Ακόμη και στην νηστεία δεν μπορώ να αποχωριστώ την σοκολάτα, γι'αυτό το σκέφτηκα το ξανασκέφτηκα και κατέληξα να φτιάξω αυτή την σοκολατόπιτα.
Έχω διαβάσει πολλές νηστίσιμες συνταγές για κέικ, όλες πάνω κάτω κυμαίνονται στα ίδια βασικά υλικά, αφού ελλείψει αυγών, βουτύρου, γάλατος, δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές.
Το γάλα βέβαια θα μπορούσε να αντικατασταθεί από γάλα σόγιας ή γάλα καρύδας, εδώ το έχω αντικαταστήσει από χυμό πορτοκαλιού. Για να ενεργοποιήσω την σόδα χρησιμοποίησα αντί για ξύδι το λεμόνι, γιατί γευστικά είναι πιο κοντά στις προτιμήσεις μου.
Θα μπορούσαμε βέβαια να βάλουμε μέσα ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους ή αποξηραμένα φρούτα.
Η αλήθεια είναι.....,θα σας το ομολογήσω τώρα!! , ότι μετέτρεψα ένα νηστίσιμο κέικ με σταφίδες και ξηρούς καρπούς που δεν είχε σοκολάτα μέσα, σε σοκολατόπιτα.
Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι πολύ γευστικό και σίγουρα το σιρόπι συμπληρώνει το γευστικό αποτέλεσμα.
Σοκολατόπιτα νηστίσιμη
Υλικά
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ κακάο(1/2 κούπα)
200 γρ καλαμποκέλαιο (1 κούπα)
330 γρ ζάχαρη (1,5 κούπα)
2-2,5 πορτοκάλια +1 λεμόνι το χυμό τους (συνολικά οι χυμοί πρέπει να βγουν 1 κούπα)
1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού ή βανίλια
Σιρόπι
1 κούπα νερό (250 γρ)
1/2 κούπα κακάο (60 γρ)
1 κούπα ζάχαρη (220 γρ)
1/2 κούπα κουβερτούρα τριμμένη (100 γρ)
2 βανίλιες
Δημιουργία
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το κακάο, ρίχνουμε και την σόδα και ανακατεύουμε.
Στύβουμε τα πορτοκάλια και το λεμόνι και κρατάμε το χυμό τους.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το καλαμποκέλαιο, την ζάχαρη, την εσάνς και τον χυμό. Όταν γίνουν ένα παχύρρευστο μείγμα προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 26 εκ και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45- 50 λεπτά περίπου, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την κουβερτούρα σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε 8-10 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την τριμμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Αφήνουμε για 10 λεπτά το σιρόπι να γίνει χλιαρό, τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα το γλυκό και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε.
καλησπέρααα..και εγώ φτιαχνω μια παρόμοια συνταγή..αλλά σαν τη δική σου ζουμερή δεν είναι..πωπωπω..μόνο που τη βλέπω...μμμ...καλό σκ...φιλιαααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, παρόλο που είναι νηστίσιμη έχει την νοστιμιά της.
ΔιαγραφήΦιλιά
Μαράκι μου μπράβο σου για την έμπνευση πολύ ωραία η μετρατροπή, θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε φαίνεται πολύυυυ λαχταριστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ φιλιά!!!
Ευχαριστώ Ελένη, είναι καλό να υπάρχει ένα γλυκό μέσα στην νηστεία.
ΔιαγραφήΦιλιά
Μαρί,καλά κάνεις και μας φροντίζεις,γιατί η σοκολατένιες απολαύσεις είναι απαραίτητες τώρα με τη νηστεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ,λάχταριστή είναι μμμμ...
Φιλιά!
Είναι χαρά για μένα να βρίσκω τρόπους να απολαμβάνουμε γλυκά και στην νηστεία. Φιλιά.
ΔιαγραφήΚι εμείς γλυκατζήδες είμαστε κι όλο το ψάχνω όπως είδες το θέμα :-).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταγράφεται η συνταγή σου για τη βδομάδα που μας έρχεται. Δείχνει λαχταριστή!
Να το ψάχνεις κι εσύ Βαγγελιώ μου έτσι θα έχουμε υλικό και δεν θα ξεμένουμε από γλυκά!!
ΔιαγραφήΠωπω, τι σοκολατοπιτα ειναι αυτη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελεια φαινεται!!!
Ευχαριστώ Ελπινίκη μου, φιλιά.
ΔιαγραφήΜα δεν περίμενα κάτι λιγότερο από σένα Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝηστίσιμο μεν, απόλυτα ζουμερό και λαχταριστό δε!
Φιλάκια, καλή Κυριακή!
Τι να κάνω Έλενα, έχω μια μανία με τα γλυκά. Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΩχ παναγία μου!!! Αυτά είναι!!! Λαχταριστή!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!!!!!!!!!!!!!!
Ελενάκι κερνάω!!φιλιά !!
ΔιαγραφήΠράγματι πολύ λαχταριστή η σοκολατόπιτα σου Μαρία! Καταγράφεται φυσικά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Μαρία δοκιμασέ την, φιλιά.
ΔιαγραφήΣοκολάτα η αγαπημένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά στα χέρια σου Mari!
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.
Λίγοι είναι αυτοί πιστεύω που δεν αγαπούν την σοκολάτα. Καλά να περνάς.
ΔιαγραφήΜαράκι μου καλημέρα και καλή μεγάλη εβδομάδα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνω μια παρόμοια σοκολατόπιτα, οπότε απλά να επιβεβαιώσω ότι είναι πραγματικά πολύ νόστιμη και αξίζει τον κόπο να δοκιμαστεί από τους λάτρεις της σοκολάτας!
Φιλάκια πολλά!
Ερμιόνη οπότε δεν θα προσπαθήσω να σε πείσω!!να είσαι καλά, φιλιά.
ΔιαγραφήΠολύ ωραία σοκολατόπιτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνκαι νηστίσιμη είναι κολασμένη :)
Φιλιά
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα Μαρία :)
Επίσης Μάριον, ευχαριστώ πολύ, φιλιά.
ΔιαγραφήΤι μου κάνεις τώρα πρωί πρωί! Βρήκες το ευαίσθητό μου σημείο. Νηστίσιμη ή όχι θα εξαφανιζόταν στο λεπτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εσύ σοκολατομανής Κατερίνα;παρεούλα πάμε!!
ΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για τη συνταγή! Την έχω φτιάξει 2 φορές και έχω ακούσει τα καλύτερα σχόλια! Να είστε καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Δήμητρα, χαίρομαι που σας άρεσε, η σοκολάτα είναι αλήθεια, μου δίνει έμπνευση!!Να είσαι καλά κι εσύ!!
ΔιαγραφήΘα την κανω αυριο για τα γενεθλια του μπαμπα μου. Φαίνετε υπεροχη. Είμαι λατρης της σοκολάτας και οτι βρω που να την περιεχει το δοκιμάζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά για τον μπαμπά, ελπίζω να του άρεσε!!
ΔιαγραφήΤο λάτρεψε όπως όλοι οι οικογένεια. Θα πρέπει να έκανα κάτι λάθος γιατί όταν άνοιξα τον φούρνο για να δω αν ψηθηκε κάθισε. Πρέπει να γινει αυτο?
ΔιαγραφήΔεν πρέπει να γίνει, μάλλον άνοιξες τον φούρνο την ώρα που φούσκωνε και γι'αυτό ίσως ξεφούσκωσε. Φυσικά όλα αυτά αν έβαλες σωστά όλα τα υλικά!
Διαγραφήείναι πολύ ωραία συνταγή και νομίζω η ωραιοτερη σοκολατοπιτα που έχω φάει ποτέ! αλλα έχω μια ενσταση και μια ερώτηση. Την έχω κάνει δυο φορές και μου φαίνεται το κέικ λίγο ανοστο οπότε προσθεσα μια πρέζα αλάτι. Οσον αφορά την ερώτηση, είναι για το σιρόπι. Βράζω το σιρόπι οπως γράφετε για 8 λεπτα και λιώνω την κουβερτούρα μετά, και ενω ακολουθώ κατα γράμμα τα βήματα κατα το σιρόπιασμα, αν δεν φαγωθει κατευθείαν το γλυκο, την επόμενη μέρα το σιρόπι εχει ζαχαρώσει και μοιάζει σα κρουστα σοκολάτας. τι κάνω λάθος;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήCalliopi πολύ καλά έκανες και πρόσθεσες αλάτι!! Όσο για το σιρόπι, μήπως το βράζεις σε πολύ δυνατή φωτιά; εμένα δεν μου έχει τύχει ποτέ, αλλά μπορείς να προσθέσεις μια κουταλιά γλυκόζη για να μην σου ζαχαρώνει!!
ΔιαγραφήΕλπίζω να σε βοήθησα!!
καλημερα και απο μενα και Χρονια Πολλα σε ολους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαι λατρης της σοκολατας και εχω φτιαξει την συνταγη 3-4 φορες απο τον Μαρτιο που την ανακαλυψα. Ομως παρολο που απο γευση σκιζει στο τελος αφηνει μια απογοητευση γιατι εμενα μου βγαινει πολυ στεγνη και δεν ρουφαει το σιροπι. Καμμια σχεση με τισ φωτο σου. Το μειγμα γινεται πολυ σφιχτο σαν ζυμη για ψωμι οταν βαλω το αλευρι. Μηπως η ποσοτητα του αλευριου ειναι πολλη για τοσο λιγα υγρα? Τι κανω λαθος?
Ευχαριστω πολυ
Σοφια
Χρόνια πολλά Σοφία!
ΔιαγραφήΣίγουρα κάτι κάνεις λάθος, το μείγμα πρέπει να σου βγαίνει παχύρευστο, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Γι'αυτό την επόμενη φορά μην το ρίχνεις μονομιάς το αλεύρι, δοκίμασε να κρατήσεις λίγο για να ελέγξεις, αν το σηκώσει όλο το βάζεις, αλλιώς όχι. Εξαρτάται και τι αλεύρι χρησιμοποιείς φυσικά! Τα υγρά είναι μια χαρά για αυτό το αλεύρι(λάδι και χυμός).
Το σιρόπι αν το κεικ είναι σωστό θα το πάρει, τρυπώντας το εδώ κι εκεί!
Εύχομαι να τα καταφέρεις!!
Ωραία συνταγή, φουσκωσε μια χαρά (απόρησα μαλιστα αφού μπήκε απλό αλεύρι), μου βγήκε πολύ έντονη γεύση κακάο, μάλλον θα βάλω λίγο λιγότερο την επόμενη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!! Απλό αλεύρι βέβαια, αλλά έχει προστεθεί και η σόδα γι'αυτό φουσκώνει. Νομίζω ότι το κακάο είναι ότι πρέπει, αλλά βέβαια γούστα είναι αυτά!!
ΔιαγραφήΣκέφτομαι να την φτιαξω ελπίζω να την πετύχω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι δύσκολη, καλή επιτυχία!!
Διαγραφή