Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Άλειμμα σοκολάτας με συμπυκνωμένο γάλα

Αγαπημένοι φίλες και φίλοι!
Αυτό είναι!! Πολύ απλό, εύκολο, γρήγορο, χωρίς πολύ βούτυρο και κυρίως χωρίς ζάχαρη!! Τι άλλο θέλουμε; Εμένα προσωπικά μου αρκεί και καλύπτει πλήρως τις συχνές υπογλυκαιμίες μου!!
Στην ουσία είναι ένα είδος ganache, την οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε με αλεσμένους ξηρούς καρπούς, να την αρωματίσουμε με λικέρ, να την φυλάξουμε στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε κρέπες, να γαρνίρουμε διάφορα γλυκά κι ακόμη σαν σάλτσα σοκολάτας, αφού πρώτα την ζεστάνουμε.
Εδώ, όπως ήδη έχετε αντιληφθεί, το ρόλο της κρέμας γάλακτος παίζει το συμπυκνωμένο γάλα.
Αυτή την αντικατάσταση, υιοθετώ πολύ συχνά στις συνταγές και ομολογουμένως δεν έχω μετανιώσει ποτέ!
Τοοοοοοόσο καλό!! Ιδανικό για ένα καλό πρωινό και όχι μόνο, όπως είπαμε πιο πάνω!
Θα μου πείτε, δεν έχει την πλούσια γεύση της έτοιμης κρέμας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτές οι κρέμες του εμπορίου, εκτός από τα πολλά λιπαρά, έχουν και άλλα στοιχεία στα συστατικά τους τα οποία δεν γνωρίζουμε! 
Από μας εξαρτάται βέβαια τι θα επιλέξουμε για την διατροφή μας.....,it's up to you, με άλλα λόγια και σε άλλη γλώσσα!

Άλειμμα σοκολάτας με συμπυκνωμένο γάλα

Υλικά
200 ml συμπυκνωμένο γάλα(εβαπορέ), με χαμηλά λιπαρά
200 γρ. μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα
50 γρ. σιρόπι σφενδάμου(sirop d'érable) ή μέλι
1 βανίλια
1 κουταλιά της σούπας λικέρ κουαντρώ ή άλλο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο βούτυρο

Δημιουργία
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την βανίλια και το σιρόπι σφενδάμου  μέχρι το σημείο βρασμού.
Κόβουμε την σοκολάτα σε κομμάτια, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα μέσα στο ζεστό γάλα, αφήνουμε για λίγα λεπτά να μείνει.  
Στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο, βάζουμε την κατσαρόλα πάνω και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και το λικέρ, αν επιλέξουμε να το βάλουμε και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στο μείγμα πολύ καλά αλεσμένα φουντούκια.
Ρίχνουμε το άλειμμα σε ένα καθαρό βάζο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στην συνέχεια το φυλάμε στο ψυγείο και μπορούμε να το καταναλώσουμε σε 3-4 βδομάδες. 
Καλή επιτυχία!

20 σχόλια:

  1. Ωχ Παναγίτσα μου τι βλέπουν τα ματάκια μου βραδιάτικα!!!
    Θέλω να βουτήξω το κουταλάκι μου σ' αυτό το λαχταριστό σοκολατένιο άλειμμα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πειρασμός Έλενα, αλλά όχι πολύ αμαρτωλός!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Πολύ εύκολη ιδέα και από ότι βλέπω έχει και φοβερή υφή!
    Και με το κουταλάκι τρώγεται, αλλά και σαν γέμιση για τούρτες και τάρτες θα είναι πολύ καλή!
    Φιλιά πολλά Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη Ερμιόνη, ήδη την φτιάχνω σε πολύ μεγάλη συχνότητα και εξαφανίζεται!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται εθιστικό!! Με ενθουσιασε που δεν έχει κρεμα γαλακτος οπότε θα μπει στα υπόψιν! Καλό βράδυ Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πλεονέκτημα αυτό θερμιδικά και γευστικά! Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Σκέτος πειρασμός...δεν έχω λόγια για αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή Mari μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πειρασμός! Ευτυχώς όχι πολύ αμαρτωλός θερμιδικά!

      Διαγραφή
  5. Γειά σου Μαρί μου!!!!!!!
    Η υφή του με έχει ξετρελάνει από την πρώτη ώρα που το είδα!!!!!
    Φο-βε-ρη!!!!
    Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το αλείψω πουθενά, παρα μόνο να το φάω με το κουτάλι!

    Καλημέρα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις ένα δίκιο Χρυσαυγή, είναι βελούδινη, πολύ νόστιμη και πραγματικά τρώγεται με το κουταλάκι!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία ιδέα Mari.
    Και με ειδικές εφαρμογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά ειδικές και πολύ γευστικές εφαρμογές Πηνελόπη!

      Διαγραφή
  7. Tί έφταξες πάλι Μαρία !!
    Πολύ ωραίο ... και από ότι βλέπω η υφή του είναι φοβερή.
    ωραία η ιδέα σου και όπως λες φταγμένο με υλικά που γνωρίζουμε ;) από τα χεράκια μας.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι βελούδινη Μάριον και φυσικά με υλικά πολύ περισσότερο υγιεινά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Σούπερ σοκοαπόλαυση το άλειμμά σου, Μαρία μου!!! Παίρνω το κουτάλι μου (το μεγάλο!!!) και έρχομαιιιιιι!!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πωπω τι είναι τούτο; Θέλωωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλό είναι Μαρία μου ή έρχεσαι από δω ή το φτιάχνεις στο άψε σβήσε!! :)

      Διαγραφή
  10. Πεθαίνω για σοκολάτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πιο πολλοί νομίζω έχουμε πάθος με την σοκολάτα και δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς που δεν έχουν!

      Διαγραφή