Ήρθε και φέτος η Κυριακή των Βαΐων και όπως το απαιτεί η παράδοση, θα βάλουμε στο πιάτο μας ψαράκι.
Το ψάρι! που δεν πρέπει να το θυμόμαστε μόνο αυτή την Κυριακή, αλλά πρέπει να το τρώμε τουλάχιστον 2 φορές την βδομάδα, αφού τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα που εμπεριέχονται στο λίπος τους, είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας.
Ακόμη, ακόμη, ίσως το μυστικό για να βελτιώσουμε την διάθεσή μας να κρύβεται σε ένα πιάτο ψάρια!! αφού σύμφωνα με ερευνητές μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Ψάρι gratin με λαχανικά
Σίγουρα εμείς στην Ελλαδίτσα μας, με τον ήλιο και την θάλασσα, είμαστε τυχεροί, γιατί το φρέσκο ψάρι μπορούμε να το βρούμε παντού!!
Υλικά
420 γρ. φιλέτο ψαριού (μπακαλιάρο, σολομό)
1/2 λεμόνι το χυμό του
6 καρότα
2 πράσα(έβαλα σέλινο! καμία σχέση!!)
1000 γρ. νερό
1
Για την σάλτσα
20 γρ. μουστάρδα
100 γρ. αριάνι ή εναλλακτικά λευκό κρασί
250 γρ. από τον ζωμό που έβρασαν τα λαχανικά
2 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ
10 γρ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκο γλυκού κουρκούμη
Αλατοπίπερο
Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς.
Κόβουμε κάθε φιλέτο ψαριού σε 4 κομμάτια , τα βάζουμε σε ένα πυρέξ και τα περιχύνουμε με τον χυμό.
Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε το νερό στο μπολ και ρυθμίζουμε 8 λεπτά, θερμοκρασία varoma, ταχύτητα 1. Όταν τελειώσει ο χρόνος, προσθέτουμε τα λαχανικά και ρυθμίζουμε 5 ή 10 λεπτά (ανάλογα πόσα μαλακά θέλουμε τα λαχανικά), θερμοκρασία varoma, αντιστροφή ταχύτητα κουτάλι.
Αφού τελειώσει ο χρόνος, σουρώνουμε τα λαχανικά και κρατάμε 250 γρ από το νερό που έβρασαν.
Χωρίς το thermomix, απλά βράζουμε τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα για τον χρόνο που επιθυμούμε.
Φτιάχνουμε την σάλτσα: βάζουμε στο μπολ τον ζωμό, την μουστάρδα, το ξυνόγαλα ή το κρασί, το κορνφλάουρ, τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 4. Αλλιώς χωρίς το thermomix, ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπλέντερ.
Στη συνέχεια τακτοποιούμε τα λαχανικά πάνω από το ψάρι στο πυρέξ, περιχύνουμε με την σάλτσα και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
Το ψάρι σπάνια να μην μου αρέσει Μαρί ! Και πολύ σωστά το λες πως πρέπει να το τρώμε σε πολύ μεγάλη συχνότητα. Είναι ότι πιο υγειινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έκανες υπέροχο και με τα λαχανικά πολύ χορταστικό. Φαγητό που σε κρατάει. Και η μουστάρδα του πάει πολύ!!
Καλές γιορτές εύχομαι!
Ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή, φιλιά!
Διαγραφήπολύ καλή συνταγή να σαι καλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αγαπάμε τα ψάρια, Μαρί και τα μαγειρεύω όσο πιο συχνα γίνεται για όλους τους λόγους που προαναφέρεις. Πολύ καλή επιλογή η δική σου πρόταση, για όσους δεν αγαπούν τον κολιό, που κατά παράδοση τρώγεται αύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Μ. Εβδομάδα.
Πρέπει να τα αγαπάμε τα ψάρια!! Ευχαριστώ!!
ΔιαγραφήΩραιοτατο το φαγακι αυτο Μαρι,μιας και αγαπαμε και τα ψαρια αλλα και τα λαχανικα..και σιγουρα πολυ υγιεινο,γεια στα χερια σου..αν δεν τα ξαναπουμε Καλη Ανασταση και Καλο Πασχα με υγεια σε σενα και την οικογενεια σου,φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Γωγούλα! Επίσης! φιλιά!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο το ψάρι σου με τόσα λαχανικά και την υπέροχη σαλτσούλα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά Μαρία μου, φιλιά!
ΔιαγραφήΨαράκι με λαχανικά είναι ένα πάντα καλοδεχούμενο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σάλτσα είναι βέβαια αυτή που κερδίζει τις εντυπώσεις και που πραγματικά απογειώνει το πιάτο!
Πολλά φιλιά!
Έτσι είναι Ερμιόνη μου! η σαλτσούλα! Ευχαριστώ, φιλιά!
ΔιαγραφήΦανταστικό το ψαράκι σου! Φαίνεται τόσο λαχταριστό και νόστιμο με αυτή τη σαλτσούλα! Τα λαχανικά δίνουν έξτρα γεύση αλλά και πολλές βιταμίνες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Βιταμίνες και υγεία!! Ευχαριστώ πολύ!
Διαγραφή