Επανέρχομαι μετά από ολιγοήμερη απουσία λόγω ασθένειας. Ελπίζω να είστε όλοι καλά, γεροί, δυνατοί για να αντέξουμε όλοι το επόμενο διάστημα, ότι μας επιφυλάσσει η μοίρα και το ριζικό μας, που ενδεχομένως κατά ένα μέρος θα είναι συνάρτηση των δικών μας επιλογών.
Να αλλάξουμε τώρα θέμα και να σας πω για τα αγροτικά μου.
Το μόνο που πρόλαβα να κάνω πριν αρρωστήσω, ήταν να φυτέψω πεντέξι ντοματούλες. Έχω σκοπό όμως να βάλω λίγες μελιτζάνες, λίγες πιπεριές, τις επόμενες μέρες.
Έξω και στο πλάι του σπιτιού, υπάρχει εδώ και χρόνια μια μουσμουλιά. Δεν είχα παρατηρήσει ότι τα μούσμουλα είχαν αρχίζει να κιτρινίζουν, αλλά για καλή μου τύχη το παρατήρησε ο γιος (extra παρατηρητικός!!) κι έτσι αποφάσισα να φτιάξω μαρμελάδα, όπως εξάλλου έκανα και πέρυσι.
Αν θυμάμαι καλά πέρυσι είχα αφαιρέσει τα φλούδια, αλλά φέτος επέλεξα να τα αφήσω και ευτυχώς δεν το μετάνιωσα, φυσικά μπορείτε εσείς να τα αφαιρέσετε αν θέλετε.
Τα έπλυνα καλά, έκοψα τα κοτσανάκια τους, τα άνοιξα και αφαίρεσα τα κουκούτσια με την μεμβράνη που τα περιέχουν.
Στο ντουλάπι μου είχα ένα βαζάκι με σιρόπι Αγαύης και ήθελα πολύ να το χρησιμοποιήσω.
Η Αγαύη είναι ένα κακτοειδές φυτό που φύεται στο Μεξικό. Το σιρόπι Αγαύης έχει πολύ πλούσια γεύση και είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το μέλι, χωρίς να έχει την ίδια γεύση με αυτό.
Το σιρόπι αυτό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συν τοις άλλοις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περίπου το 1/3 της ποσότητας σε σχέση με το μέλι ή την ζάχαρη, αφού είναι γλυκύτερο από αυτά.
Επίσης περιέχει ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και ακόμη στην επαναφορά και διατήρηση της υγιούς εντερικής χλωρίδας.
Επιπροσθέτως η ινσουλίνη βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ένα τελευταίο που ίσως δεν ξέρετε (κι εγώ τελευταία το έμαθα), είναι ότι η γνωστή Μεξικάνικη Τεκίλα δημιουργείται από το φυτό της Αγαύης, αλλά δυστυχώς οι ευεργετικές ιδιότητες της Αγαύης χάνονται με την ζύμωση και το αλκοόλ.
Έφτιαξα λοιπόν την μαρμελάδα μου στο thermomix όπως κάθε φορά.
Μαρμελάδα μούσμουλο
Υλικά για 2 βαζάκια των 250ml
500 γρ. μούσμουλα καθαρισμένα
300 γρ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
50 γρ. σιρόπι Αγαύης(σε καταστήματα με βιολογικά) ή μέλι
χυμός ενός λεμονιού
Δημιουργία
Πλένουμε πολύ καλά τα μούσμουλα, κόβουμε τα κοτσάνια τους , χαράζουμε με το μαχαίρι και αφαιρούμε τα πολλά κουκούτσια τους και την μεμβράνη που τα περικλείουν.
Ζυγίζουμε το καθαρό φρούτο και το βάζουμε στο thermomix.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το σιρόπι αγαύης και το χυμό λεμονιού.
Ρυθμίζουμε το thermomix 30 λεπτά, θερμοκρασία varoma, ταχύτητα 1.
Όταν τελειώσει ο χρόνος, κλείνουμε τοποθετώντας το καπάκι και πολτοποιούμε το μείγμα στην ταχύτητα 9 για λίγα δευτερόλεπτα.
Για να φτιάξετε την μαρμελάδα στην κατσαρόλα σίγουρα θα χρειαστείτε τον διπλάσιο χρόνο βρασμού, ανακατεύοντας αρκετές φορές μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Αυτό θα το καταλάβουμε με την μέθοδο της σταγόνας σε ένα πιατάκι, η οποία κρυώνοντας θα πρέπει να γίνει σταθερή και να κολλάει στην πλάτη του κουταλιού μας.
Τότε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε να μείνει για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια μεταφέρουμε την μαρμελάδα σε ένα δυνατό μπλέντερ (μισή-μισή αν χρειάζεται) και την πολτοποιούμε προσέχοντας να μην καούμε.
Πάμε τώρα στο ξεχασμένο βραβείο (λόγω ανωτέρας βίας):
Η αγαπημένη φίλη Ξανθή και η συγκάτοικός της Λίνα, από τις συνταγές της Ασπρούλας, μου χάρισαν αυτό το βραβείο.
Έστω και καθυστερημένα θα κάνω κι εγώ τις 7 εκμυστηρεύσεις μου
1. Μου αρέσει πολύ η Ιστιοπλοΐα
2.Τις βραδινές ώρες αισθάνομαι πιο ευάλωτη
3.Έχω εμμονή με τα ταξίδια και τα συναφή
4. Σε λίγο καιρό θα έχω επιτέλους πολύ χρόνο για τον εαυτό μου(αμήν και πότε Παναγία μου!!)
5.Το επίκεντρο της ζωής μου είναι ο γιος μου
6.Τελευταία είμαι πολύ ευέξαπτη όταν κάποιος μου βγει με κόκκινο!! και φυσικά υπόκειται σε άμεση διαγραφή!!
7.Έχω αποφασίσει να κάνω κάποια δεντροκαλλιέργεια στα χωράφια μου τους επόμενους μήνες.
Τώρα να δώσω την σκυτάλη στα παρακάτω 10 blogs (τόσα βρήκα), τα άλλα 5 ας προσκαλεστούν μόνα τους να έχει και λίγο σασπένς το παιχνίδι.
http://tantekiki.blogspot.com/
http://wwwcookwithelena.blogspot.com/
http://theonewithallthetastes.blogspot.com/
http://entos-ektosbyarti.blogspot.com/
http://noprogramm.blogspot.com/
http://nostimia.blogspot.com/
http://lilaspurplethoughts.blogspot.com/
http://cookingandart-marion.blogspot.com/
http://lemoncinnamon.blogspot.com/
Μαρία έκτακτη η μαρμελάδα, πέρσι είχα κάνει κι εγώ κι ακόμα το ένα βάζο υπάρχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος προσπαθώ να βρω κάτι άλλο να κάνω με μούσμουλα μιας και μου έφεραν κάποια.
Καλή συνέχεια στις καλλιέργειες!!
Ναι Ξανθή είναι απίθανη!! ο γιος ξετρελάθηκε!! Μακάρι να πανε καλά οι καλλιέργειες.
ΔιαγραφήΤα μούσμουλα είναι από τα πρώτα φρούτα της άνοιξης - καλοκαιριού και έχω καιρό να φάω. Παλιά υπηρχαν μουσμουλιές στη γειτονιά που ''κλέβαμε'' κανα μούσμουλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η μαρμελάδα σου. Καλά έκανες και δεν τα ξεφλούδισες. Η φλούδα έχει τη νοστιμιά της και είναι ωραίο να την βρίσκεις μέσα στη μαρμελάδα.
Ελπίζω να είσαικαλύτερα τώρα. Περαστικά
Φιλιά
Είμαι καλύτερα Μάριον επιτέλους!!Τα μούσμουλα γίνονται πολύ νόστιμη μαρμελάδα.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Ξεχάστηκα Μαρία μου...ευχαριστώ πολύ για το βραβείο..θα το ''κρεμάσω'' στο blog μου, νασαι καλά :))
ΔιαγραφήΦιλιά
Μαράκι ομολογω ότι μαρμελάδα μούσμουλο ούτε εχω φτιάξει, αλλά ούτε εχω δοκιμάσει και πολύ θα το ήθελα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα σου φαίνεται εξαιρετική πάντως!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Να φτιάξεις Ελενα θα σου αρέσει πολύ. Φιλιά
ΔιαγραφήΜαράκι υπέροχη η μαρμελάδα σου, μου αρέσει πολύ!Ευχαριστούμε για όλες τις πληφορίες που μας δίνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!!!!
Ευχαριστώ Ελένη, είναι μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη μαρμελάδα. Φιλιά
ΔιαγραφήΑχ, πως μου αρέσει να βλέπω μποστανάκια. Τα χαίρομαι πολύ. Μακάρι να είχα κι εγώ το χώρο να κάνω κάτι τέτοιο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρμελάδα μούσμουλο δεν είχα φανταστεί. Βέβαια θα μου πεις ότι μαρμελάδα μπορείς να φτιάξεις πλεόν και από παπούτσια!!!! Τα πάντα γίνονται μαρμελάδα. Ωραία λοιπόν η ιδέα σου και σου έγινε πολύ όμορφη. Διαυγέστατη και δεμένη!
Όσο για το φυτό της Αγαύης δεν το γνώριζα και πολύ τις χάρηκα τις πληροφορίες που μας έδωσες. Με ενδιέφερε και το ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μιας και είμαι ευαισθητοποιημένη σε θέματα ζαχάρου (έχω στο περιβάλλον μου άτομο).
Σου εύχομαι ολόψυχα περαστικά και να είσαι καλά πάντα μαζί με τον γιόκα σου!!!
Φιλιά πολλά!
Πραγματικά είναι όμορφο να έχεις χώρο για ζαρζαβατικά.
ΔιαγραφήΠολύ καλά το λες, με όλα τα φρούτα μπορείς να κάνεις μαρμελάδα!!
Πάντως η Αγαύη είναι πολύ χρήσιμη για αυτούς που έχουν πρόβλημα με το ζάχαρο και όχι μόνο.
Ευχαριστώ πολύ, πολλά φιλιά
Μαρία,ούτε κι εγώ έχω φτιάξει τέτοια μαρμελάδα-είναι το μόνο από τη ζαχαροπλαστική,που κάνω καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έχει εξαιρετική γεύση,κοίτα,που είχαμε μια στην παραλία και την κόψαμε-κρίμα
Φιλιά και περαστικά!
Να φτιάξεις Ελένη είναι υπέροχη!!κρίμα που χαλάσατε το δέντρο.
ΔιαγραφήΦιλιά
Δεν έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα μούσμουλο,αλλά η δική σου από εμφάνιση τουλάχιστον φαίνεται υπέροχη. Καλή συνέχεια στο μποστάνι σου και σου εύχομαι να είσαι συχνά κοντά μας γερή και δυνατή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πάντως πολύ νόστιμη μαρμελάδα, οπότε αν βρεις φρούτα φτιάχτην.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές, φιλιά.
Καλοφάγωτη η μαρμελαδίτσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσακίζεται το δέντρο μιας φίλης και γειτόνισσας και δεν τα ακουμπάνε...πέφτουν κάτω όταν χαλάσουν. Μου είπε ότι θα με προμηθεύσει..χεχεχε!!!
Τώρα που είδα το βραβειάκι νομίζω ότι κάτι έχω ξεχάσει....(ντροπή μου αλλά δεν μου έχουν αφήσει μυαλό στο κεφάλι τα πιτσιρίκια...) Καλά που το ποστάρησες!
Αφού έχεις προμηθευτές μην το συζητάς!! όσο για τα πιτσιρίκια τι να κάνεις; έχουν την φασαρία τους!!
ΔιαγραφήΩς χρώμα φαίνεται εξαιρετική Μαρία μου, κι' ας έχω προσωπικά μια "αντιδικία" με τα μούσμουλα που τα θεωρώς ως το πιο "χαζό" φρούτο που μπορεί να υπάρχει με αμέσως επόμενο το φραγκόσυκο! Τόσο κουκούτσι σ' ένα τόσο δα φρουτάκι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σκεφτόταν άραγες ο πλάστης όταν το δημιουργούσε :-))
Καλές σοδιές εύχομαι με το μποστάνι και απόλυτα περαστατικά όλα να είναι πια.
Έχεις ένα δίκιο, έχουν πολλά κουκούτσια αλλά γίνονται ωραία μαρμελάδα.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές, φιλιά.
Μαράκι μου περαστικά! Ελπίζω γρήγορα να είσαι καλά και να έχεις και τον πολυπόθητο χρόνο για τον εαυτό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαρμελάδα σου με ξάφνιασε ευχάριστα, μιας που δεν ήξερα ότι υπάρχει!
Μου άρεσαν πολύ οι εκμυστηρεύσεις σου μιας που μάθαμε καινούρια πράγματα για σένα!
Φιλιά, καλό σαββατοκύριακο!
Ευχαριστώ Ερμιόνη, τον ελεύθερο χρόνο τον περιμένω πως και πως!!
ΔιαγραφήΜαρμελάδες εγώ φτιάχνω με όλα τα φρούτα και κυρίως όταν τα βρίσκω σε δέντρα χωρίς να τα αγοράζω.
Φιλιά πολλά
Μαράκι μου καλησπέρα!! Πρώτα πρώτα περαστικά σου, να γίνεις γρήγορα καλά και να φυτέψεις τον κήπο σου!! Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο που μου χαρίζεις!! Είναι μια ευχάριστη έκπληξη γιατί κι εγώ έχω από τη Παρασκευή τη μαμά μου στο νοσοκομείο με ολική αρθροπλαστική και μπαίνω στο σπιτάκι μου μόνο για τα απαραίτητα. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα κάνω μερικές επισκέψεις! Εντυπωσιάστηκα από τη μαρμελάδα σου γιατί, εκτός των άλλων λατρεύω τα μούσμουλα. Η αλήθεια είναι ότι το σιρόπι αγαύης δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ και είμαι μέσα στην περιέργεια μετά από τη συνταγή σου! Καλό σου απόγευμα και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική εύχομαι όλα να πάνε καλά με την μαμά και να είναι γερή.
ΔιαγραφήΤην Αγαύη να την δοκιμάσεις γιατί πάνω απ'όλα είναι υγιεινή και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σε διάφορες περιπτώσεις με άριστα αποτελέσματα.
Φιλιά
Τέλεια,ολόφρεσκη και λαμπερή!!! Περαστικά Μαράκι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Γιώργο, φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΚαλημέρα Μαri!Oύτε εγώ είχα φτιάξει μαρμελάδα από μούσμουλα. Αλλά όντως σήμερα που τη δοκίμασα είναι όντως πολύ ωραία! Χαλάλι στη μία ώρα που έκανα για να καθαρίσω τα μούσμουλα για 450γρ. μαρμελάδας!! :))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι έχεις δίκιο για το καθάρισμα!! αλλά το αποτέλεσμα μετράει, όπως λες κι εσύ.
Διαγραφή