Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Γεμιστά με ρύζι και σπετσοφάϊ

Ένα κατ'εξοχήν καλοκαιρινό φαγητό, τα γεμιστά, σας έχω σήμερα και διάλεξα να κάνω την γέμιση με ένα άλλο καλοκαιρινό φαγητό, το σπετσοφάϊ.
Τα υλικά τους είναι καλοκαιρινά. Αν και σήμερα τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο, όπως λέει και ο σοφός λαός!
Η αλήθεια είναι, ότι δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να φτιάξω γεμιστά τον χειμώνα.
Βέβαια, δεν λέω πως αν χρειαστεί, ότι δεν θα το κάνω! Μπορεί να υπάρξει κάποια φορά η εξαίρεση στον κανόνα!
Πως σκέφτηκα όμως να κάνω την συγκεκριμένη γέμιση;
Πολύ απλό, είχα στο ψυγείο μου ένα μεγάλο λουκάνικο, τρεις μεγάλες πιπεριές και μερικές ντομάτες.
Δεν χρειαζόταν και πολύ σκέψη, συμπλήρωσα με μερικές πιπεριές και ντομάτες ακόμη και έφτιαξα τα πιο νόστιμα γεμιστά για πάντα.
Θα ήθελα το λουκάνικο να φαίνεται περισσότερο στην γέμιση, αλλά ήταν πολύ φρέσκο και κόβοντάς το έγινε κιμάς (δεν το έκανα επίτηδες δηλαδή).
Σκέφτομαι την επόμενη φορά να πάρω ένα πιο σιτεμένο λουκάνικο, ώστε να σταθεί όπως θέλω εγώ στο φαγητό. 
Όπως και να'χει, δεν ξέρω αν στην εμφάνιση τα κατάφερα, στην γεύση όμως.....δεν παίζεται σας λέω!!
Δοκιμάστε το επειγόντως!!!
Υ.Γ.Αααααα!! ξέχασα!! Πριν το φτιάξω σκεφτόμουν να ανακατέψω στην γέμιση και λίγη φέτα, στο τέλος όμως το ξέχασα!
Εσείς αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη φετούλα!

Γεμιστά με ρύζι και σπετσοφάϊ


Υλικά
1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο (κρεοπωλείου)
2 πιπεριές μεγάλες πράσινες κομμένες σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα κρασί κόκκινο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλάκι τριμμένο ξερό βασιλικό (προαιρετικά)
1/2 κούπα του τσαγιού λάδι
2 κουταλάκια ζάχαρη
5-6 ώριμες ντομάτες για γεμιστά

5 μεγάλες πιπεριές
10-12 κουταλιές της σούπας ρύζι
4 μέτριες πατάτες    
150 γρ. τυρί φέτα χοντροκομμένη(προαιρετικά)
αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Κόβουμε καπάκι στις ντομάτες, αδειάζουμε το εσωτερικό τους και πολτοποιούμε την ψίχα τους.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές και αφού κόψουμε καπάκι τις αδειάζουμε από τα σπόρια τους.
Τοποθετούμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε ένα ταψί.
Αλατίζουμε το εσωτερικό τους και στις ντομάτες πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις πιπεριές συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
Κόβουμε το λουκάνικο σε λεπτές φέτες, το προσθέτουμε στο τηγάνι και το σοτάρουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον πολτό από τις ντομάτες, λίγη ζάχαρη, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι με μέτρο, γιατί έχουν και τα λουκάνικα.
Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για λίγα λεπτά και να μειωθούν τα υγρά.
Κατεβάζουμε την γέμιση από την φωτιά.
Αν χρησιμοποιήσουμε φέτα την προσθέτουμε τώρα στην γέμιση.
Στην συνέχεια γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές, που έχουμε βάλει στο ταψί.

Αφού καθαρίσουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο ταψί ενδιάμεσα από τις πιπεριές και τις ντομάτες.
Περιχύνουμε το φαγητό με λίγο λάδι, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τοποθετούμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα τα λαχανικά και να ψηθούν οι πατάτες.

4 σχόλια:

  1. Αγαπημένο μου φαγητό που εσύ το έκανες ακόμα πιο αγαπημένο! Στείλε κανένα πιάτο γιατί αλλιώς δεν με βλέπω να το ξεπερνάω!! Φιλιά Μαράκι, καλή Πρωτομαγιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ θα ΄θελα να σου στείλω, αλλά με τις διπλές μερίδες που τρώνε οι δικοί μου δεν ξέρω αν θα προφτάσω!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ, καλή Πρωτομαγιά και σε σένα!

      Διαγραφή
  2. Ωραία τα γεμιστά σου και μόλις πόσταρα και γω σπετζοφάϊ!!!!!!!!!!
    Καλό μήνα!
    Φιλια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα Μαράκι!
    Πάρα πολύ ωραία παραλλαγή, άκρως σπιρτόζικη!
    Πράγματι και λίγο τυράκι θα ταίριαζε όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή