Αυτά τα φαγητά για μένα είναι τα ωραιότερα, τα νοστιμότερα, τα υγιεινότερα!! Ίσως αν ήταν εφικτό να τα έτρωγα καθημερινά!!
Με αυτά τα λόγια θέλω να σας πείσω, ότι αυτό το φαγητό πρέπει να έχει συχνά θέση στο τραπέζι μας.
Η προσθήκη των ρεβιθιών μέσα στο γενικότερο πρόγραμμα διατροφής μας, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην μείωση της ολικής και κακής χοληστερόλης. Η ευνοϊκή αυτή επίδραση έχει να κάνει, όχι μόνο με τις φυτικές ίνες, αλλά και με άλλα συστατικά, όπως το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, το κάλιο.
Τα ρεβίθια πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, καθώς και βιταμίνες Β,Κ,Ε και C, δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελούν πρωταρχική επιλογή στην λίστα της διατροφή μας.
Ρεβιθάδα με σπανάκι και όχι μόνο!!
Υλικά
1/2 κιλό ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1/2 κιλό σπανάκι αχνισμένο και στραγγισμένο
2 πατάτες κομμένες σε τέταρτα
10 ντοματάκια cherry, κομμένα στη μέση
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
αλάτι πιπέρι
χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα
Δημιουργία
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό με μια μικρή χούφτα αλάτι (αν τα ρεβίθια σας δεν είναι βραστερά χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι σόδα). Την επομένη τα σουρώνουμε, πετάμε το νερό και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Σε μια γάστρα βάζουμε τα ρεβίθια με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σπανάκι και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
Τοποθετούμε την γάστρα σκεπασμένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε 2-3 ώρες ελέγχουμε αν έχουν υγρά, αν τα ρεβίθια έχουν μαλακώσει και έχουν βράσει, αφαιρούμε την δάφνη και το δεντρολίβανο, προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο και τα αφήνουμε άλλα 15 λεπτά να ψηθούν και να μείνουν με το ζουμί τους.
Σερβίρουμε και στύβουμε πάνω τους λεμόνι ανάλογα με τα γούστα μας.
Μαρία έχω ερώτηση γιατί βάζεις αλάτι στο μούλιασμα;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου απόγευμα
Ξανθή πολύ καλή ερώτηση!!! Βασικά αυτό το έχω βρει από την μάνα μου, πάντα μούλιαζε τα ρεβίθια σε χλιαρό(όχι καυτό)αλατόνερο. Αυτό απ'οτι κατάλαβα μετέπειτα το έκανε για να γίνουν τα όσπρια πιο εύπεπτα, στην ουσία το αλάτι διασπά τους αναστολείς των ενζύμων!!! Αυτό ίσως θα μπορούσε να το κάνει η σόδα, αλλά αφήνει πολύ ισχυρή γεύση και δεν την χρησιμοποιώ.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Πολύ αγαπημένα τα υλικά, πολύ ωραίο οπτικά πιάτο αλλά και νόστιμο γευστικά αποτέλεσμα. Μου άρεσαν και τα μυρωδικά που χρησιμοποίησες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γάστρα πρέπει να τους έδωσε επιπλέον νοστιμιά. Τα λατρεύω τα ρεβίθια!
Καλό σου βράδυ.
Η γάστρα τελικά κάνει θαύματα και τα υλικά επίσης ενισχύουν την νοστιμιά.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Ωραίοι συνδυασμοί λαχανικών με όσπρια Μαρία μου, που δίνουν ένα υγιεινό και σίγουρα γευστικό πιάτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Πολύ νόστιμο αποτέλεσμα σίγουρα Έλενα, φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΜαρία μου πάρα πολύ ωραίο και υγιεινό πιάτο!Μου αρέσει ο συνδυασμών των υλικών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Από τα υγιεινότερα πιάτα Ελένη μου και απείρως νόστιμα. Φιλιά.
ΔιαγραφήΕνδιαφέρον!Δεν το έχω ξαναδεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα είναι και νοστιμότατο.
Καλό βράδυ.
Δοκίμασέ το είναι σίγουρα ενδιαφέρον και νόστιμο!!!
ΔιαγραφήΓεια σου Μαρία !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η επιλογή σου, λατρεύω τα όσπρια και το σπανάκι,
το πιάτο σου πρέπει να είναι φανταστικό!
Καλοφάγωτα λοιπόν τα ρεβυθάκια σου!
Σοφία έχεις απόλυτο δίκιο, σ'ευχαριστώ πολύ!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ρεβίθια μου αρέσουν πάρα πολύ, ακόμα και όταν είναι εντελώς απλά μαγειρεμένα, με κρεμμυδάκι και αλατοπίπερο!
Το πιάτο σου όμως είναι γεμάτο και με λαχανικά, οπότε ακόμα καλύτερα!
Φιλιά!
Ερμιόνη κι εμένα μου αρέσουν με όλους τους τρόπους, αγαπημένα πολύ. Φιλιά
ΔιαγραφήΒρε Μαριώ μου τι υπερπαραγωγή είναι αυτή;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάει καρφωτή για όσκαρ :)
Μα είναι υπέροχο το πιάτο σου
Μπράβο σου!!!!!!!!
Πολλά φιλιά
Καλημέρα
Σ'ευχαριστώ Γιώργο, το όσκαρ νοστιμιάς το έχει σίγουρο!! χαχαχα!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Μου αρέσουν και μενα τα ρεβύθια πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η πρότασή σου !
Φιλιά
Ευχαριστώ Κων/να, νόστιμα τα ρεβιθάκια. Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΜαρί μου,γεια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι νόστιμο φαγάκι και διαφορετικό από τα συνήθη!
Έχω ξαναδεί παρόμοια συνταγή,δεν έχω δοκιμάσει-θα τη δοκιμάσω,γιατί όλες οι γεύσεις αυτού του πιάτου μάς αρέσουν.
Φιλιά!
Ελένη μου να το δοκιμάσεις, έχει εξαιρετική γεύση. Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΌσο γυρίζω ... μυρίζω, που έλεγε και μένα η γιαγιά μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι δεν τα έχω κάνει ποτέ τα ρεβύθια Μαρία μου, έχω κάνει διάφορα κατά καιρούς αλλά με τις ντοματούλες ολόκληρες και με σπανάκι...ποτέ. Θα την έχω κατά νού με την πρώτη μου μαγειρική αποστολή για ρεβιθάδα.
Καλημέρα να έχεις, και καθώς ήμουν την περασμένη Παρασκευή στην Χαλκίδα, αναπολώ τώρα την περατσάδα και θέλω να το "σκάσω" πάλι :-))
Πάλι ήρθες στη Χαλκίδα και δεν μου μίλησες!!!καλαααααά
ΔιαγραφήΤα ρεβίθια να τα δοκιμάσεις οπωσδήποτε!!
Φιλιά πολλά.
ωραιο, πρωτοτυπο, νοστιμο φαγητο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ειρήνη!!
Διαγραφή