Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Μουστοκούλουρα μαλακά με μέλι και πορτοκάλι



Απολύτως μαλακά και νόστιμα αυτά τα κουλουράκια και ήδη ετοιμάζομαι να φτιάξω την δεύτερη δόση, αφού η πρώτη έκανε φτερά!!
Θα χρησιμοποιήσω και αυτή την φορά μισοπετίμεζο, γιατί είναι πιο εύκολο να γίνει σε σχέση με το πετιμέζι.
Το δύσκολο, σ'αυτή την περίπτωση, είναι να βρούμε τον μούστο(κομμένο, καθαρισμένο). 
Αν βρούμε μούστο μετά τα πράγματα είναι πιο εύκολα και κυρίως είναι στο χέρι μας. 
Βράζουμε τον μούστο ώστε να μείνει ο μισός κι έτσι έχουμε το λεγόμενο μισοπετίμεζο. 
Αν θέλουμε να φτιάξουμε πετιμέζι, τότε θα πρέπει να βράσουμε τον μούστο μέχρι να μείνει το 1/3 ή καλύτερα το 1/4 από το αρχικό μείγμα.
Αν εξασφαλίσουμε αρκετό μούστο, μπορούμε να τον φυλάξουμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση.
Καλή μας επιτυχία!
Μουστοκούλουρα μαλακά με μέλι και πορτοκάλι

Υλικά
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας (γεμάτες) κακάο
3 κουταλάκια του γλυκού (γεμάτα) μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο 
140 γρ. ζάχαρη
150 ml ελαιόλαδο
200 ml μισοπετίμεζο (μούστος βρασμένος που έχει πυκνώσει και έχει μείνει ο μισός)
100 γρ. μέλι
180 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 

Δημιουργία
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλο.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο, το μισοπετίμεζο, το μέλι και την ζάχαρη. Κτυπάμε αυτά τα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μίξερ, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.
Λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε χοντρά κορδόνια, τα οποία τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.

Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί με λαδόκολα, σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 15-20 λεπτά.

Δεν αφήνουμε να ψηθούν παραπάνω, γιατί κρυώνοντας θα αποκτήσουν την κατάλληλη υφή, αφού ο στόχος μας είναι να παραμείνουν μαλακά.
Όταν κρυώσουν, φυλάμε τα κουλουράκια κλεισμένα σε σακούλες τροφίμων.

10 σχόλια:

  1. Μοσχομυριστά κορίτσι μου!!Υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμα και μυρωδάτα!!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμ τελεια!
    Καλό ξημέρωμα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νόστιμα και μοσχομυρωδάτα! Γεια στα χέρια σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήδη τα σημείωσα και θα τα φτιάξω για τον άντρα μου που του αρέσουν τα μαλακά μουστοκούλουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξεις, αυτά τα μαλακά κουλουράκια είναι η αδυναμία μου!!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραία που τα έκανες Μαρία μου.
    Τέλεια. Και μαλακά, έτσι όπως μου αρέσουν.
    Πολύ ωραία φαίνονται.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ μαλακά Μάριον και πάρα πολύ νόστιμα συγχρόνως!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή