Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Μαρουλοντολμάδες αυγολέμονο ή λαχανοντολμάδες;


Ανάγκα και οι θεοί πείθονται!!!! Με αυτό το αρχαίο ρητό διάλεξα να σας περιγράψω την αδυσώπητη δύναμη της ανάγκης, που με έκανε να καταφύγω σε συμβιβασμό και υποχώρηση και να φτιάξω αυτό το φαγητό.
Διότι μια ημέρα εκεί που καθόμουν ήσυχα ήσυχα και ψώνιζα κιμά για να φτιάξω κάτι μπιφτεκάκια φτωχικά, ανοίγει το στόμα της η ανάγκη (ο υιός ο μονογενής) και λέει επιτακτικά!!: σήμερα θα μου φτιάξεις λαχανοντολμάδες θέλεις δεν θέλεις!!! αχαχ!! χα χα χαχ!! έμεινα η γυναίκα κάγκελο!! κι έτσι ενέδωσα.
Προς θεού!!! να μην λέω ψέματα, δεν το μετάνιωσα και η αλήθεια είναι πως μου το ζητούσε πολύ καιρό ο γλυκούλης μου, μέχρι που απόειδε και έβαλε τα μεγάλα μέσα.
Περίεργο δεν είναι για παιδί να ζητάει λαχανοντολμάδες; εγώ δεν ξέρω πολλά παιδιά να έχουν τέτοια εμμονή για αυτό το φαγητό.
Έφτιαξα την πρώτη φορά με λάχανο κι έτσι γλίτωσα από το ψαλτήρι που επί μήνες υπέμεινα!!  
Στη συνέχεια καπάκι έφτιαξα με μαρούλι, αφού υπήρχε άφθονο στον κήπο μου. Χαρές οι άνδρες μου!! μουγκρίζανε από ικανοποίηση, σου λέει τώρα βρήκαμε το μήνα που θρέφει τους έντεκα, κάτσε να το ευχαριστηθούμε!!
Και πολύ καλά έκαναν, γιατί τώρα γιοκ, πότε θα ξαναφτιάξω ο θεός ξέρει. 
Γι΄αυτό είπα να το καταγράψω και στο blog, γιατί μέχρι τότε μπορεί να ξεχάσω ακόμη και την συνταγή.
Εσείς τι προτιμάτε; λαχανοντολμάδες; ή μαρουλοντολμάδες;

Μαρουλοντολμάδες αυγολέμονο 

ή λαχανοντολμάδες;


Υλικά
650 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό με χοιρινό
1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1/2 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο αν βρούμε
1 λάχανο 1600 γρ περίπου ή 25-30 φύλλα μαρουλιού
1 κούπα λάδι
1 κούπα κρασί λευκό ξηρό
1 κούπα νερό
2-3 πατατούλες (προαιρετικά)
αλάτι-πιπέρι


Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
2 λεμόνια το χυμό τους


Δημιουργία
Βγάζουμε τα λερωμένα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και αφαιρούμε το κοτσάνι του με ένα μυτερό μαχαιράκι, δημιουργώντας στην ουσία ένα χωνί στη βάση του.

Βάζουμε το λάχανο, με την βάση προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε για 15 λεπτά γυρίζοντάς το  μια φορά και από την άλλη πλευρά.


Στραγγίζουμε το λάχανο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει χωρίζουμε τα φύλλα του και κόβουμε τα χοντρά σημεία τους με ένα μαχαίρι προσεκτικά για να μην τα χαλάσουμε.

Κρατάμε κάποια από τα χοντρά κομμάτια για να τα στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
Αν χρησιμοποιήσουμε μαρουλόφυλλα, ζεματάμε λίγα λίγα τα φύλλα σε νερό που βράζει για 40-50 δευτερόλεπτα, ίσα ίσα να μαραθούν ούτως ώστε να μην λιώσουν και τα βγάζουμε σε πιατέλα να κρυώσουν.


Φτιάχνουμε την γέμιση: 
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το κρεμμύδι σε τέταρτα, το καρότο σε κομμάτια, τα φύλλα του μαϊντανού, τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε το μείγμα των λαχανικών, την ντομάτα, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, το ρύζι,       3 κουταλιές από το λάδι και ζυμώνουμε πολύ καλά.



Στον πάτο μια φαρδιάς κατσαρόλας κάνουμε μια στρώση με τα χοντρά φύλλα που κρατήσαμε από το λάχανο ή το μαρούλι.
Παίρνουμε φύλλα από το λάχανο ή το μαρούλι, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά πάνω στη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό κλείνοντας μέσα την γέμιση.



Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα και στριμωχτά στον άλλον, κάνουμε την πρώτη στρώση κι αν χρειαστεί κάνουμε και δεύτερη.


Όταν τελειώσουμε ρίχνουμε νερό, το κρασί(έτσι ώστε να σκεπάζουν τους ντολμάδες), το λάδι, τις πατατούλες κομμένες σε τέταρτα, αλάτι πιπέρι και βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά.
Βράζουμε το φαγητό για 45-50 λεπτά περίπου. 
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό, ώστε στο τέλος να μείνει με λίγο ζουμάκι.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά για να αυγοκόψουμε το φαγητό.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Κτυπάμε τα ασπράδια να αφρίσουν, προσθέτουμε τους κρόκους και κτυπάμε να ενσωματωθούν. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Με μια κουτάλα παίρνουμε αρκετό ζουμί από την κατσαρόλα και το ανακατεύουμε στο αυγολέμονο.
Αδειάζουμε το αυγολέμονο λίγο λίγο στην κατσαρόλα και κινούμε κυκλικά να ανακατευτεί στο φαγητό.
Σερβίρουμε τους ντολμάδες με την σάλτσα τους και απολαμβάνουμε το φαγητό μας.



39 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μari!Πολύ ωραίοι φαίνονται!! Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πως μπορεί να είναι οι μαρουλοντολμάδες γιατί δεν έχω φάει ποτέ μου. Αλλά θα έλεγα πως ευκαιρία είναι να τους φτιάξω κάποια στιγμή και να αποκτήσω άποψη!! Ψηφίζω δαγκωτό όμως λαχανοντολμάδες!! Να έχεις μια όμορφη ημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τους δοκιμάσεις τους μαρουλοντολμάδες, είναι κι αυτοί θεϊκοί!!

      Διαγραφή
  2. Μαράκι εμένα οι λαχανοντολμάδες είναι το φαγητό μου, είναι το μόνο φαγητό που μπορώ να φάω και την .... κατσαρόλα ακόμα!
    Αλλά και στους μαρουλοντολμάδες δεν λέω όχι, τους φτιάχνω συχνά και μας αρέσουν πολύ!
    Στα λέω αυτά για να σου εξηγήσω, γιατί θα σερβιριστώ 3 λαχανοντολμάδες και ένα μαρουλοντολμά;-)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία Έλενα, πολύ καλά θα κάνεις να σερβιριστείς κι από τα δύο!! Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει Μαράκι, οπότε και τα δύο πιάτα τα τρώω με υπερβολικά μεγάλη ευχαρίστηση!
    Ίσως έχω μια ελαφρά προτίμηση στους μαρουλοντολμάδες!
    Μ' αρέσει πολύ που στο αυγολέμονό σου βάζεις και γιαούρτι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη εγώ δεν μπορώ να διαλέξω, τα θέλω όλα!!Το γιαούρτι στο αυγολέμονο είναι πολύ καλή επιλογή. Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Μαρί και οι δυό νοστιμότατοι!
    Για να φτιάξω αυτό το φαγάκι,πρέπει να προετοιμαστώ από το βράδυ,γιατί μου παίρνει πολλή ώρα,πάντως αξίζει ο κόπος-είδες,σαν κόπο αντιμετωπίζω το φαγητό,αν δεν το έχεις...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το λες Ελένη, σίγουρα για όλους είναι ένας κόπος να μαγειρεύεις και ιδιαίτερα τα μπελαλίδικα φαγητά.Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Και οι δύο εκδοχές μας αρέσουν.
    Μου έκανε εντύπωση η προσθήκη γιαουρτιού στο αυγολέμονο!!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Ξανθή και τα δυο μου αρέσουν, το γιαούρτι δίνει μια ιδιαίτερη νότα γι'αυτούς που το προτιμούν.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχοι είναι Μαράκι μου, μου αρέσουν και με λάχανο κ με μαρούλι. Το παιδι έχει γούστο βρε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει γούστο το άτιμο!! δεν το συζητώ!!Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Μαράκι τέλειοι και δυο τους εχεις καλομαγειρεμένους και καλοπεριποιημένους, οι φωτογραφίες σου πολύ όμορφες!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελένη, προσπαθώ για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Εμενα μου αρέσουν και οι δύο ... με ιδιαίτερη προτίμηση στους λαχανοντολμάδες.

    Ο γυιος μου τους λατρεύει και όπου τους βρει τους τσακίζει.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σένα ο γιόκας σου; έχουν γούστο τα παιδιά τελικά. Φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και με Σέσκουλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δεν το έχω δοκιμάσει!!που θα πάει όμως!!

      Διαγραφή
  10. Μια και ζητάς την γνώμη μας, να σου πω ότι αν και πιο μπελαλίδικοι στην κατασκευή τους, ψηφίζω λαχανοντολμάδες.Καλή σου νύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο μπελαλίδικοι και οι δύο πιστεύω ότι είναι. Οι λαχανοντολμάδες έχουν την ιδιαίτερη γεύση του λάχανου.

      Διαγραφή
  11. Μα είναι ωραίο φαγάκι αυτο.
    Εμένα τα παιδιά μου το τσακίζουν. Ιδιαίτερα η κόρη μου. Της αρέσουν πολύ και πολλές φορές το ζητάει, ακόμα και το καλοκαίρι. Και χωρίς κιμά κάποιες φορές, με ρυζι και λαχανικά.
    Πάντως με μαρούλι δεν τους έχω δοκιμάσει. Ετσι όπως τους βλέπω όμως είναι μουρλια.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα είναι ωραιότατο φαγητό, οπότε τα παιδάκια έχουν αποκτήσει την αίσθηση του καλού φαγητού.Φιλιά.

      Διαγραφή
  12. Τέλεια φαίνονται,και καθόλου περίεργο δεν βρίσκω να αγαπά ένα παιδάκι τα ντολμαδάκια,όπως και να φτιάχνονται.
    Εμείς πάντως-όλα τα εγγόνια όμως- μέχρι σήμερα περιμένουμε πώς και πώς τα ντολμαδάκια της γιαγιάς. Μαρούλι/σέσκουλο/λάχανο/ανθούς/αμπελόφυλλο με κρέας ή χωρίς,ΔΕΝ έχει καμία σημασία! :)))))))))))))))))))))))))))) Όποτε πάω Κύπρο,θα μου τα φτιάξει...

    Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στα δύο που προτείνεις θα έλεγα μαρούλι το καλοκαίρι και λαχανο το χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά πολύ καλός διαχωρισμός, λάχανο το χειμώνα και μαρούλι το καλοκαίρι.
      Τα ντολμαδάκια βέβαια της γιαγιάς είναι άλλο πράγμα!!

      Διαγραφή
  13. Και εγώ από παιδί έχω "κόλλημα" με τους λαχανοντολμάδες Μαρί μου.
    Κατσαρόλα ολόκληρη μπορούσα να φάω μέσα σε μια μέρα :-))
    Και οι δύο όμως εκδοχές είναι πολύ αγαπημένες. Και το γιαουρτάκι μέσα στο αυγολέμονο πολύ μου αρέσει.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ από παιδί ούτε καν τα ήξερα αυτά τα φαγητά, τώρα έχω γίνει παμφάγο!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  14. Και τους δύο ντολμάδες τους τρώω με τρέλλα!!
    Αχ, τι νόστιμο φαγητό είναι αυτό που έφτιαξες. Να σου πω την αλήθεια αν ήμουν ο γιος σου και εγώ θα σε διέταζα να το φτιάξεις.

    Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ανάμεσα στο δύλημμα μαρουλοντολμάδες ή λαχανοντολμάδες γι΄ αυτό θέλω και από τους δύο.

    Το αυγολέμονό σου εξαιρετικά δεμένο και λαχταριστό. Γιαούρτι πρώτη φορά ακούω να μπαίνει μέσα, αλλά πιστεύω ότι θα δένει με το λεμόνι αφού είναι και αυτό ξινούτσικο.

    φιλιά πολλά Μαρί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ώστε κι εσύ θα με διέταζες Χρυσαυγή χα χα χα!! εκτελούνται διαταγές εδώ!!
      Κι εγώ δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα θέλω και τα δύο με ένα παχύ αυγολέμονο. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  15. Λοιπόν και εμένα του γιου μου του αρέσουν τρελλά οι λαχανοντολμάδες. Με μαρούλι δεν τους έχω δοκιμάσει. Μου έβαλες ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν του αρέσουν να φτιάξεις και με μαρούλι Κατερίνα. Φιλιά.

      Διαγραφή
  16. Προτιμούν τους μαρουλοντολμάδες..τι περίεργο!
    Για να το μαγειρέψω πρέπει να μαζευτούμε στο Κυριακάτικο τραπέζι.. αν και τώρα που ανοίγει ο καιρός σκορπίσαμε.

    Κοριτσάκι μου πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον μόνο εγώ το θεωρώ περίεργο, γιατί όταν ήμουν μικρή δεν τα έτρωγα αυτά τα φαγητά.Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  17. Κι έτσι κι αλλιώς (πράσινοι ή λευκοί) οι ντολμάδες σου λαχταριστοί. Ωραία η προσθήκη του γιαουρτιού στο αυγολέμονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις ένα δίκιο, ντολμάδες να είναι και ότι να'ναι!!

      Διαγραφή
  18. Ανώνυμος29/3/18 13:40

    και ο λαχανοντολμάς σαν τούρτα νομίζω μας γλυτώνει αρκετό χρόνο και δεν θα πονάνε τα χέρια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρέθηκα με μαρούλι κι αναρωτιόμουνα τι να το κάνω μέχρι που έπεσα εδώ! Ξεκινάμε... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή