Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Τάρτα με σταφύλια και φουντούκια




Μια τάρτα πολύ νόστιμη και απολαυστική!! σας έχω σήμερα να την δοκιμάσετε και να την απολαύσετε.
Τα φουντούκια μαζί με τα σταφύλια και την μαρέγκα, δημιουργούν στον ουρανίσκο μια απίθανη γευστική ικανοποίηση.
Όταν διάβασα, σε ένα από τα βιβλία μου, αυτή την συνταγή, αμέσως ο συνδυασμός των υλικών με γοήτευσε και δεν έβλεπα την ώρα να την δοκιμάσω.
Βρήκα λοιπόν τον χρόνο, γιατί τελευταία τον έχω χάσει, όλως παραδόξως, αφού σταμάτησα να δουλεύω και την δημιούργησα την ταρτούλα.
Αυτό που έχω να πω, είναι ότι έτυχε μεγάλης γευστικής αποδοχής, από τους επίτιμους καθημερινούς καλεσμένους μου.

Τάρτα με σταφύλια και φουντούκια
Υλικά
Τραγανή ζύμη τάρτας
200 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
60 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

Υλικά για την γέμιση
400 γρ. λευκά σταφύλια χωρίς κουκούτσι
4 ασπράδια αυγού
120 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
200 γρ φουντούκια αλεσμένα
1 μήλο

Δημιουργία
Φτιάχνουμε πρώτα την ζύμη, ζυμώνουμε το αλεύρι με το βούτυρο να γίνουν ψίχουλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να αποκτήσουμε μια μπάλα.
Τυλίγουμε την ζύμη σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε την ζύμη σε στρογγυλό φύλο 32 cm, ανάμεσα σε δυο λαδόκολες. 
Αναποδογυρίζουμε το φύλλο σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 30 cm και πιέζουμε να καλύψει και τα τοιχώματα.

Τρυπάμε την ζύμη με ένα πιρούνι και φτιάχνουμε την γέμιση.
Πλένουμε τα σταφύλια καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Κτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα και σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη. Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε σιγά σιγά τα φουντούκια, προσθέτουμε το μήλο αποφλοιωμένο και τριμμένο και στο τέλος τα σταφύλια. 

Ανακατεύουμε και αδειάζουμε την γέμιση πάνω στην ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου. Αν αρχίσει να σκουραίνει πάρα πολύ η επιφάνεια, καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο.

Βγάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει, όταν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

37 σχόλια:

  1. Μαρί πρέπει να είναι εξαιρετική! Τα υλικά ταιριάζουν πολύ και έχουν διαφορετική υφή που θα έχει ωραίο αποτέλεσμα!
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ Αγγελική, όντως τα υλικά δένουν πολύ όμορφα!!Φιλιά.

      Διαγραφή
  2. Μπράβο σου Μαρί! Πολύ καλή τάρτα. Φαντάζομαι ότι τα σταφύλια δίνουν έξτρα υγρασία. Όσο για τα φουντούκια, όπου υπάρχει ξηρός καρπός, απογειώνει το γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή τα σταφύλια με την πρώτη μπουκιά σου δίνουν μια υπέροχη αίσθηση, καθώς σπάνε στο στόμα και βγαίνει το ζουμί τους. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη βγήκε!!!!!!!!
    Φοβερός συνδυασμός
    Γεια στα χέρια σου Μαρία μου
    Φιλιά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιώργο!!! φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Εντυπωσιακή!Πολύ όμορφη και σίγουρα γευστικότατη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μπορώ να το βεβαιώσω, είναι πολύ γευστική!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ιδιαίτερη η τάρτα σου Μαρία μου, ένα γλυκάκι πραγματικά ξεχωριστό!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έλενα, φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Πολύ πρωτότυπη η τάρτα σου Μαρία και πολύ εντυπωσιακή! Από τα υλικά φαίνεται ότι θα είναι νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία είναι πολύ νόστιμη, τρώγεται μετά μανίας!!Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Όλες τις τάρτες τις αγαπώ, δείχνει υπέροχη πραγματικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, μου αρέσουν κι εμένα πολύ.

      Διαγραφή
  8. Θα συμφωνησω με το Ελενακι μας..ιδιαιτερη και ξεχωριστη !!!
    Γεια στα χερια σου Μαρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γωγούλα, να είσαι καλά!!

      Διαγραφή
  9. Μαρί, ωραιότατα υλικά, συνδυάστηκαν για να γίνει αυτή η τάρτα. Η μαρέγκα κάνει αφράτη την γέμιση, πρέπει να λιώνει στο στόμα. Καλοφάγωτη.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη είναι πραγματικά όπως τα λες, ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  10. Τάρτα με σταφύλια δεν έχω φαει Μαρία μου. Παλιά είχα βρει μια συνταγή αλλά δεν δοκίμασα.
    Τώρα βλέπω την δική σου και φαίνεται φανταστική. Ωραία ζύμη και γέμιση με τα φουντούκια.
    Γεια στα χέρια σου

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον ευκαιρία να την δοκιμάσεις, θα σου αρέσει πολύ. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Mari .. πολύ ενδιαφέρον ο συνδυασμός σταφυλιού/φουντουκιού.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κωνσταντίνα, είναι νόστιμος συνδυασμός!!Φιλιά.

      Διαγραφή
  12. Μου αρέσει πολύ που τα σταφύλια μπαίνουν ολόκληρα και όχι αλεσμένα ή ψιλοκομμένα!
    Και με καρύδια θα είναι εξίσου νόστιμη πιστεύω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη τα σταφύλια ολόκληρα δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη γευστική ικανοποίηση, ίσως και με τα καρύδια να δένουν τα υλικά.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  13. Φαινεται ότι είναι υπέροχη μονο που διάβασα τα υλικά Μαράκι μου, γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Έρη, ευχαριστώ πολύ. Φιλιά.

      Διαγραφή
  14. Καλως σε βρήκα ,πολύ νόστιμη φαίνεται η ταρτα σου ,ελπιζω να τα λεμε ,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Νέλη, ελπίζω κι εγώ να τα λέμε. Καλό βράδυ!!

      Διαγραφή
  15. Ότι πρέπει αυτή την εποχή που τα σταφύλια είναι στο φόρτε τους! Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός σταφυλιού και φουντουκιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα είναι πολύ καλή επιλογή κι ο συνδυασμός πολύ νόστιμος!!

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα, Μαρί!
    Πρέπει να έγινε εξαιρετικά νόστιμη, όπως κρίνω από τις φωτογραφίες! Τα υλικά μου αρέσουν, ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους. Μου αρέσει επίσης που έχουν διαφορετική υφή και θα δημιουργούν εξαιρετικό αποτέλεσμα!
    Μπράβο!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι φωτογραφίες αποδίδουν ένα μέρος της νοστιμιάς της, η λύση είναι να την δοκιμάσεις!!!Ευχαριστώ,Φιλιά.

      Διαγραφή
  17. Hola guapa tu

    Moltes gràcies per compartir aquest pastís tant temptador

    mil petonets Susanna

    ΑπάντησηΔιαγραφή