Χριστός Ανέστη, χρόνια σας πολλά φίλοι μου!!
Ξέρω ότι δεν κράτησα την υπόσχεσή μου να τα πούμε σύντομα, αλλά πρωτίστως με πρόδωσε το ίντερνετ, στο οποίο δεν είχα πρόσβαση και στην συνέχεια πήρα τους δρόμους, κάνοντας ένα οδοιπορικό στις χαμένες πατρίδες, στην Ανατολική Ρωμυλία.
Επιστρέφω όμως για να σας γλυκάνω με αυτή την εύκολη και νόστιμη τούρτα.
Είναι το πασχαλινό γλυκό μας, το οποίο έφτιαξα απρογραμμάτιστα σχεδόν, αλλά όλοι το τίμησαν και το ευχαριστήθηκαν.
Να είμαστε όλοι καλά λοιπόν και του χρόνου!!
Τούρτα μους σοκολάτα με καραμελωμένες φράουλες
Υλικά
Για το παντεσπάνι
125 γρ. αλεύρι φαρινάπ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
150 γρ.ζάχαρη
2 αυγά
χυμός 1/2 λεμονιού
1 βανίλια άρωμα
Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
λίγες σταγόνες λεμονιού
(Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά)
Για την μους σοκολάτα
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά ή φυτική κρέμα γάλακτος
400 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
Για τις καραμελωμένες φράουλες
100 γρ.ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας μέλι (30 γρ)
30 γρ. βούτυρο
10-12 φράουλες, πλυμένες κομμένες στην μέση
Δημιουργία
Φτιάχνουμε πρώτα το παντεσπάνι.
Κτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Ρίχνουμε στο μείγμα τον χυμό και την βανίλια.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 24 εκατοστών με αποσπώμενο πυθμένα, τον οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.
Για να είμαστε σίγουροι ότι ψήθηκε, όταν ροδίσει καρφώνουμε ένα καθαρό μαχαίρι στο κέικ, αν έχει ψηθεί το μαχαίρι βγαίνει καθαρό.
Αφού βγάλουμε το παντεσπάνι το αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε την μους σοκολάτα.
Σε ένα γυάλινο μπόλ αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος και την κτυπάμε με ένα μίξερ να πήξει ελαφρά, αλλά να μην στέκεται όπως η σαντιγύ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την ρίχνουμε όπως είναι ζεστή στο μπολ με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι παχύρρευστο.
Αν τυχόν το μείγμα σφίξει, μπορούμε να το σώσουμε βάζοντάς το λίγο στο μπεν μαρί για να λιώσει ελαφρά η κουβερτούρα.
Για να συναρμολογήσουμε την τούρτα:
Παίρνουμε το παντεσπάνι και αν χρειάζεται το ομαλοποιούμαι, δηλαδή αν έχει φουσκώσει ακανόνιστα με ένα μαχαίρι κόβουμε αυτό που περισσεύει, ώστε η επιφάνειά του να είναι επίπεδη.
Τοποθετούμε το παντεσπάνι μέσα στο ταψί που το ψήσαμε και το σιροπιάζουμε με όσο σιρόπι χρειάζεται.
Πάνω από το παντεσπάνι αδειάζουμε την μους σοκολάτας και βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο να παγώσει η κρέμα.
Αυτό που έχουμε να κάνουμε ακόμη είναι να καραμελώσουμε τις φράουλες για να διακοσμήσουμε την τούρτα μας.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε τις φράουλες, την άχνη και το μέλι και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ζεσταίνουμε να λιώσει.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα με τις φράουλες και ανακατεύουμε απαλά για 2 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε ελαφρά την φωτιά και βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο τις φράουλες, για να μην μαλακώσουν και χάσουν το σχήμα τους.
Συνεχίζουμε να βράζουμε για 1 λεπτό ακόμη το σιρόπι που απέμεινε στο τηγάνι μέχρι να πήξει ελαφρά.
Αδειάζουμε το σιρόπι στο πιάτο με τις φράουλες και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Γαρνίρουμε την τούρτα μας τοποθετώντας πρώτα τις φράουλες στην θέση που θέλουμε και ραντίζουμε με όσο σιρόπι επιθυμούμε.
Το σιρόπι που θα μείνει μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να γαρνίρουμε άλλα γλυκά, π.χ παγωτό, γιαούρτι, κέικ και άλλα.
Καλή επιτυχία!
Πανεύκολη τούρτα, μα τόσο πολύ εντυπωσιακή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να πέρασες όμορφα Μαράκι!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Πολύ εύκολη Έλενα, πολύ καλά πέρασα!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Αχ θα τρελαθώ με αυτό που βλέπω! Μπορώ να σου δώσω τη διεύθυνση μου και να μου στείλεις μια κομματάρα τεράστια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο θα ήταν να ερχόσουν από δω να σε κεράσω!! :)
ΔιαγραφήΚαι του χρόνου να είστε καλά! Η τούρτα καταγράφεται στα προσεχώς !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης Βαγγελιώ μου, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά, Αληθώς Ανέστη Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα σου φαίνεται φοβερή, ο συνδυασμός σοκολάτας με φράουλες είναι πολύ πολύ αγαπημένος!
Φοβάμαι βέβαια ότι στη δική μου περίπτωση η μους σοκολάτας θα ήταν μόνο η μισή ποσότητα, καθώς θα είχα φάει την υπόλοιπη μισή με το κουταλάκι.
Και πιθανόν ισχύει το ίδιο και για τις καραμελωμένες φράουλες :)
Φιλιά, καλό βράδυ!
Χρόνια πολλά Ερμιόνη, κλασικός αυτός ο συνδυασμός, αλλά τόσο νόστιμος κι αγαπημένος!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Πω πω τι με κάνεις βραδιάτικο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πειρασμός!!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά Μαράκι! Ελπίζω να περάσατε υπέροχα! Η τούρτα σου είναι πολύ λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Μαρία, χρόνια πολλά!
ΔιαγραφήΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥΡΤΑ....ΘΑ ΤΗ ΚΑΝΩ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΤΗ ΚΕΡΑΣΩ.....ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ?????ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΣΚΕΠΑΣΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ???'Η ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ! Δεν χρειάζεται να την σκεπάσεις για ένα βράδυ, θα την αφήσεις μέσα στο ταψάκι και την επομένη θα την ξεφορμάρεις και θα φτιάξεις τις φράουλες να είναι φρέσκες!
Διαγραφή