Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Αυγά Βενέδικτου / Eggs Benedict






Η ιστορία λέει ότι περί τα 1893, σε ένα ξενοδοχείο, μια κυρία που ονομαζόταν Le Grand Benedict, μαζί με τον σύζυγό της, κουρασμένοι από τα συνηθισμένα εδέσματα, σκέφτηκαν και δημιούργησαν αυτό το πιάτο με την βοήθεια του μάγειρα.

Φτιάχνοντας αυγά Βενέδικτου πρέπει να είμαστε κάπως οργανωμένοι.
Απαιτείται να έχουμε ζεστό τραγανό μπέικον (αν κι εγώ χρησιμοποίησα ζαμπόν), αυγά ποσέ, φρυγανισμένο και βουτυρωμένο ψωμάκι (ιδανικά αγγλικά ψωμάκια muffins) και κυρίως κρεμώδη σάλτσα Hollandaise.
Όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε έτοιμα ζεστά περίπου την ίδια ώρα!
Είναι λοιπόν λίγο δύσκολο να απολαύσουμε καθημερινά αυτό το πεντανόστιμο ιδιαίτερο πιάτο.
Σε κάποιες όμως ιδιαίτερες περιπτώσεις επιβάλλεται να το συμπεριλάβουμε στο πρωινό μας, αλλά και γιατί όχι και στο βραδινό μας;
Είναι απλό να ψήσουμε λίγο μπέικον, να μάθουμε να φτιάχνουμε αυγά ποσέ και να φρυγανίσουμε, είτε ψωμάκια μπέργκερ, είτε ακόμη και ψωμί του τόστ, αν δυσκολευόμαστε με τα αγγλικά muffins.
Όσο για την σάλτσα Hollandaise είναι πραγματικά αρκετά εύκολη, αρκεί να έχουμε ένα μπλέντερ.
Φροντίστε σε μια ιδιαίτερη περίπτωση, σε μια καλή ευκαιρία, να σερβίρετε Eggs Benedict και είναι σίγουρο ότι όλοι θα σας βγάλουν το καπέλο! Εγώ θα προσκυνούσα κιόλας!!

Eggs Benedict


Υλικά
4 λωρίδες μπέικον ή ζαμπόν
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
2 κουταλιές λευκό ξύδι
2 Αγγλικά muffins ή 2 ψωμάκια μπέργκερ ή 4 φέτες ψωμί του τοστ.
Λίγο βούτυρο

Σάλτσα Hollandaise
4 κρόκους αυγών
130 γρ.βούτυρο λιωμένο ζεστό
χυμό λεμονιού μισού λεμονιού
1/2 κουταλάκι αλάτι
πιπέρι καγιέν
4 κουταλιές της σούπας νερό

Δημιουργία
Ξεκινάμε με την σάλτσα μας.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό και κτυπάμε στην μεγάλη ταχύτητα για 20-30 δευτερόλεπτα, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Γυρίζουμε το μπλέντερ σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το κτύπημα.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και λεμόνι κι αν χρειαστεί προσθέτουμε ώστε να γίνει νόστιμο.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και το τοποθετούμε σε μπεν μαρί (πάνω από νερό που σιγοβράζει).
Συνεχίζουμε να κτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα.
Για να φτιάξουμε την σάλτσα στο thermomix:
Τοποθετούμε το φτερό στα μαχαίρια, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ και ρυθμίζουμε 4 λεπτά, στους 70 βαθμούς, ταχύτητα 3.
Διατηρούμε την σάλτσα ζεστή και προχωράμε στα επόμενα βήματα.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τις λωρίδες μπέικον ή του ζαμπόν και τις τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Αν χρησιμοποιήσουμε ζαμπόν προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο, αλλιώς το μπέικον θα βγάλει από μόνο του.
Βγάζουμε τις λωρίδες από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Στη συνέχεια γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τα 2/3 και το βάζουμε να βράσει, προσθέτουμε το ξύδι και χαμηλώνουμε την φωτιά ώστε να σιγοβράζει.
Σπάμε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το νερό που σιγοβράζει κυκλικά, ώστε να σχηματιστεί μια δύνη και ρίχνουμε το αυγό απαλά κρατώντας το μπολ χαμηλά, σχεδόν εφαπτόμενο με το νερό.
Αφήνουμε το αυγό να βράσει για 3-4 λεπτά, αναλόγως πόσο σφιχτό το θέλουμε και αφού γίνει το βγάζουμε χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα αυγά.
Μπορούμε να ρίξουμε τα αυγά μαζί, αλλά προσέχουμε να έχει σταθεροποιηθεί το πρώτο και μετά να ρίξουμε το επόμενο και φυσικά να θυμόμαστε ποιο έχουμε ρίξει πρώτο για να το αφαιρέσουμε πιο γρήγορα από το νερό.
Αφού ετοιμαστούν όλα φρυγανίζουμε τις φέτες του τοστ ή τα ψωμάκια, αφού τα κόψουμε στην μέση.
Αν θέλετε να φτιάξετε English Muffins μπορείτε να δείτε εδώ.
Αλείφουμε τα ψωμάκια με βούτυρο, στρώνουμε πάνω το μπέικον, βάζουμε ένα αυγό ποσέ πάνω από το μπέικον, στην συνέχεια ρίχνουμε λίγη σάλτσα Ολλαντέζ πάνω στο αυγό, πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.


3 σχόλια:

  1. Υπέροχη σάλτσα Hollandaise!! Έφτιαξες ένα περιποιημένο πρωινό , πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ολλαντέζ με τρομάζει λίγο λόγω των κρόκων, αλλά κατά τα άλλα πρόκειται πραγματικά για μεγαλειώδες πρωινό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλά πες πότε να έρθω :)
    Να τα έχεις έτοιμα και ζεστά παρακαλώ:)

    Πολύ ωραίες φωτό με την σάλτσα πάνω στα αυγουλάκια..
    Τέλειο πρωϊνό

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή