Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014

Τάρτα δαμάσκηνο σοκολάτα


Λένε ότι τα αντίθετα έλκονται και αυτή η τάρτα, θα μπορούσε να είναι μια απόδειξη, για το πόσο αρμονικό ζευγάρι είναι το δαμάσκηνο με την  σοκολάτα.
Από την μια μεριά, το δαμάσκηνο δημιουργεί ισχυρότερα οστά και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα σούπερ τροφή για υγιή και γερά οστά. Αφού περιέχει μέταλλα όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο, που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών.
Αλλά αυτό είναι ένα από τα πολλά οφέλη, γιατί ακόμη ανακουφίζει από τις αλλεργίες, θεραπεύει την αναιμία, ανακουφίζει δυσκοιλιότητα και εντερικές διαταραχές, ενισχύει την ενέργεια, βοηθά στην υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος, προωθεί την υγεία της καρδιάς, προωθεί επίσης την αύξηση του σωματικού βάρους σ'αυτούς που το έχουν ανάγκη, ενισχύει την σεξουαλική υγεία, μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην κοιλιακή χώρα. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε για όλα αυτά εδώ!

Από την άλλη μεριά, η σοκολάτα θεωρείται ως ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα.
Δίνει ενέργεια, χαρίζει ευεξία, είναι τονωτική, ενισχύει την πνευματική διαύγεια και αποτελεί για τον ανθρώπινο οργανισμό πλούσια πηγή ζωτικότητας.
Περιέχει δηλαδή υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου, ασβεστίου, χαλκού, σιδήρου και μαγνησίου.
Επίσης περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, που αποτελεί διεγερτικό για το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Σοκολάτα-δαμάσκηνο, αχτύπητος συνδυασμός!! Δεν νομίζετε;

Τάρτα δαμάσκηνο σοκολάτα 


Υλικά
Ζύμη
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
90 γρ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
1 αυγό
50 γρ. ζάχαρη άχνη
 Γέμιση
600 γρ. δαμάσκηνα (καθαρισμένα)
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κόρν φλάουερ
Επικάλυψη
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
100 γρ. φουντούκια η αμύγδαλα ασπρισμένα χοντροκομμένα

Δημιουργία
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε τα δαμάσκηνα σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε με την ζάχαρη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1-2 ώρες.

Στο μπολ του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλάτι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κύβους και το αυγό. Ζυμώνουμε για πολύ λίγο μέχρι τα υλικά να σχηματίσουν μια ζύμη, τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. 
Αφαιρούμε την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολες.
Με ένα πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε φύλο, για να χωρέσει σε ένα ταψάκι τάρτας 28 εκατοστών, καλύπτοντας πλήρως το κάτω μέρος και το εσωτερικό τοίχωμα. 
Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας, για να πιέσουμε απαλά την ζύμη, ώστε να εφαρμόσει καλά στο ταψί.

Τώρα παίρνουμε το μείγμα δαμάσκηνο-ζάχαρη και αφού ρίξουμε μέσα το κορνφλάουρ ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αδειάζουμε την γέμιση μέσα στην ταρτιέρα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας. Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα με το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε το γλάσο σοκολάτας πάνω στην ζεστή γέμιση δαμάσκηνο και σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα τεμαχισμένα φουντούκια ή αμύγδαλα. 
Τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

18 σχόλια:

  1. Πανέμορφη και τόσο λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχη!
    Καλή νυχτα :)
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται και πραγματικά είναι Αριάδνη μου!

      Διαγραφή
  3. Φοβερός συνδυασμός μα και υπέροχο γλυκάκι!
    Γεια στα χέρια σου Μαράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Έλενά μου!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  4. Πω-πω άκρως "ξεσηκωτική" Μαρί μου.
    Το "ζωντανό" φρούτο δένει τέλεια με το πλούσιο στρώμα σοκολάτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε Πηνελόπη μου, δύο δύο τρώγονται τα κομμάτια!!

      Διαγραφή
  5. Αυτή είναι μια ευχάριστη έκπληξη!Φρουτένια, σοκολατένια, μπισκοτένια...τη θέλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκπληξη γευστική και πολύ νόστιμη!! Ποιος δεν την θέλει;

      Διαγραφή
  6. Αξιοζήλευτη πραγματικά!
    Βλέπω το κομμάτι και απλά θέλω να το φάω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ζηλευτός συνδυασμός Ερμιόνη μου!!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχη! Πολύ λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίος ο συνδυασμός δαμάσκηνου και σοκολάτας, Μαρία!! Κάνουν την φρουτοσοκολατένια τάρτα σου τόσο λαχταριστή! Ωραίο κέρασμα!
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη πολύ γευστικός συνδυασμός!! Φιλιά!!

      Διαγραφή
  9. αυτο το γλυκο ειναι μοντελο για φωτογραφιση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι, ότι είναι πολύ νόστιμη και εμφανίσιμη συγχρόνως!!

      Διαγραφή