Τα φουντούκια μαζί με τα σταφύλια και την μαρέγκα, δημιουργούν στον ουρανίσκο μια απίθανη γευστική ικανοποίηση.
Όταν διάβασα, σε ένα από τα βιβλία μου, αυτή την συνταγή, αμέσως ο συνδυασμός των υλικών με γοήτευσε και δεν έβλεπα την ώρα να την δοκιμάσω.
Βρήκα λοιπόν τον χρόνο, γιατί τελευταία τον έχω χάσει, όλως παραδόξως, αφού σταμάτησα να δουλεύω και την δημιούργησα την ταρτούλα.
Αυτό που έχω να πω, είναι ότι έτυχε μεγάλης γευστικής αποδοχής, από τους επίτιμους καθημερινούς καλεσμένους μου.
Τάρτα με σταφύλια και φουντούκια
ΥλικάΤραγανή ζύμη τάρτας
200 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
60 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
Υλικά για την γέμιση
400 γρ. λευκά σταφύλια χωρίς κουκούτσι
4 ασπράδια αυγού
120 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
200 γρ φουντούκια αλεσμένα
1 μήλο
Δημιουργία
Φτιάχνουμε πρώτα την ζύμη, ζυμώνουμε το αλεύρι με το βούτυρο να γίνουν ψίχουλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να αποκτήσουμε μια μπάλα.
Τυλίγουμε την ζύμη σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε την ζύμη σε στρογγυλό φύλο 32 cm, ανάμεσα σε δυο λαδόκολες.
Αναποδογυρίζουμε το φύλλο σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 30 cm και πιέζουμε να καλύψει και τα τοιχώματα.
Τρυπάμε την ζύμη με ένα πιρούνι και φτιάχνουμε την γέμιση.
Πλένουμε τα σταφύλια καλά και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Κτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα και σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη. Με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε σιγά σιγά τα φουντούκια, προσθέτουμε το μήλο αποφλοιωμένο και τριμμένο και στο τέλος τα σταφύλια.
Ανακατεύουμε και αδειάζουμε την γέμιση πάνω στην ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου. Αν αρχίσει να σκουραίνει πάρα πολύ η επιφάνεια, καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει, όταν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Μαρί πρέπει να είναι εξαιρετική! Τα υλικά ταιριάζουν πολύ και έχουν διαφορετική υφή που θα έχει ωραίο αποτέλεσμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Σ'ευχαριστώ Αγγελική, όντως τα υλικά δένουν πολύ όμορφα!!Φιλιά.
ΔιαγραφήΜπράβο σου Μαρί! Πολύ καλή τάρτα. Φαντάζομαι ότι τα σταφύλια δίνουν έξτρα υγρασία. Όσο για τα φουντούκια, όπου υπάρχει ξηρός καρπός, απογειώνει το γλυκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσαυγή τα σταφύλια με την πρώτη μπουκιά σου δίνουν μια υπέροχη αίσθηση, καθώς σπάνε στο στόμα και βγαίνει το ζουμί τους. Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΥπέροχη βγήκε!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερός συνδυασμός
Γεια στα χέρια σου Μαρία μου
Φιλιά
Καλό βράδυ
Ευχαριστώ Γιώργο!!! φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΕντυπωσιακή!Πολύ όμορφη και σίγουρα γευστικότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ελένη μπορώ να το βεβαιώσω, είναι πολύ γευστική!! Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΠολύ ιδιαίτερη η τάρτα σου Μαρία μου, ένα γλυκάκι πραγματικά ξεχωριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή βδομάδα!!
Ευχαριστώ Έλενα, φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπη η τάρτα σου Μαρία και πολύ εντυπωσιακή! Από τα υλικά φαίνεται ότι θα είναι νοστιμότατη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία είναι πολύ νόστιμη, τρώγεται μετά μανίας!!Φιλιά
ΔιαγραφήΌλες τις τάρτες τις αγαπώ, δείχνει υπέροχη πραγματικά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, μου αρέσουν κι εμένα πολύ.
ΔιαγραφήΘα συμφωνησω με το Ελενακι μας..ιδιαιτερη και ξεχωριστη !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου Μαρια!!!
Ευχαριστώ Γωγούλα, να είσαι καλά!!
ΔιαγραφήΜαρί, ωραιότατα υλικά, συνδυάστηκαν για να γίνει αυτή η τάρτα. Η μαρέγκα κάνει αφράτη την γέμιση, πρέπει να λιώνει στο στόμα. Καλοφάγωτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Ειρήνη είναι πραγματικά όπως τα λες, ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΤάρτα με σταφύλια δεν έχω φαει Μαρία μου. Παλιά είχα βρει μια συνταγή αλλά δεν δοκίμασα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα βλέπω την δική σου και φαίνεται φανταστική. Ωραία ζύμη και γέμιση με τα φουντούκια.
Γεια στα χέρια σου
Φιλιά
Μάριον ευκαιρία να την δοκιμάσεις, θα σου αρέσει πολύ. Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήMari .. πολύ ενδιαφέρον ο συνδυασμός σταφυλιού/φουντουκιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ευχαριστώ Κωνσταντίνα, είναι νόστιμος συνδυασμός!!Φιλιά.
ΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ που τα σταφύλια μπαίνουν ολόκληρα και όχι αλεσμένα ή ψιλοκομμένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με καρύδια θα είναι εξίσου νόστιμη πιστεύω!
Φιλιά!
Ερμιόνη τα σταφύλια ολόκληρα δίνουν μια πολύ ιδιαίτερη γευστική ικανοποίηση, ίσως και με τα καρύδια να δένουν τα υλικά.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Φαινεται ότι είναι υπέροχη μονο που διάβασα τα υλικά Μαράκι μου, γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Έρη, ευχαριστώ πολύ. Φιλιά.
ΔιαγραφήΚαλως σε βρήκα ,πολύ νόστιμη φαίνεται η ταρτα σου ,ελπιζω να τα λεμε ,καλο βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες Νέλη, ελπίζω κι εγώ να τα λέμε. Καλό βράδυ!!
ΔιαγραφήΌτι πρέπει αυτή την εποχή που τα σταφύλια είναι στο φόρτε τους! Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός σταφυλιού και φουντουκιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα είναι πολύ καλή επιλογή κι ο συνδυασμός πολύ νόστιμος!!
ΔιαγραφήΕνδιαφέρον μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα, Μαρί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να έγινε εξαιρετικά νόστιμη, όπως κρίνω από τις φωτογραφίες! Τα υλικά μου αρέσουν, ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους. Μου αρέσει επίσης που έχουν διαφορετική υφή και θα δημιουργούν εξαιρετικό αποτέλεσμα!
Μπράβο!
Φιλάκια.
Οι φωτογραφίες αποδίδουν ένα μέρος της νοστιμιάς της, η λύση είναι να την δοκιμάσεις!!!Ευχαριστώ,Φιλιά.
ΔιαγραφήHola guapa tu
ΑπάντησηΔιαγραφήMoltes gràcies per compartir aquest pastís tant temptador
mil petonets Susanna
Ευχαριστώ πολύ Susanna!!
ΔιαγραφήΠολύ καλή πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφή