυτό προς μεγάλη μας ικανοποίηση, η τέλεια σούπα Vichyssoise, αποτελεί ένα τέλειο καλοκαιρινό φαγητό και όχι μόνο, γιατί πολύ ωραία μπορούμε να την απολαύσουμε ζεστή ζεστή τον χειμώνα!
Ένα είναι σίγουρο, κρύα ή ζεστή, αυτή η πολυτελώς κρεμώδη υφή της, είναι νοστιμότατα καταπληκτική! 
Σούπα Vichyssoise

Υλικά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
5 μεσαία πράσα, το λευκό μέρος μόνο, κομμένα σε ροδέλες
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
3 κούπες ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (750 ml)
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος ή γάλα (προαιρετικά)


Δημιουργία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρουμε για 1 λεπτό τα πράσα, το κρεμμύδι, τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε.
Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι τα πράσα να είναι πολύ μαλακά.
Ρίχνουμε τον ζωμό, ανεβάζουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.

Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή την μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.
Προσθέτουμε κρέμα γάλακτος ή γάλα (αν θέλουμε) και σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή με φέτα και πάπρικα.


5 σχόλια:

  1. Πάω να τη φτιάξω μήπως και μου περάσουν τα χάλια της ίωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις πιο αγαπημένες μου σούπες!
    Και έχεις δίκιο, είναι το ίδιο απολαυστική και τον χειμώνα και το καλοκαίρι!
    Φιλιά Μαράκι, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με την Έλενα! Είναι γευστικότατη σούπα και τόσο απλή! Πολύ ενδιαφέρουσα η προέλευσή της! Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια σούπα Μαρία μου.
    Μου αρέσει το πράσο. Κι έκανες την σούπερ σούπα.
    Το πόσο βελούδινη είναι φαίνεται ακόμα και στη φωτογραφία.
    Φοβερή

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ φίνο και ντελικάτο πιάτο Μαρία μου.
    Ο συνδυασμός των συγκεκριμένων λαχανικών και μάλιστα σε σούπα δημιουργεί μια μοναδική γεύση!
    Και μου άρεσε πολύ που διάβασα και την ιστορία που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του πιάτου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή