Θεωρείται ένα από τα πιο βασικά συστατικά, για τα φαγητά και τις σαλάτες, σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς!
Με το ιδιαίτερο άρωμά του και την έντονη γεύση του, το κρεμμύδι, ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα και νοστιμίζει τα πιάτα μας.
Όταν μαγείρεψα αυτό το φαγητό, στο μυαλό μου είχα ένα παρόμοιο πιάτο, που έφαγα κάποτε στο Εδιμβούργο και ενώ έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τότε, το θυμάμαι ακόμη πολύ έντονα.
Εκείνο βέβαια ήταν μαγειρεμένο εξ ολοκλήρου στο τηγάνι, αλλά όπως καταλαβαίνετε, εγώ το έφτιαξα στον φούρνο για να γίνει πιο ελαφρύ.
Η διαφορά για μένα δεν είναι τόσο τραγική, γι'αυτό προτίμησα να ψήσω τις μπριζόλες στον φούρνο, αποφεύγοντας το τηγάνισμα.
Όταν δεν έχω κέφια, μαγειρεύω κάτι τέτοια φαγητά, που θα με πάνε αλλού και η μυρωδιά τους θα μου θυμίσει ιστορίες σε άλλους τόπους, χρόνους και προσδιορισμούς.
Έτσι το φαγητό που βάζω στο τραπέζι μου, με αυτό τον τρόπο, ξεπερνά και τελικά υπερβαίνει τους τόπους, τους χρόνους, τα συναισθήματα και.............. οδηγεί στην αισιοδοξία!
Η αισιοδοξία, ή ότι τέλος πάντων εννοούμε ως αισιοδοξία, είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για την ζωή μας και για μένα (βάσει του δικού μου ζωδίου :), είναι αδύνατο να πιστέψω σε άλλη χαρά και ευτυχία.
Γι΄αυτό προσωπικά ψάχνω την αισιοδοξία στα πιο ασήμαντα πράγματα, που μπορεί να είναι ένα φαγητό ή ένα γλυκό!
Ας την ψάξουμε λοιπόν μαζί!
Μπριζόλες με καραμελωμένα κρεμμύδια
5 χοιρινές μπριζόλες
4-6 μεγάλα κρεμμύδια σε μακρόστενες λωρίδες
2-3 πατάτες σε χοντρές φέτες
2 κόκκινες ψητές πιπεριές χοντροκομμένες
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
4-5 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσαμικού με μούστο σταφυλιών
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα.
Πλένουμε τις μπριζόλες τις στεγνώνουμε και τις στρώνουμε σε ένα ταψί.
Λαδώνουμε τις μπριζόλες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλείφουμε με την μισή κρέμα μπαλσάμικο και από τις δυο πλευρές.
Στρώνουμε στην επιφάνειά τους τις φέτες ντομάτας, στην συνέχεια τις φέτες πατάτας και τις κόκκινες πιπεριές.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Κατά την διάρκεια αυτή ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα βαλσάμικο (2-3 κουταλιές) και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Αφού οι μπριζόλες έχουν ψηθεί για 40 λεπτά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα απλώνουμε στην επιφάνεια του φαγητού και ενδιάμεσα.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμη μέχρι να μελώσει .
Καλή μας όρεξη!
Πω πω Μαράκι τι λαχταριστό που δείχνει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κρεμμύδια θα προσθέτουν απίστευτη γλύκα στο φαγάκι σου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Έλενα τα κρεμμύδια όντως κάνουν την διαφορά και όπως πάντα δίνουν την γλύκα τους!
Διαγραφήφιλιά πολλά!
Λαχταριστές οι μπριζόλες σου Μαρία! Τα καραμελωμένα κρεμμύδια δίνουν εξαιρετική νοστιμιά στο χοιρινό κρεατάκι! Η αλήθεια είναι ότι χωρίς κρεμμύδι και σκορδάκι ιδίως στην Μεσογειακή κουζίνα, το φαγητό δεν είναι το ίδιο!! Η μυρωδιά του κρεμμυδιού αλλά και του σκόρδου όταν σοτάρονται, είναι το κάτι άλλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Έτσι είναι Ειρήνη, έχεις απόλυτο δίκιο!! Κρεμμύδι και σκόρδο ευωδιάζουν!!
ΔιαγραφήΜεγάλη αγάπη τα καραμελωμένα κρεμμύδια Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπου και αν προστεθούν χαρίζουν με τη γλυκιά και μελωμένη γεύση τους!
Μ' αρέσει που αναζήτησες την αισιοδοξία και τη χαρά μέσα από την ανάμνηση ενός πιάτου!
Φιλιά
Έτσι είναι Ερμιόνη μου κρεμμύδια και γλύκα πάνε μαζί! Και πάντα πρέπει να αναζητούμε την αισιοδοξία κάθε στιγμή! Φιλιά πολλά!
ΔιαγραφήΑυτο το φαγητο πρεπει να το τρως και να ειναι ζαχαρη απο τη γλυκα του κρεμμυδιου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραιο!! :)
Έτσι είναι Χρυσαυγή, απίθανη γλύκα τα κρεμμυδάκια!
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμο φαγητό Μαρία μου! Αν έρθουν τα παιδιά μου την Κυριακή θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλά θα κάνεις Μαρία, θα τους αρέσει πάρα πολύ και στον δικό μου άρεσε πολύ!
ΔιαγραφήΕγώ που αγαπώ πολύ και τα κρεμμύδια το βρίσκω λουκούμι αυτό το φαγητό!! Καλό Σ/Κ !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε πρέπει να το μαγειρέψεις αμέσως θα έλεγα!! :)
ΔιαγραφήΝοστιμότατο !! Θα το συνδίαζα με ένα καλό Ελληνικό merlot !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμη πληροφορία, δεν έχω ασχοληθεί με τον συνδυασμό των κρασιών!
Διαγραφή