Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Σπετζοφάϊ με βόεια λουκάνικα



Τα μοσχαρίσια λουκάνικα σπανίως τα χρησιμοποιώ, γιατί συνήθως προτιμούμε τα χοιρινά που έχουν το λιπάκι τους και στο ψήσιμο βγαίνουν πιο αφράτα και μαλακά.
Αναμφισβήτητα είναι πιο υγιεινά τα μοσχαρίσια, γι' αυτό διάλεξα να τα μαγειρέψω με αυτό τον τρόπο, ούτως ώστε να γίνουν μαλακά και από την άλλη να μην είναι στεγνά, αφού η σάλτσα θα τους δώσει την απαραίτητη υγρασία και λιπαρότητα.
Και έτσι έγινε!!, κατά κοινή ομολογία το σπετζοφάϊ ήταν πολύ γευστικό και συγχρόνως ελαφρύ, χωρίς να σε λιγώνει.
Φάγαμε ένα μέρος από αυτό με σπιτικό πουρέ και το υπόλοιπο με μακαρόνια και τυρί.
Σήμερα όμως εγώ έχω φάει μέχρι σκασμού, γιατί η αγαπημένη μας συνάδελφος Βασούλα, έφυγε με σύνταξη και μας έκανε το τραπέζι, και ιδού του λόγου το αληθές.




Φυσικά χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσεως. 
Να είσαι καλά Βάσω μου, να ξεκουραστείς και να ζήσεις όπως επιθυμείς.
Στο σπετζοφάϊ μας τώρα.....


Σπετζοφάϊ


Υλικά
4 λουκάνικα από βοδινό κρέας
4 πιπεριές πράσινες κομμένες ζουλιέν (μπαστουνάκια)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλάκι τριμμένο ξερό βασιλικό (προαιρετικά)
1/2 κούπα του τσαγιού λάδι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη(χωρίς φλούδα)
αλάτι-πιπέρι


Δημιουργία
Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες.


Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τις πιπεριές να φύγουν τα πολλά υγρά από το κρεμμύδι.




Προσθέτουμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα.


Σβήνουμε το φαγητό με το κρασί και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις.

Προσθέτουμε την ντομάτα (εγώ έβαλα σπιτικό πελτέ που είχε φτιάξει η αδελφή μου, διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό) μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύουμε.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ρίχνουμε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και αδειάζουμε το φαγητό σε ένα ταψάκι.
Ψήνουμε το φαγητό μας για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να χυλώσει η σαλτσούλα του.
Σερβίρουμε με πατάτες πουρέ, αλλά κάλλιστα μπορεί να σερβιριστεί με μακαρόνια ή ρύζι.

11 σχόλια:

  1. Μήπως μας πέσει βαρύ τέτοια ώρα το σπετζοφάι;Θα πάρω μόνο ένα κομματάκι για απόψε,έτσι για την μυρωδιά και θα φυλάξεις την μερίδα μου για αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειο φαγάκι, εύκολο και μερακλίδικο! Φιλάκια πολλά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοπεράσατε βλέπω:)
    Πολύ ωραίο το φαγητό σου, με το κρύο τώρα, ότιπρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kalispera maraki!!!oreo kai kalomagiremeno to fagaki sou!!etsi panta na pernas kali mou!!kai na ine ola kala!!kalo savatokyriako sou euxome!!
    filia pola!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το σπετζοφάι σου! Μου αρέσει με μακαρόνια!! Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ το τρώω και χωρίς πουρέ. Σκέτο, αλλά και με μερικά λίτρα κρασί κόκκινο!!
    Καλή Κυριακή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το λατρευω το σπετζοφαι με καυτερο λουκανικο σκετο ομως.. και μπολικο κρασι διπλα στο τζακι..χαχαχα!!!
    Γεια στα χερια σου Μαρακι μου,καλη σου μερα και καλη Κυριακη να εχεις,φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάμι γιάμι ωραίο το σπετζοφάι και με τα μακαρονάκια έτσι όπως το βλέπω φαίνεται υπέροχο,να περάσω για μία μεριδούλα.Φιλιά Καλό υπόλοιπο Κυριακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαράκι μου με ότι και να συνοδεύσεις αυτό το λαχταριστό σπετζοφάι, τέλειο θα είναι!!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. para-kelsoscooks είναι πιο ελαφρύ με αυτό το λουκάνικο, δεν θα έχεις πρόβλημα!!

    Ερμιόνη ευχαριστώ πολύ, συμφωνώ απόλυτα, καλή βδομάδα πλέον. Φιλιά πολλά.

    mia maria καλά περάσαμε!! ευχαριστώ πολύ.

    Βασιλική μου από το στόμα σου και στου θεού το αυτί, ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά εκεί μακριά στα ξένα. Φιλιά πολλά

    Konstantina με ότι να το συνοδεύσεις είναι πολύ νόστιμο. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δύσπιστε πολύ σωστό σε βρίσκω!!συμφωνώ και επαυξάνω.

    Γωγούλα τα καυτερά δεν τα τρώω καθόλου, αλλά για τα άλλα συμφωνώ.

    nadia καλοδεχούμενη!!ευχαριστώ.

    Έλενα κι εγώ το τρώω με οτιδήποτε και σκέτο δεν θα με χαλάσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή