Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Φραουλένια τάρτα με κρέμα



Ένας καλός φίλος, μια φορά, ονόματα δεν λέμε, μου έστειλε στον τοίχο μου στο διαδίκτυο αυτή την συνταγή. Εγώ φυσικά ανταποκρίθηκα στην πρόκληση, έκανα τις απαραίτητες διορθώσεις και σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα.
Την πρώτη φορά που την έφτιαξα προβληματίστηκα λίγο με την σκληρότητα της βάσης, η οποία ήταν αδύνατον να κοπεί, αν και γευστικά ήταν πολύ νόστιμη.  Όμως δεν θα μπορούσα να το αφήσω έτσι, γι'αυτό έκανα τις απαραίτητες τροποποιήσεις, ούτως ώστε να έχω ένα περισσότερο αφράτο αποτέλεσμα.
Κατά τα άλλα, αν ζητάτε την γνώμη μου, η λαχταριστή κρέμα με την προσθήκη της creme fraiche, σε συνδυασμό με την σάλτσα φράουλας, δίνουν το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα σε αυτό το γλυκό.
Φραουλένια τάρτα με κρέμα
Υλικά για την ζύμη
300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ.ζάχαρη
200 γρ. κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους
1 αυγό
2-3 κουταλιές της σούπας νερό
1 πρέζα αλάτι

Κρέμα
120 γρ.ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
1 βανίλια
150 γρ.(1/2 κούπα) ξινή κρέμα (sour cream)
( χρησιμοποίησα creme fraiche)

Σάλτσα φράουλας
500 γρ. φράουλες
2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
60 γρ. ζάχαρη
120 γρ. νερό

Δημιουργία
Ανακατεύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και το αλάτι. Βάζουμε το μείγμα στο μίξερ μαζί με το βούτυρο και το αυγό χτυπημένο. Ζυμώνουμε ελάχιστα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με άμμο.
Προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη.
Αδειάζουμε σε μια καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα 25 εκ. και πατάμε  να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Καλύπτουμε την τάρτα με διαφανή μεμβράνη και την γεμίζουμε με αρκετό ρύζι ή φασόλια για να μπορέσει να κρατήσει το σχήμα της.
Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Φτιάχνουμε την γέμιση. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς κι αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε λίγο από το ζεστό μείγμα στο αυγό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού στην κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο στην φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί.
Κατεβάζουμε την κρέμα από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν η κρέμα κρυώσει προσθέτουμε την ξινή κρέμα και κτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή μπλέντερ, ώστε να γίνει λεία.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στην κρύα πλέον τάρτα και την βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την σάλτσα φράουλας. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες, παίρνουμε το 1/3 από αυτές και τις κάνουμε πολτό με ένα ράβδο μπλέντερ. Ρίχνουμε το νερό μέσα στον πολτό και τον βάζουμε να βράσει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το κορν φλάουρ, το αφήνουμε να πήξει και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά.
Κόβουμε στην μέση τις υπόλοιπες φράουλες και τις ανακατεύουμε μέσα στην κρύα σάλτσα.
Τακτοποιούμε τα κομμάτια της φράουλας πάνω στην επιφάνεια της κρέμας, περιχύνουμε γύρω γύρω με ένα μέρος της σάλτσας και κρατάμε λίγο, αν θέλουμε, για το σερβίρισμα.

27 σχόλια:

  1. Μαρί μου ακαταμάχητη η τάρτα σου! Και οι φράουλες από πάνω που κολυμπάνε στο σιρόπι τι να πω, με κατέστρεψαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Κατερίνα αυτή η τάρτα μου άρεσε κι εμένα πολύ!

      Διαγραφή
  2. Πω, πω!! Μπουκιά και συγχώριο είναι αυτή η τάρτα. Εχει όλα τα υλικά για να την κάνουν ξεχωριστή καθώς και την δροσιά της φράουλας!! Πάντως η ζύμη μετά τις τροποποιήσεις σου Μαρί φαίνεται αρκετά αφράτη.

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δροσιά της φράουλας Χρυσαυγή σίγουρα κάνει την διαφορά!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ανοιξιάτικο και δροσερό γλυκάκι!
    Η κρέμα φαίνεται πολύ αφράτη και λαχταριστή!
    Καλό βράδυ Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη η κρέμα σε συνδυασμό με τις φράουλες είναι πολύ λαχταριστή και νόστιμη.

      Διαγραφή
  4. Πολύ λαχταριστή η τάρτα σου Μαράκι! Αχ πόσο μου αρέσει η εποχή της φράουλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εποχή της φράουλας Μαρία μου είναι εδώ και την εκμεταλευόμαστε!!

      Διαγραφή
  5. Σκέτος πειρασμός η τάρτα σου Μαράκι!!
    Και η φραουλένια σάλτσα την απογειώνει!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πειρασμός Έλενα πειρασμός που δύσκολα αντιστέκεσαι!Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Μιαμμμ!!!!!
    Φράουλες καταπληκτικές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ αγαπημένες σε όλους οι φραουλίτσες!!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραία που είναι η τάρτα σου Μαράκι, λαχταριστή και ανοιξιάτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μόνο που βλέπω την κατακόκκινη σάλτσα, λιώνω... Μπράβο!!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά πολύ νόστιμη αυτή η φραουλένια σαλτσούλα!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Μαράκι εξαιρετικό γλυκάκι!!!!!!Δείχνει νοστιμότατο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ γευστικό γλυκό, ευχαριστώ Ελένη. Φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Πανέμορφη και η κρέμα της πολύ λαχταριστή θα έλεγα. Όσο για τις φράουλες και τη σάλτσα τους, σαφώς και τα λόγια μάλλον είναι περιττά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρέμα και φράουλες πολύ γευστικός συνδυασμός! Φιλιά.

      Διαγραφή
  11. πω πω πω πω!! ό,τι και να πω είναι λίγο!! θα την έτρωγα ολόκληρη εν ριπή οφθαλμού!! σλουρπ!!!!!!!
    καλό σ/κ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι τρώγεται με συνοπτικές διαδικασίες!!

      Διαγραφή
  12. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Πέλα, Μαρία μου, τα κρεμώδη γλυκά εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν στο σπίτι μου!!! Η τάρτα δείχνει πράγματι καταπληκτική!!! Καλό Σ/Κ, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, όταν τρως διπλό κομμάτι, δεν προλαβαίνεις να την δεις!! Φιλιά

      Διαγραφή
  13. Ό,τι πρέπει για την εποχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ότι πρέπει για την εποχή της φράουλας, αλλά και με μαρμελάδα δεν θα με χαλούσε καθόλου!

      Διαγραφή