Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Σαλάτα Waldorf


Μήπως είναι καιρός να κάνουμε λίγο δίαιτα;
Είδα αυτή την σαλάτα, την ονομασία της, σε ένα πρόγραμμα διαίτης και ομολογώ ότι πρώτη φορά έπεσε στην αντίληψή μου!
Έτσι περίεργη όπως είμαι, άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο γι' αυτή την σαλάτα και ανακάλυψα ότι υπήρχαν συνταγές σε άπειρα ελληνικά και ξένα sites. 
Φαίνεται ότι είμαι η τελευταία που την ανακάλυψα, αλλά φυσικά ποτέ δεν είναι αργά, θα μπορούσε να πει κάποιος κι εγώ μαζί!

Σύμφωνα λοιπόν με όσα διάβασα, η πρώτη σαλάτα waldorf δημιουργήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1893, από τον Oscar Tschirky, τον μετρ του ξενοδοχείου Waldorf Astoria.
Η αρχική συνταγή αποτελούνταν μόνο από κύβους κόκκινου μήλου, σέλερι και μαγιονέζα.
Ψιλοκομμένα καρύδια προστέθηκαν αργότερα σε αυτή την κλασική συνταγή.
Μερικοί προτιμούν η σαλάτα τους waldorf,  να γίνεται με γιαούρτι αντί για μαγιονέζα και μέσα σ'αυτούς βρίσκομαι κι εγώ.
Αλλά εσείς μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα, εάν δεν επείγεστε να κάνετε δίαιτα. 
Βεβαίως υπάρχει και η λύση της light μαγιονέζας ή και τα δύο μαζί (γιαούρτι και μαγιονέζα), τα οποία σκέφτομαι σοβαρά να εφαρμόσω την επόμενη φορά.
Σαλάτα Waldorf
Υλικά
1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα, ελαφρώς ψημένα
1/2 κούπα σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1/4 κούπας σταφίδες ή 1/2 κούπα κόκκινα σταφύλια κομμένα στην μέση, χωρίς κουκούτσι (αν είναι η εποχή τους)
1 κόκκινο γλυκό μήλο κομμένο σε κύβους με την φλούδα
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό 2% ή μαγιονέζα light
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 μαρούλι
Αλάτι
Πιπέρι

Δημιουργία
Ψήνουμε τα καρύδια στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά περίπου.
Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπάμε ελαφρά το γιαούρτι ή την μαγιονέζα μαζί με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ετοιμάζουμε το μήλο, το σέλερι και τις σταφίδες σε μια πιατέλα, όπως περιγράφονται στα υλικά.
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το γιαούρτι, το μήλο, το σέλερι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.

Όταν είναι ώρα να σερβίρουμε, στρώνουμε σε μια σαλατιέρα τα φύλλα μαρουλιού, γεμίζουμε με το μείγμα των μήλων και προσθέτουμε στην συνέχεια τα καρύδια.

3 σχόλια:

  1. Αχ Μαράκι, η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία του δίνω του πιρουνιού και καταλαβαίνει, οπότε μια πιο ελαφριά διατροφή θα μου έκανε καλό.
    Τη συγκεκριμένη σαλάτα την έχω εδώ και καιρό στα υπόψη μου.
    Πρέπει να είναι χορταστική και ιδιαίτερη παράλληλα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την έχω φάει και στο ομώνυμο μέρος όταν σπούδαζα στην Αμερική και είναι πραγματικά πολύ ιδιαίτερη! Τώρα που μπαίνει η άνοιξη νομίζω οι σαλάτες είναι ότι πρέπει. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι καταπληκτική σαλάτα και πλούσια! Οι φωτογραφίες πολύ ζωντανές! Καλή Σαρακοστή Mari μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή