Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Μπισκότα Χριστουγέννων vanillekipferl


Ήταν καιρός να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα!! Αλλάζει η διάθεση και το πνεύμα των Χριστουγέννων τρυπώνει στην ψυχή και στο μυαλό!!
Φέτος τα μπισκοτάκια που διάλεξα, είναι μια Γερμανική παραδοσιακή συνταγή για τα Χριστούγεννα, vanillekipferl, όπως λέει και το όνομά τους έχουν γεύση βανίλια και είναι σε σχήμα ημισελήνου, κοινώς μισοφέγγαρο.
Τα νόστιμα αυτά μπισκοτάκια, που μοιάζουν πολύ με τους δικούς μας κουραμπιέδες, εκτός από την Γερμανία, φτιάχνονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα στην Αυστρία και στην Ουγγαρία.
Σύμφωνα με τον μύθο τα μπισκότα συνδέονται στενά με την πόλη της Βιέννης.
Η ιστορία έρχεται από τις ημέρες της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, όταν ο στρατός της Αυτοκρατορίας νίκησε τον Τουρκικό στρατό στην Βιέννη στις 12 Σεπτεμβρίου 1683.
Οι αρτοποιοί της πόλης γιόρτασαν την νίκη φτιάχνοντας αυτά τα δημοφιλή πλέον cookies, που ονομάστηκαν kipferl και είχαν σχήμα ημισελήνου, από το οποίο χαρακτηρίζεται η τουρκική σημαία.
Επίσης λέγεται ότι τα kipferl (μισοφέγγαρα)είναι ο πρόδρομος των κρουασάν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Όπως και να έχει όμως αυτά τα πεντανόστιμα τραγανά και αφράτα μπισκοτάκια, θα γίνουν για φέτος οι δικοί μου κουραμπιέδες.
Είναι πανεύκολα, όπως θα διαπιστώσετε πιο κάτω, θέλουν ελάχιστο ζύμωμα, είναι πολύ γευστικά, τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει μια νοικοκυρά; 

Μπισκότα Χριστουγέννων vanillekipferl


Υλικά  (20 τεμάχια)                                Διπλή δόση(40 τεμάχια)
30 γρ. αμύγδαλα                                        60 γρ. αμύγδαλα
30 γρ.φουντούκια                                      60 γρ. φουντούκια
50 γρ. ζάχαρη άχνη                                   100 γρ. ζάχαρη άχνη
110 γρ. βούτυρο                                         220 γρ. βούτυρο
1 κρόκο αυγού                                           2 κρόκους αυγού 
1 λοβό βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη          2 βανίλιες
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις         260 γρ. αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Δημιουργία
Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια στο μπολ του thermomix και αλέθουμε για 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.
Ανακατεύουμε με την σπάτουλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρησιμοποιήσουμε φυσική βανίλια, χαράζουμε τον λοβό και παίρνουμε με το μαχαίρι το περιεχόμενό της. 
Ρυθμίζουμε ένα λεπτό στην ταχύτητα στάχυ.
Φτιάχνουμε μια μπάλα με την ζύμη, την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.

Όταν περάσουν οι 2 ώρες παίρνουμε ζύμη και φτιάχνουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού, πλάθουμε ανάμεσα στα χέρια μας χοντρά και κοντά κορδόνια και τους δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου.
Αν φτιάξουμε διπλή δόση, αφήνουμε την μισή ζύμη στο ψυγείο, για να παραμένει παγωμένη, μέχρι να πλάσουμε την άλλη μισή.

Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10-12 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.

Προσέχουμε να μην ροδίσουν πάρα πολύ, μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στις άκρες πρέπει να τα βγάλουμε.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς (για να μην θρυμματιστούν) και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Χωρίς το thermomix, αλέθουμε σε ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αυτό το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, την βανίλια, το βούτυρο σε κύβους και τρίβουμε με τα χέρια μας ώσπου να γίνουν ψίχουλα.
Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.
Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ για αυτή την διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ.
Μόλις αρχίσει να παίρνει σχήμα η ζύμη μας πρέπει να σταματήσουμε το μίξερ.
Αφού φτιάξουμε την ζύμη ακολουθούμε τα βήματα όπως αναφέρονται πιο πάνω.
Καλή επιτυχία! Καλές γιορτές!

7 σχόλια:

  1. Καλές γιορτές Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν προλάβω θα τα φτιάξω! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εμφανίσιμα και αφράτα δείχνουν, Μαρία μου!Καλές γορτές!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mαράκι μου υπέροχα!!!
    Και του χρόνου!!!
    Φιλιά, καλές γιορτές, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία Μαρία μου
    Μ αρέσει που έχουν και φουντούκια μέσα.
    Γιορτινά και νόστιμα

    Καλές γιορτές & γλυκές

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι θυμίζουν αρκετά τους δικούς μας κουραμπιέδες!
    Καλές γιορτές Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία, το μόνο που θα μπορούσα να ζητήσω είναι ένα ζεστό καφεδάκι, που θα συνοδεύσει τα πεντανόστιμα vanillekipferl σου! Καλοφάγωτα!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή