Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Κοτόπουλο a-la creme με Μανιτάρια Shiitake (Λεντινούλα)

Το κοτόπουλο είναι από τα πιο αγαπημένα άσπρα κρέατα κι εγώ ομολογουμένως θέλω να το μαγειρεύω συχνά, γιατί πάνω απ'όλα μου αρέσει και συγχρόνως συγκαταλέγεται στα τρόφιμα για μια πιο υγιεινή διατροφή.
Τα μανιτάρια από την άλλη είναι κι αυτά πολύ αγαπημένα μου και όταν τα προσθέσω σε ένα πιάτο πάντα δίνουν την απόλυτη κι υπέροχη γευστική τους νότα.
Το shiitake είναι ένα είδος μανιταριού που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην Ασία και τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.
Είναι το μανιτάρι, take στα Ιαπωνικά, που καλλιεργείται στο δέντρο shii (οξιά). 
Στην δική μας γλώσσα λέγεται Λεντινούλα! 
Η ουσία λεντινάνη (lentinan) του μανιταριού έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει η επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων  και συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρκινικών όγκων.
Τα συστατικά του shiitake βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, στην ενίσχυση της σεξουαλικής ενέργειας, στην εξόντωση των ιών, στην βελτίωση της κυκλοφορίας και την παράταση της ζωής.
Δικαίως λοιπόν θεωρείται σύμβολο μακροζωίας ανά τον κόσμο! 
Η γεύση του είναι εξαιρετική και πικάντικη, αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, βιταμινών Β12, Β2, C, D και Ε.
Είναι πλούσια σε φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο και άλλα ιχνοστοιχεία.
Περιέχει συγχρόνως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και το κυριότερο είναι χαμηλό σε λιπαρά.
Στην συνταγή μου, χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο μανιτάρι, γιατί εκτός των άλλων που προανέφερα, είναι ένα από τα πιο εξωτικά και εύγευστα μανιτάρια της Ανατολικής κουζίνας, έχει λεπτή, γήινη γεύση και προσθέτει ιδιαίτερη λάμψη σε οποιοδήποτε πιάτο.
Εσείς φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο είδος μανιταριού, αν επιθυμείτε!

Κοτόπουλο a-la-creme με μανιτάρια Shiitake (Λεντινούλα)

Υλικά
1 στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους
1 κόκκινη μεγάλη πιπεριά ψητή (έτοιμη) σε κύβους
200 γρ. μανιτάρια shiitake (νωπά σε βάζο )
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο
100 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. κρέμα γάλακτος 15% λιπαρά
Λίγο ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά και σχεδόν να ψηθεί .
Προσθέτουμε την πιπεριά και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
Αφού σοταριστούν και τα λαχανικά, σβήνουμε με το κρασί σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνουμε ελαφρά την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το τυρί κρέμα. 
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το τυρί και τελειώνουμε ρίχνοντας την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε να πάρει βράση η κρέμα γάλακτος και να ενσωματωθεί στο φαγητό και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Σερβίρουμε κατά προτίμηση με ρύζι!

5 σχόλια:

  1. Πολύ καλό! Μανιτάρια αγαπημένα!!! Τι σύμπτωση, κάτι παρόμοιο μαγειρεύω σήμερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα πολύ νοστιμο πιάτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαχταριστό το κοτόπουλο Mαρία μου
    Ωραία που έβαλες τυρί κρέμα, έκανε πιο ωραία τη σάλτσα.
    Μ αυτα τα μανιτάρια το προτιμώ

    Φιλιά : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι ιδιαιτερο αυτο το μανιταρι. Η το αγαπας η το αντιπαθεις λογω της λιγο γλοιωδους αισθησης που αφηνει.
    Πολυ καλη επιλογη για το πιατο σου Μαρι.
    Ειναι ωραιο να βλεπουμε και διαφορετικα ειδη μανιταριων περα απο τα συνηθισμενα.
    Ειμαι σιγουρη για το ποσο νοστιμο εγινε το κοτοπουλο σου!
    Καλο βραδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κοτόπουλο είναι και για μένα πολύ αγαπητό και βλέπω πως με λίγα υλικά έκανες ένα επιθυμητό πιάτο!
    Καλή εβδομάδα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή