Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Σούπα βελουτέ με πράσα και λουκάνικα

Σπανίως φτιάχνω σούπες, εκτός από τις κλασικές, κοτόσουπα, ψαρόσουπα, κρεατόσουπα κ.τ.λ.
Αυτή την φορά λίγο με τσίγκλισαν τα υλικά, πράσο, λουκάνικο, που ταιριάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους και πάντα είχαν τον πρωταρχικό ρόλο στο πατρικό σπίτι τα Χριστούγεννα.
Αγαπημένες και νοσταλγικές γεύσεις για μένα σε αυτή την σούπα,  γι'αυτό διάλεξα χοιρινό λουκάνικο με πράσο εγώ ,αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να διαλέξετε ένα λουκάνικο πιο ουδέτερο ή ξενόφερτο.
Προσωπικά μου αρέσουν τα χωριάτικα λουκάνικα, μιας και παλιότερα στο πατρικό σπίτι φτιάχναμε μόνοι μας τα λουκάνικα της χρονιάς με όλα τα παραδοσιακά υλικά.
Απαραίτητη η σούπα για τα ξενύχτια που θα κάνουμε τις γιορτές, αλλά και πολύ νόστιμη για να συνοδεύσει το γιορτινό μας τραπέζι.
Εύχομαι το τραπέζι μας να είναι γεμάτο με νόστιμα, 
πάνω απ' όλα, πιάτα φτιαγμένα με αγάπη γι'αυτούς που αγαπάμε!

Σούπα βελουτέ με πράσα και λουκάνικα

Υλικά(για 4-6 άτομα)
300 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους
300 γρ. πράσο σε χοντρές ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
450 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κύβο ή νερό
1 κουταλάκι πάπρικα
βούτυρο ή ελαιόλαδο
16-18 λεπτές φέτες λουκάνικο ψημένες στο γκρίλ ή στο τηγάνι
140 γρ.τυρί κρέμα

Δημιουργία
Σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό ρίχνουμε το πράσο και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Κατόπιν το στραγγίζουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι ή βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το στραγγισμένο πράσο, την κολοκύθα, τις πατάτες και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με το ζωμό λαχανικών ή κύβο ή το νερό, αλατίζουμε, ρίχνουμε την μισή πάπρικα και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη ψήσει το λουκάνικο και το ανακατεύουμε με το τυρί κρέμα ώστε να αποτελέσει μια μάζα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βραστά λουκάνικα (Γερμανικά), τα οποία βράζουμε για λίγα λεπτά μέσα στο νερό και κατόπιν τα κόβουμε σε φέτες.
Πολτοποιούμε την σούπα με το μίνι πίμερ και συνεχίζουμε τον βρασμό για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη συνοχή. Θα πρέπει η σούπα μας να είναι παχύρρευστη.
Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια σούπας, μοιράζουμε τα λουκάνικα με το τυρί στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με πάπρικα.

10 σχόλια:

  1. Καλές γιορτές Μαρία με Υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδανική εποχή για σούπες και για τα υπέροχα αυτά υλικά που μας προτείνεις. Καλό βράδυ και Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένα υλικά και πολύ νόστιμα! Χρόνια πολλά!

      Διαγραφή
  3. Πωπω πόσο λαχταριστή μου ακούγεται και μου φαίνεται και είμαι σίγουρη πως είναι πεντανόστιμη! Φιλιά Μαράκι, καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι Έρη μου πολύ νόστιμη! Χρόνια πολλά, πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Νοστιμότατη!
    Άκρως χειμωνιάτικη σούπα με πολύ ωραίο συνδυασμό γεύσεων!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία πρόταση για το γιορτινό τραπέζι!
    Εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή