Το Chutney είναι ένα είδος καρυκεύματος, που προέρχεται από την κουζίνα της νότιας Ασίας και γίνεται από ένα μείγμα μπαχαρικών και λαχανικών ή φρούτων.
Το Chutney μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε συνδυασμό από λαχανικά, φρούτα, βότανα και μπαχαρικά.
Συνήθως υπάρχει σε δύο μορφές, γλυκό ή καυτερό. Στα συστατικά του προστίθενται, σαν φυσικά συντηρητικά, ξύδι, εσπεριδοειδή, χυμός λεμόνι και άλλα.
Η ζάχαρη και το μέλι προστίθενται για να δώσουν μια γλυκύτητα στα πιάτα και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται περισσότερο σαν σάλτσα παρά σαν καρύκευμα.
Μια τέτοια σάλτσα, συνόδευε πολύ συχνά τα πιάτα μας, κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας στην Κροατία και στο Μαυροβούνιο.
Ήταν η ίδια σε όλα τα εστιατόρια που επισκεφθήκαμε κι αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε! Μα τι είναι αυτό;
Τελικά την απάντηση την πήρα, κάνοντας έρευνα σε ένα σούπερ μάρκετ στην Podgorica, την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, όπου βρήκα στα ράφια του ένα βαζάκι με αυτή την σάλτσα και φυσικά (δεν χρειάζεται να ρωτήσετε) το αγόρασα.
Από κει και πέρα, όπως καταλαβαίνετε, το βαζάκι πέρασε από ιερά εξέταση, καθότι οι πληροφορίες ήταν στην Κροατική γλώσσα και στην συνέχεια ψάχνοντας από δω κι από κει, συνέθεσα την συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα.
Σ'αυτή έχω προσθέσει μελιτζάνα, αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να μπει και μια ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη χωρίς τους σπόρους ή να προστεθούν άλλα μπαχαρικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
To chutney θα το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές και θα συνοδεύσουμε με αυτό άπειρα πιάτα.
Τελευταία, μέσα σε διάστημα δυο μηνών, ήδη το έχω χρησιμοποιήσει σε 2-3 συνταγές και συνεχίζω να το χρησιμοποιώ, συνδυάζοντάς το με ψητό κρέας ή με ψάρι ή ακόμη ακόμη με ζυμαρικά και τυριά.
Αυτές οι περίφημες γλυκόξινες μαρμελάδες, προσθέτουν γεύση στο πιάτο μας και συγχρόνως το μεταμορφώνουν σε ένα ιδιαίτερο γεύμα.
Chutney κόκκινης ψητής πιπεριάς και μελιτζάνας
Υλικά
12 κόκκινες πιπεριές (π.χ. Φλωρίνης)
1 μελιτζάνα 350-400 γραμμάρια
50 γρ. καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
4 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο ή ξύδι από κρασί
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίτνζερ ή κάρυ
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κύμινου
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο πιπέρι
{Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη χωρίς τους σπόρους.}Εγώ δεν έβαλα.
Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στο γκρίλ και στους 200 βαθμούς.
Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε. Σε ένα ρηχό ταψί στρώνουμε λαδόκολα, βάζουμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους, προσέχοντας να μην τις κάψουμε.
Όταν ψηθούν τις κλείνουμε σε ένα μπολ με καπάκι. Με αυτό τον τρόπο οι πιπεριές θα μαλακώσουν από τον ατμό τους και θα μπορέσουμε εύκολα να τις ξεφλουδίσουμε.
Το ίδιο κάνουμε και με την μελιτζάνα, τρυπάμε την σάρκα της με ένα μαχαίρι και την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσει.
Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, την μελιτζάνα και την ντομάτα αν βάλουμε. Για να ξεφλουδίσουμε την ντομάτα, κάνουμε ένα σταυρό στην βάση της και την βουτάμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα.
Στις πιπεριές αφαιρούμε τους σπόρους χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι και τις καθαρίζουμε πολύ καλά.
Αφήνουμε τα λαχανικά σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Στην συνέχεια βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπλέντερ και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, πατώντας στιγμιαία το κουμπί και φροντίζοντας να μην τα κάνουμε αλοιφή.
Βάζουμε το μείγμα των λαχανικών σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν. Τότε προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν.
Όταν το μείγμα μείνει σχεδόν χωρίς υγρά, βγάζουμε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι, δοκιμάζουμε την γεύση του κι αν χρειαστεί προσθέτουμε μπαχαρικά, αλάτι ή ότι άλλο μας αρέσει για να βελτιώσουμε την γεύση του, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Γενικά, αν τα λαχανικά μας είναι καλά στραγγισμένα, δεν θα μας πάρει πολλή ώρα πάνω στην φωτιά, βέβαια αυτό εξαρτάται και πάλι από το πόσο πυκνό θέλουμε να είναι το chutney.
Προσωπικά μου αρέσει όταν το chutney έχει μια ωραία κρεμώδη υφή.
Όπως είναι ζεστό το chutney, ρίχνουμε σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα, κλείνουμε αμέσως και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Σαν συνοδευτικό είναι πολύ καλό! Δίνει γεύση και άρωμα σε ένα πιάτο τη στιγμή που το θες!!Είμαι υπερ πολύ σε τέτοιες τσαχπινιές γιατί σε γλιτώνουν από ετοιματζίδικα συνοδευτικά που κοστίζουν και παραπάνω.Καλό βράδυ ^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελένομαι για γλυκόξινες και καυτερές μαρμελάδες. Όσο δεν τρώω τις μαρμελάδες με τα φρούτα, τρώω αυτές με τα λαχανικά. Το δικό σου θα το έτρωγα με το κουταλάκι. Δεν χρειάζεται να το συζητάμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η πρώτη σου φωτογραφία!!!!
Καλό βράδυ!
Πω πω, υπέροχο Μαρία μου! Δεν έχω λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ!
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήη σάλτσα αυτή υπάρχει σε όλες τις περιοχές των βαλκανίων. Την βρήκα σαν "Αϊβάρ" στα Σκόπια και στην Σερβία, σαν "Λουτενίτσα" στην Βουλγαρία και με άλλο όνομα (που δεν το θυμάμαι τώρα) στην Ανδριανούπολη της Τουρκίας. Εχει και πολλές εκδόσεις, με μελιτζάνα, με σκόρδο, με καυτερή πιπεριά... Ολες όμως πεντανόστιμες. Φτιάχνω διάφορες εκδόσεις κάθε φορά ανάλογα με το τί έχω και την κλείνω σε βάζα.
Θα δοκιμάσω και την δική σου εκδοχή με το τζίντερ και το κάρυ και θα σου πώ τις εντυπώσεις.
Νίκη
Υπέροχο, μπραβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα, καληνύχτα :)
Φιλιά
Πεντανόστιμες αυτές οι γλυκόξινες μαρμελάδες, Μαρία! Πόσο μάλλον οι σπιτικές!! Και ταιριάζουν με τόσες συνταγές!! Πολύ βολικές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Aυτά μου αρέσουν πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά μην σου ξέφευγε το βαζάκι :)
Γλυκόξινα αγαπημένα. Πολύ ωραία φαινεται Μαρία και στην υφή.
Καλοφάγωτο
Φιλιά :)