Σήμερα, με την ευκαιρία της συνταγής, θα σας μεταφέρω κάποια πράγματα που έμαθα, διαβάζοντας για τον σφένδαμο και το σιρόπι του.
Ο σφένδαμος είναι είδος άγριου δένδρου, υπάρχουν πολλά είδη σφενδάμου, ίσως και πλέον των εκατό, αλλά μόνο τρία είναι κατάλληλα να παράγουν ζάχαρη και σιρόπι.
Ένα μεγάλο τμήμα του Νότιου Καναδά, καλύπτεται από τα δέντρα "maple" . Εκεί στο κρύο κλίμα, που αναπτύσσονται τα δένδρα, αποθηκεύουν άμυλο στις ρίζες και στον κορμό τους, πριν από τον χειμώνα.
Για λίγες βδομάδες μόνο, στις αρχές της άνοιξης, κάνοντας τρύπες στον κορμό των δέντρων, συγκεντρώνεται ο χυμός σε κουβάδες και αφού τον βράσουν συμπυκνώνεται σε σιρόπι.
Το σιρόπι σφενδάμου είναι αναμφισβήτητα μια από τις σούπερ τροφές. Τα διάφορα συστατικά που περιέχει, διαθέτουν αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το χρυσαφί εκχύλισμα του σφενδάμου, περιέχει πολύτιμες πολυφαινόλες και πιθανόν να συμβάλλει και στην σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Εγώ πως χρησιμοποίησα το σιρόπι σφενδάμου σε αυτή την συνταγή; ψαχουλεύοντας στα ντουλάπια μου, ανακάλυψα ένα ξεχασμένο μπουκάλι με το σιρόπι.
Στο μυαλό μου είχα το άλειμμα της σοκολάτας, το οποίο ήθελα να φτιάξω, αλλά δεν ήθελα να περιέχει ζάχαρη και γάλα, ήθελε και πολύ;
Το αποτέλεσμα ήταν για μένα περισσότερο από ικανοποιητικό, γιατί έγινε ένα άλειμμα ελαφρύ, χωρίς την έντονη γεύση που ίσως να άφηνε η χρήση μελιού και συγχρόνως η "μερέντα" μου ήταν νηστίσιμη και υγιεινή.
Υλικά
200 γρ. κουβερτούρα
110 γρ. maple syrup (σιρόπι σφενδάμου)(το βρίσκετε στο Σ/Μ)
100 γρ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Προαιρετικά:
50 γρ.φουντούκια
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
Δημιουργία
Ζεσταίνουμε το νερό ή τον χυμό μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σιρόπι, την βανίλια και την κουβερτούρα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί για να λιώσουμε την σοκολάτα.
Αν βάλουμε και φουντούκια, τα αλέθουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ με ένα κουταλάκι λάδι(ελαιόλαδο ή ελαφρύ).
Αφήνουμε να αλεσθούν αρκετά, ώστε να βγάλουν το λάδι τους και να πάρουμε μια απαλή ελαφρώς υγρή πάστα, όπως αυτή:
Ανακατεύουμε την πάστα μέσα στο μείγμα της σοκολάτας.
Γεμίζουμε ένα βαζάκι και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.
Το ιδανικότερο άλειμμα για τα παιδιά μας!! πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες!!
Ο σφένδαμος είναι είδος άγριου δένδρου, υπάρχουν πολλά είδη σφενδάμου, ίσως και πλέον των εκατό, αλλά μόνο τρία είναι κατάλληλα να παράγουν ζάχαρη και σιρόπι.
Ένα μεγάλο τμήμα του Νότιου Καναδά, καλύπτεται από τα δέντρα "maple" . Εκεί στο κρύο κλίμα, που αναπτύσσονται τα δένδρα, αποθηκεύουν άμυλο στις ρίζες και στον κορμό τους, πριν από τον χειμώνα.
Για λίγες βδομάδες μόνο, στις αρχές της άνοιξης, κάνοντας τρύπες στον κορμό των δέντρων, συγκεντρώνεται ο χυμός σε κουβάδες και αφού τον βράσουν συμπυκνώνεται σε σιρόπι.
Το σιρόπι σφενδάμου είναι αναμφισβήτητα μια από τις σούπερ τροφές. Τα διάφορα συστατικά που περιέχει, διαθέτουν αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το χρυσαφί εκχύλισμα του σφενδάμου, περιέχει πολύτιμες πολυφαινόλες και πιθανόν να συμβάλλει και στην σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των διαβητικών.
Εγώ πως χρησιμοποίησα το σιρόπι σφενδάμου σε αυτή την συνταγή; ψαχουλεύοντας στα ντουλάπια μου, ανακάλυψα ένα ξεχασμένο μπουκάλι με το σιρόπι.
Στο μυαλό μου είχα το άλειμμα της σοκολάτας, το οποίο ήθελα να φτιάξω, αλλά δεν ήθελα να περιέχει ζάχαρη και γάλα, ήθελε και πολύ;
Το αποτέλεσμα ήταν για μένα περισσότερο από ικανοποιητικό, γιατί έγινε ένα άλειμμα ελαφρύ, χωρίς την έντονη γεύση που ίσως να άφηνε η χρήση μελιού και συγχρόνως η "μερέντα" μου ήταν νηστίσιμη και υγιεινή.
Άλειμμα σοκολάτας, νηστίσιμο, με σιρόπι σφενδάμου
Εδώ είναι χωρίς φουντούκια |
200 γρ. κουβερτούρα
110 γρ. maple syrup (σιρόπι σφενδάμου)(το βρίσκετε στο Σ/Μ)
100 γρ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Προαιρετικά:
50 γρ.φουντούκια
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
Δημιουργία
Ζεσταίνουμε το νερό ή τον χυμό μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σιρόπι, την βανίλια και την κουβερτούρα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί για να λιώσουμε την σοκολάτα.
Αν βάλουμε και φουντούκια, τα αλέθουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ με ένα κουταλάκι λάδι(ελαιόλαδο ή ελαφρύ).
Αφήνουμε να αλεσθούν αρκετά, ώστε να βγάλουν το λάδι τους και να πάρουμε μια απαλή ελαφρώς υγρή πάστα, όπως αυτή:
Ανακατεύουμε την πάστα μέσα στο μείγμα της σοκολάτας.
Γεμίζουμε ένα βαζάκι και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.
Το ιδανικότερο άλειμμα για τα παιδιά μας!! πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες!!
Καταπληκτική ιδέα για τη νηστεία και όχι μόνο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς Λίλα, μας άρεσε τόσο πολύ που μάλλον θα την φτιάχνω συνέχεια!!
ΔιαγραφήΔείχνει υπέροχο Μαρία! Έχω ένα μπουκαλάκι σιρόπι και σίγουρα θα το φτιάξω! Τα φουντούκια πρέπει να είναι ψημένα-αλμυρά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την φτιάξεις Βαγγελιώ μου, τα φουντούκια δεν τα έκανα τίποτα, τα χρησιμοποίησα όπως τα πήρα, δεν ήταν αλμυρά.
ΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει το άλειμμα σου Μαρία! Πιο υγιεινό από το μη νηστίσιμο, αλλά πολύ απολαυστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ερμιόνη δεν καταλαβαίνεις ότι είναι νσηστίσιμο, είναι πολύ γευστικό και δεν σε μπουχτίζει! Φιλιά.
ΔιαγραφήΦοβερό! Μ' αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φαντάζομαι θα έχει το ιδιαίτερο άρωμα που χαρίζει το maple syrup!
Φιλάκια!
Έλενα έχει υπέροχη γεύση και άρωμα! Φιλιά.
ΔιαγραφήΜπορώ να έχω όλο το βάζο και ένα μεγάλο κουτάλι;;; Λαχταριστό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς εξαφανίστηκε! λίγο πρόλαβα να το δω!!
ΔιαγραφήΜαράκι μου φοβερό!!!Πάρα πολύ ωραίο, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ευχαριστώ Ελένη, φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΠάρα πολύ ωραίο Μαρία μου... με την υπέροχη γεύση του σφενδαμοσίροπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερώτηση... αν μείνει πολύ στο ψυγείο γίνεται σφιχτό;;;
Φιλιά και καλοφάγωτο!
Καλή εβδομάδα!
Κική στο ψυγείο σφίγγει ελάχιστα και έχει πολύ καλή συνοχή, απλώνεται πολύ εύκολα. Φιλιά!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο καιρό διατηρείται στο ψυγείο; (Αν κρατηθώ και δεν το καταβροχθίσω πριν καν το βάλω στο βαζακι, δηλαδή :D )
Καλησπέρα, διατηρείται αρκετά, τα υλικά του δεν έχουν φόβο εύκολης αλλοίωσης. Πιστεύω 15-20 μέρες, η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν έχω προλάβει να το κρατήσω τόσο πολύ!!
ΔιαγραφήΦαίνεται τέλειο!! Μήπως μπορώ να χρησιμοποιήσω σιρόπι αγαύης αντί για σφενδάμου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να χρησιμοποιήσεις και σιρόπι αγαύης θα κάνει την ίδια δουλειά!
Διαγραφή