Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Κεφτεδάκια με σάλτσα τυριού και ζυμαρικά στο φούρνο


Έχω κάνει χιλιάδες συνταγές με κιμά, γιατί το παιδί μου δεν τρώει  το κρέας σε κομμάτια κι έτσι αναγκάζομαι να του αγοράζω κιμά.
Κεφτεδάκια συνήθως αποφεύγω να τηγανίζω κι έτσι τις πιο πολλές φορές τα ψήνω στον φούρνο.
Αυτή την φορά αντί να χρησιμοποιήσω κόκκινη σάλτσα χρησιμοποίησα άσπρη σάλτσα με τυρί, έγιναν τελικά πολύ νόστιμα και κυρίως άρεσαν στο παιδί.

Κεφτεδάκια με σάλτσα τυριού και ζυμαρικά στο φούρνο

Υλικά
800 γρ κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες και στυμμένες 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι βασιλικό
λίγο κόλιανδρο τριμμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι 
πιπέρι

1 πορτοκάλι για το ταψί

Σάλτσα
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές βούτυρο
2 κούπες γάλα ζεστό
1 1/2 κούπα τυρί τριμμένο(παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα κτλ)
1/2 κουταλάκι πάπρικα

Δημιουργία
Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια, ανακατεύουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά.
Πλένουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες, τις στρώνουμε σε ένα ταψί να καλύψουν τον πάτο. 
Πλάθουμε τον κιμά σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε πάνω στις φέτες του πορτοκαλιού. 

Ρίχνουμε 1/4 κούπας νερό στο ταψί, ραντίζουμε τα κεφτεδάκια με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν από την μια πλευρά, οπότε τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε και από την άλλη.

Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά al dente(χυλοπίτες, σπαγγέτι ή κοντά ζυμαρικά) και τα στραγγίζουμε.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια σε ένα πιάτο και πετάμε τις φέτες πορτοκαλιού. Στρώνουμε τα ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού, πάνω στο ζουμί από τα κεφτεδάκια. Στην κορυφή απλώνουμε τα κεφτεδάκια.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα, στην ουσία φτιάχνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για λίγο και στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα. Αφήνουμε για λίγο να βράσει το μείγμα και να πήξει ελαφρώς και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Αν η σάλτσα μας έχει σβόλους, την κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός, ρίχνουμε το τυρί, την πάπρικα και ανακατεύουμε.
Αν η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.

Αδειάζουμε ομοιόμορφα την σάλτσα πάνω από το ταψί με τους κεφτέδες και τα ζυμαρικά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.


24 σχόλια:

  1. Μαράκι μου τα κεφτεδάκια τα αγαπάμε όλοι και μικρά και μεγάλα παιδιά!Εντυπωσιακή συνταγή ιδίως το στάδιο με τις φέτες πορτοκάλι, πάρα πολύ ωραία!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Ελένη, σε όλους αρέσουν τα κεφτεδάκια, σ'ευχαριστώ πολύ!!Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπη εκδοχή ζυμαρικών με κεφτεδάκια.
    Σίγουρα εύκολη αφού δεν χρειάζεται τηγάνισμα.
    Και η μπεσαμέλ είναι το συστατικό που δίνει υγρασία σε αυτό το κατά τ΄ άλλα λίγο στεγνό φαγητό.

    Μπράβο Μαρί, βάλε κι άλλες συνταγές με κιμά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα θα βάλω κι άλλες Χρυσαυγή, ψωνίζω πολύ συχνά κιμά. Το τηγάνι έχω να πω δεν το χώνεψα ποτέ μου!!Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Αυτό δεν είναι φαγητό.... Είναι ωδή στον ουρανίσκο!!!!!!!!!
    Γεια στα χέρια σου Μαράκι
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. polu wraia h suntagh soy , polu mamadistikh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια στα χερια σου Μαρια,πολυ λαχταριστο δειχνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πού είσαι,Μαρί,χάθηκες!

    Πρωτότυπη συνταγή και πολύ γευστική-την προτιμώ από την κόκκινη σάλτσα,όπως και τον κιμά από το κρέας.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου δεν κατάφερα να έρθω κάτω ξανά. Προτιμάς κι εσύ την κρεμώδη σάλτσα; είναι νόστιμη η άτιμη.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  7. Τι λιμπιστικό φαγάκι!!!
    Δίκιο είχε ο γιόκας που του άρεσε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτός ο γιόκας Έλενα, για όλα έχει άποψη!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Σε light έκδοση υπάρχει για μένα ? ...... πολύ καλό.Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε light υπάρχει αν βάλεις γάλα και τυρί με χαμηλά λιπαρά. Ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  9. Μαράκι μου αυτή την εκδοχή θα τη λατρέψουμε οικογενειακώς! Έχει εξαιρετικά στοιχεία, πολύ του γούστου μας! Τα ψημένα και όχι τηγανητά κεφτεδάκια, η λαχταριστή σάλτσα τυριού και η συνοδεία ζυμαρικών κάνει το πιάτο σου ακαταμάχητο!
    Μπράβο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει Ερμιόνη, ευχαριστώ πολύ!! Φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Πωπω τι ωραία μαγκιά αυτη με το πορτοκάλι, θα τα φτιάξω οπωσδήποτε Μαράκι μου τέλεια συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με το πορτοκάλι Έρη δεν ξέρω πως μου βγήκε!! ήθελα να ακουμπήσω κάπου τα κεφτεδάκια να μην κολλήσουν. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Βεβαίως και δικαιώνουμε το παιδί για την επιλογή του!!!
    Και το δικό μου με τα κεφτεδάκια, μπιφτεκάκια, σουτζουκάκια τα πάει πολύ καλύτερα απ' ότι με το κρέας σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, εκτός από το σουβλάκι :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη ακριβώς τα ίδια κι ο δικός μου!!!

      Διαγραφή
  12. Nασαι καλά Μαρία μου.
    Ωραία ιδέα μου έδωσες. Κι εμείς ανήκουμε στην ίδια κατηγορία: ο κιμάς πάει κι έρχεται στο σπίτι (όπως και τα μακαρόνια). Τα καμάρια μου τον προτιμούν από το κρέας.
    Οπότε αυτό το φαγάκι καταγράφεται στα προσεχώς.

    Φιλιά πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσείς τα ίδια βλέπω Μάριον είναι φαίνεται κανόνας αυτό!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή