Έχω κάνει χιλιάδες συνταγές με κιμά, γιατί το παιδί μου δεν τρώει το κρέας σε κομμάτια κι έτσι αναγκάζομαι να του αγοράζω κιμά.
Κεφτεδάκια συνήθως αποφεύγω να τηγανίζω κι έτσι τις πιο πολλές φορές τα ψήνω στον φούρνο.
Αυτή την φορά αντί να χρησιμοποιήσω κόκκινη σάλτσα χρησιμοποίησα άσπρη σάλτσα με τυρί, έγιναν τελικά πολύ νόστιμα και κυρίως άρεσαν στο παιδί.
Κεφτεδάκια με σάλτσα τυριού και ζυμαρικά στο φούρνο
Υλικά
800 γρ κιμά μοσχαρίσιο
2 φέτες ψωμί μουλιασμένες και στυμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 αυγό
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι βασιλικό
λίγο κόλιανδρο τριμμένο
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι
πιπέρι
1 πορτοκάλι για το ταψί
Σάλτσα
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
3 κουταλιές βούτυρο
2 κούπες γάλα ζεστό
1 1/2 κούπα τυρί τριμμένο(παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα κτλ)
1/2 κουταλάκι πάπρικα
Δημιουργία
Για να φτιάξουμε τα κεφτεδάκια, ανακατεύουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά.
Πλένουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες, τις στρώνουμε σε ένα ταψί να καλύψουν τον πάτο.
Πλάθουμε τον κιμά σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε πάνω στις φέτες του πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε 1/4 κούπας νερό στο ταψί, ραντίζουμε τα κεφτεδάκια με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν από την μια πλευρά, οπότε τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε και από την άλλη.
Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά al dente(χυλοπίτες, σπαγγέτι ή κοντά ζυμαρικά) και τα στραγγίζουμε.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια σε ένα πιάτο και πετάμε τις φέτες πορτοκαλιού. Στρώνουμε τα ζυμαρικά στον πάτο του ταψιού, πάνω στο ζουμί από τα κεφτεδάκια. Στην κορυφή απλώνουμε τα κεφτεδάκια.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα, στην ουσία φτιάχνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για λίγο και στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα. Αφήνουμε για λίγο να βράσει το μείγμα και να πήξει ελαφρώς και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Αν η σάλτσα μας έχει σβόλους, την κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός, ρίχνουμε το τυρί, την πάπρικα και ανακατεύουμε.
Αν η σάλτσα είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Αδειάζουμε ομοιόμορφα την σάλτσα πάνω από το ταψί με τους κεφτέδες και τα ζυμαρικά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
Μαράκι μου τα κεφτεδάκια τα αγαπάμε όλοι και μικρά και μεγάλα παιδιά!Εντυπωσιακή συνταγή ιδίως το στάδιο με τις φέτες πορτοκάλι, πάρα πολύ ωραία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Έχεις δίκιο Ελένη, σε όλους αρέσουν τα κεφτεδάκια, σ'ευχαριστώ πολύ!!Φιλιά
ΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπη εκδοχή ζυμαρικών με κεφτεδάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα εύκολη αφού δεν χρειάζεται τηγάνισμα.
Και η μπεσαμέλ είναι το συστατικό που δίνει υγρασία σε αυτό το κατά τ΄ άλλα λίγο στεγνό φαγητό.
Μπράβο Μαρί, βάλε κι άλλες συνταγές με κιμά!!
Σίγουρα θα βάλω κι άλλες Χρυσαυγή, ψωνίζω πολύ συχνά κιμά. Το τηγάνι έχω να πω δεν το χώνεψα ποτέ μου!!Φιλιά.
ΔιαγραφήΑυτό δεν είναι φαγητό.... Είναι ωδή στον ουρανίσκο!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Μαράκι
Φιλιά
Καλό βράδυ
Να είσαι καλά Γιώργο, ευχαριστώ!! Φιλιά.
Διαγραφήpolu wraia h suntagh soy , polu mamadistikh!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ειρήνη!
ΔιαγραφήΓεια στα χερια σου Μαρια,πολυ λαχταριστο δειχνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Γωγούλα!! Φιλιά!!
ΔιαγραφήΠού είσαι,Μαρί,χάθηκες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπη συνταγή και πολύ γευστική-την προτιμώ από την κόκκινη σάλτσα,όπως και τον κιμά από το κρέας.
Φιλιά!
Ελένη μου δεν κατάφερα να έρθω κάτω ξανά. Προτιμάς κι εσύ την κρεμώδη σάλτσα; είναι νόστιμη η άτιμη.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Τι λιμπιστικό φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκιο είχε ο γιόκας που του άρεσε!
Φιλιά!
Αχ αυτός ο γιόκας Έλενα, για όλα έχει άποψη!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Σε light έκδοση υπάρχει για μένα ? ...... πολύ καλό.Καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε light υπάρχει αν βάλεις γάλα και τυρί με χαμηλά λιπαρά. Ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΜαράκι μου αυτή την εκδοχή θα τη λατρέψουμε οικογενειακώς! Έχει εξαιρετικά στοιχεία, πολύ του γούστου μας! Τα ψημένα και όχι τηγανητά κεφτεδάκια, η λαχταριστή σάλτσα τυριού και η συνοδεία ζυμαρικών κάνει το πιάτο σου ακαταμάχητο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο! Φιλιά!
Χαίρομαι που σου αρέσει Ερμιόνη, ευχαριστώ πολύ!! Φιλιά.
ΔιαγραφήΠωπω τι ωραία μαγκιά αυτη με το πορτοκάλι, θα τα φτιάξω οπωσδήποτε Μαράκι μου τέλεια συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό με το πορτοκάλι Έρη δεν ξέρω πως μου βγήκε!! ήθελα να ακουμπήσω κάπου τα κεφτεδάκια να μην κολλήσουν. Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΒεβαίως και δικαιώνουμε το παιδί για την επιλογή του!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το δικό μου με τα κεφτεδάκια, μπιφτεκάκια, σουτζουκάκια τα πάει πολύ καλύτερα απ' ότι με το κρέας σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, εκτός από το σουβλάκι :-))
Πηνελόπη ακριβώς τα ίδια κι ο δικός μου!!!
ΔιαγραφήNασαι καλά Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα μου έδωσες. Κι εμείς ανήκουμε στην ίδια κατηγορία: ο κιμάς πάει κι έρχεται στο σπίτι (όπως και τα μακαρόνια). Τα καμάρια μου τον προτιμούν από το κρέας.
Οπότε αυτό το φαγάκι καταγράφεται στα προσεχώς.
Φιλιά πολλά :)
Κι εσείς τα ίδια βλέπω Μάριον είναι φαίνεται κανόνας αυτό!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.