Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Τάρτα Tropézienne

Καλή μας χρονιά φίλες και φίλοι, ξανά εδώ στα γευστικά μας μονοπάτια!
Η τάρτα Tropezienne είναι ένα γεμιστό κέικ, που γίνεται από ζύμη Brioche και έχει γέμιση creme mousσeline, δηλαδή κρέμα ζαχαροπλαστικής, στην οποία έχει προστεθεί βούτυρο και στις περισσότερες περιπτώσεις κτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ.
Την κρέμα δημιούργησε ο Πολωνός σεφ ζαχαροπλαστικής Alexandre Micka, ο οποίος στις αρχές του 1950 άνοιξε ένα αρτοποιείο ζαχαροπλαστείο στο Saint Tropez, εξ'ου και το όνομα της τάρτας.
Η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γεμίσει αρκετά γλυκά, όπως  mille feuilles, choux, Χριστουγεννιάτικο κορμό, τούρτες και φυσικά το Paris-Brest.
Η ιδιαιτερότητα σε αυτό το γλυκό είναι βέβαια η κρέμα, αυτή η βελούδινη υφή της είναι πραγματικά ένα όνειρο και σε συνδυασμό με την ζύμη τσουρεκιού που την περικλείει, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα γευστική πρόκληση.
Πρόκληση που δεν θα μπορούσα να αγνοήσω φυσικά!

Τάρτα Tropézienne

Υλικά
20 γρ. μαγιά
120 ml χλιαρό γάλα
400-440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
χυμός ενός λεμονιού
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι αλάτι
90 γρ. βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο για την επάλειψη

Creme mousseline
500 ml γάλα
1 βανίλια
200 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους και 1 ολόκληρο αυγό
50 γρ. κορνφλάουρ 
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Δημιουργία
Για το brioche:
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη, η οποία θα είναι μαλακή και θα κολλά λίγο, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό και σίγουρα μετά το πρώτο φούσκωμα θα είναι πιο εύκολο να την δουλέψουμε.

Σκεπάζουμε την ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1:30 ώρα περίπου, να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αν βιαζόμαστε μπορούμε να την βάλουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 30 βαθμούς Κελσίου.
Μετά το φούσκωμα την διπλώνουμε λίγο να φύγει ο αέρας και την τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολας, το οποίο έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με το χέρι μας σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 
ένα  εκατοστό περίπου.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 28 εκατοστών περίπου και τοποθετούμε μέσα το φύλλο της ζύμης μαζί με την λαδόκολα.

Σκεπάζουμε το ταψί με ζεστές πετσέτες και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για δεύτερη φορά και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. 
Αλείφουμε την πίτα με τον κρόκο του αυγού αραιωμένο σε λίγο νερό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κόκκους ζάχαρης.
Εγώ δυστυχώς δεν είχα κόκκους ζάχαρης και την πασπάλισα με κανονική ζάχαρη με αποτέλεσμα να χάσω την γυαλάδα που αφήνει το άλειμμα του αυγού.
Ψήνουμε την πίτα για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Για την κρέμα:
Βράζουμε το γάλα με την μισή ζάχαρη και την βανίλια.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το κορνφλάουρ στο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα μέσα στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια.
Επιστρέφουμε το μείγμα ξανά σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν το βγάλουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί με την κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε την επιφάνεια της με διαφανή μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται με όλη την επιφάνεια της κρέμας, για να μην μας πιάσει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν η κρέμα κρυώσει εντελώς, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και κτυπάμε με ένα μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και η κρέμα μας να γίνει βελούδινη και αφράτη.
Για να την φτιάξουμε στο Thermomix, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο στο μπολ και ρυθμίζουμε 8 λεπτά, 90 βαθμούς, ταχύτητα 4. Όταν τελειώσει ο χρόνος προσθέτουμε το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε. 
Όταν κρυώσει η κρέμα προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, όπως περιγράφεται πιο πάνω!
Στην συνέχεια χωρίζουμε την πίτα σε δυο δίσκους με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στον ένα δίσκο και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με τον άλλο δίσκο και πιέζουμε ελαφρά.
Η τάρτα μας είναι έτοιμη, την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Όπως βλέπετε εγώ δεν κρατήθηκα και την έκοψα αμέσως!


12 σχόλια:

  1. mousseline kai brioche ο πιό λαχταριστός συνδυασμός !!
    Γευστικότατη αλλά και εμφανίσιμη τάρτα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμος συνδυασμός και η κρέμα έχει σίγουρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο!

      Διαγραφή
  2. Μαρία πολύ δελεαστικό!! Εγώ θέλω να φτιάξω ένα brioche για άλλη χρήση και μου έδωσες ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Ξανθή, είναι σημαντικό να παίρνουμε ιδέες ο ένας από τον άλλο!

      Διαγραφή
  3. Μαράκι πολύ ενδιαφέρον συνταγή!Θα τη δοκιμάσω και εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία! Μια πολύ διαφορετική πρόταση! Καταγράφεται ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσουρέκι με κρέμα Μαρία γευστικότατο αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα!
    Μόλις είδα την συνταγή σου γούρλωσαν τα μάτια μου! Τον τελευταίο καιρό αγάπησα και πάλι τις κρέμες και η τάρτα αυτή μπήκε ήδη στην λίστα με τις συνταγές προς εκτέλεση.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, οι κρέμες για μένα πάντα αγαπημένες!

      Διαγραφή
  6. Mε λίγωσες Μαρία.
    Η κρέμα φαίνεται και στις φωτογραφίες πόσο βελούδινη ειναι.
    Το μπριος το λατρεύω και με αυτή την κρέμα ήρθε κι έδεσε ;)

    Πως να κρατηθείς και να μην το κόψεις!!

    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον η κρέμα είναι όλα τα λεφτά, σίγουρα θα την φτιάξω ξανά για διαφορετικά γεμίσματα!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή