Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Ρύζι με σάλτσα λαχανικών


Αποφάσισα το Σαββατοκύριακο να μαγειρέψω και κάτι νηστίσιμο.
Έψαξα, έψαξα, σκέφθηκα, σκέφθηκα και τελικά πήρα την μεγάλη απόφαση να φτιάξω το πιο απλό ρύζι που έχετε φάει!
Πήρα τα υλικά μου, τα λαχανικά μου και αριβάρισα για το χωριό μου. Ήθελα να μαγειρέψω εκεί στην όμορφή μου κουζίνα, να γεμίσω τον πάγκο με λογής, λογής λαχανικά, να τα κόψω, να τα βράσω και να μοσχομυρίσουν.
Πριν απ'αυτό, πήρα το δρόμο κι ανηφόρισα στο πευκόδασος, που αγναντεύω από το παράθυρο της κουζίνας μου.
Κάτι ήθελα να δω  κάτι ήθελα να βρω!  ίσως άγρια σπαράγγια; αλλά βρήκα κάτι άλλο....μάραθο! πολύ μάραθο! τον έκοψα και γύρισα ολοταχώς στην κουζίνα μου, το άρωμά του απλώθηκε παντού κι εγώ ξεκίνησα να μαγειρεύω.

Αν θέλετε και βρείτε προσθέστε λίγο μάραθο, επίσης εγώ έβαλα λίγο παραπάνω σέλινο, βλέπετε ο κήπος μας έχει αρκετό φρέσκο σέλινο και λαχταριστό και παρασύρθηκα λιγάκι, γι'αυτό το χρώμα της σάλτσας, μου βγήκε υπέρ του δέοντος σκοτεινό, αλλά βεβαίως ήταν πολύ γευστική η σαλτσούλα!


Ρύζι με σάλτσα λαχανικών


Υλικά
3 κούπες ρύζι νυχάκι
2 κλωνάρια σέλινο
2 καρότα μεγάλα
2 ντομάτες
1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη για περισσότερο χρώμα
1 κρεμμύδι
λίγο μάραθο (προαιρετικά)
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Αλάτι-πιπέρι

Δημιουργία
Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, 30-40 λεπτά περίπου.

Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε από τον μύλο του πουρέ ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε μια κούπα από το ζωμό των λαχανικών, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μια κουταλιά αλεύρι και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στην συνέχεια σουρώνουμε τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, συμπληρώνουμε τον ζωμό με νερό (συνολικά διπλάσιο από το ρύζι) και μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι, το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το ρύζι με την σάλτα λαχανικών.

13 σχόλια:

  1. Λαχταριστή η σαλτσούλα σου, θα απογείωσε σε νοστιμιά το ρυζάκι!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σάλτσα όντως έγινε πολύ γευστική Έλενα. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Ειναι σιγουρη η νοστιμια της σαλτσας απο τα λαχανικα..απλο πεντανοστιμο και υγιεινο φαγακι.
    Καλο βραδυ Μαρι μου,φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι Γωγούλα! πολύ υγιεινό, αλλά και νόστιμο! Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Νηστίσιμο μεν, γευστικότατο δε το ρύζι που μας .... κερνάς.
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονικά θα πρέπει αυτά τα φαγητά να τα τρώμε και εκτός νηστείας!

      Διαγραφή
  4. Τι νηστισιμο... πεντανηστίμο ειναι αυτό το πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε και αλάδωτο αυτό το πιάτο!

      Διαγραφή
  5. Μαράκι μου η σαλτσούλα αυτή είναι σίγουρα πεντανόστιμη με τόσα καλούδια που έχει μέσα!!!Πάρα πολύ ωραία συνταγή!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχο! Και θα είναι γεμάτο ιχνοστοιχεία και βιταμίνες!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή η σάλτσα λαχανικών φαίνεται πεντανόστιμη! Ο μάραθος δίνει απίστευτο άρωμα όπου και αν προστεθεί! Νόστιμο και θρεπτικό φαγάκι Μαρία μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ νόστιμη πρέπει να έγινε η σαλτσούλα με όλα αυτά τα ωραία πραγματάκια που έβαλες μέσα! Και νηστίσιμο και πεντανόστιμο πιάτο! Εύγε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία, νηστίσιμη νοστιμιά, το ρύζι σου με τα ωραία λαχανικά. Αυτά είναι άλλωστε που κάνουν την διαφορά!! Αποτέλεσμα αυτή η ωραία σάλτσα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια άλλη αρτίσιμη! Ο μάραθος θα έδωσε εξαιρετικό άρωμα!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή