Τάρτα με στοιχεία από την ανατολή, ένα γευστικό συστατικό της ανατολής...το σουτζούκι. Ένα καλό σουτζούκι είναι σαν ένα άνοιγμα πόρτας σε ένα νέο κόσμο, που περιμένει να τον ανακαλύψετε (είπε κάποιος!).
Το σουτζούκι είναι ένα στεγνό, σκούρο, πικάντικο λουκάνικο. Παράγεται στα Βαλκάνια, την Τουρκία και άλλες χώρες, όπως η Αρμενία.
Ήμουν τυχερή γιατί μου έδωσαν αυτό το υπέροχο πεσκέσι κι έτσι σκέφθηκα να το αξιοποιήσω κατ'αυτό τον τρόπο.
Η γέμιση της τάρτας εκτός από το σουτζούκι, χρειαζόταν ίσως, να περιλαμβάνει ντομάτες σε φέτες, αλλά ας όψεται η άτιμη διάθεσή μου, που δεν μου επέτρεψε να βγω στους δρόμους, να ψάχνω ντομάτες!
Τα πράγματα είναι απλά, ήθελα να φτιάξω Κις Λορέν, δεν είχα μπέικον και αφού είχα μπροστά μου το σουτζούκι......το θυσίασα!
Σημασία έχει το αποτέλεσμα, που ήταν πολύ γευστικό να ομολογήσω! Δεν έβαλα πολύ σουτζούκι γιατί είναι αρκετά βαρύ και δεν ήθελα τρώγοντας να μπουχτίσω!
Ελάτε λοιπόν, κοπιάστε!!
Υλικά
για την ζύμη
250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ.βούτυρο
3-4 κουταλιές κρύο νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
100 γρ. τριμμένο ένταμ
200 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. γάλα
3 αυγά
1/2 μπαστούνι σουτζούκι
Δημιουργία
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, να γίνουν ψίχουλα, προσθέτουμε το αλάτι και το νερό κουταλιά κουταλιά, ζυμώνουμε ελάχιστα μέχρι η ζύμη μας να μαζευτεί σε μια μπάλα, η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
Κανονικά βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, αλλά εγώ βιαζόμουν και το παρέλειψα. Παρόλα αυτά η ζύμη ψήθηκε πολύ ωραία και έγινε τραγανή.
Ανοίγουμε την ζύμη μέσα σε ένα βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψί (23χ33), σπρώχνοντας με το χέρι, ώστε να καλύψει και λίγο τα τοιχώματα. Αλλιώς μπορείτε να την βάλετε σε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Τρυπάμε με ένα πηρούνι και αραδιάζουμε πάνω το σουτζούκι σε λεπτές φέτες.
Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το γάλα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα. Στο τέλος προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα σουτζούκια.
Αφού γίνει χλιαρή λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!!!!
Το σουτζούκι είναι ένα στεγνό, σκούρο, πικάντικο λουκάνικο. Παράγεται στα Βαλκάνια, την Τουρκία και άλλες χώρες, όπως η Αρμενία.
Ήμουν τυχερή γιατί μου έδωσαν αυτό το υπέροχο πεσκέσι κι έτσι σκέφθηκα να το αξιοποιήσω κατ'αυτό τον τρόπο.
Η γέμιση της τάρτας εκτός από το σουτζούκι, χρειαζόταν ίσως, να περιλαμβάνει ντομάτες σε φέτες, αλλά ας όψεται η άτιμη διάθεσή μου, που δεν μου επέτρεψε να βγω στους δρόμους, να ψάχνω ντομάτες!
Τα πράγματα είναι απλά, ήθελα να φτιάξω Κις Λορέν, δεν είχα μπέικον και αφού είχα μπροστά μου το σουτζούκι......το θυσίασα!
Σημασία έχει το αποτέλεσμα, που ήταν πολύ γευστικό να ομολογήσω! Δεν έβαλα πολύ σουτζούκι γιατί είναι αρκετά βαρύ και δεν ήθελα τρώγοντας να μπουχτίσω!
Ελάτε λοιπόν, κοπιάστε!!
Κις Λορέν με σουτζούκι
Υλικά
για την ζύμη
250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ.βούτυρο
3-4 κουταλιές κρύο νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
100 γρ. τριμμένο ένταμ
200 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. γάλα
3 αυγά
1/2 μπαστούνι σουτζούκι
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, να γίνουν ψίχουλα, προσθέτουμε το αλάτι και το νερό κουταλιά κουταλιά, ζυμώνουμε ελάχιστα μέχρι η ζύμη μας να μαζευτεί σε μια μπάλα, η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
Κανονικά βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, αλλά εγώ βιαζόμουν και το παρέλειψα. Παρόλα αυτά η ζύμη ψήθηκε πολύ ωραία και έγινε τραγανή.
Ανοίγουμε την ζύμη μέσα σε ένα βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψί (23χ33), σπρώχνοντας με το χέρι, ώστε να καλύψει και λίγο τα τοιχώματα. Αλλιώς μπορείτε να την βάλετε σε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Τρυπάμε με ένα πηρούνι και αραδιάζουμε πάνω το σουτζούκι σε λεπτές φέτες.
Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το γάλα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα. Στο τέλος προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα σουτζούκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Αφού γίνει χλιαρή λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!!!!
Ωραίο πάντρεμα πολιτισμών και υλικών έκανες Μαρί!! Λαχταριστό φαίνεται και όμορφα λεπτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτη απόλαυση!!
Σε καλημερίζω!
Γεια σου Χρυσαυγή μου, ευχαριστώ πολύ, το μπέρδεμα αυτό των πολιτισμών είναι τελικά πολύ γευστικό!! Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΠολυ λαχταριστο,και σιγουρα πολυ νοστιμο πρεπει να ειναι Μαρακι,αλλα και απο θερμιδες αστα να πανε..εγω που δεν κανει να φαω το βλεπω απο μακρια..γεια στα χερακια σου...καλη σου μερα,φιλια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω Γωγώ μου, αν αντικαταστήσεις κάποια υλικά με λάιτ, δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση. Ευχαριστώ, Πολλά φιλιά.
ΔιαγραφήΜμμ... διαφορετική και μερακλίδικη η τάρτα σου Μαράκι! Πράγματι λίγες ντομάτες θα ταίριαζαν όμορφα, αλλά και έτσι τρώγεται πολύ πολύ ευχάριστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαραίτητο το κρασάκι από δίπλα!
Φιλιά πολλά!
Έχεις απόλυτο δίκιο Ερμιόνη, το κρασάκι απαραίτητο!! Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΚαλημέρα Μαρί... υπέροχη η κις λωρέν με την ανατολίτικη επιρροή... πολύ λαχταριστή και φαντάζομαι νοστιμιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για την διάθεση κάπως έτσι είμαι κι εγώ... δεν πειράζει... συνεχίζουμε...-:)))
Φιλιά!
Κική όλα ξεπερνιούνται με την μαγειρική και με τις νόστιμες δημιουργίες.
ΔιαγραφήΦιλιά.
Θα χρησιμοποιήσω την έκφραση της Ερμιόνης, η τάρτα σου Μαράκι πρέπει να είναι πολύ πολύ μερακλίδικη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά μπράβο σου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Έτσι, έτσι Έλενα μερακλίδικα θέλουμε, ευχαριστώ, φιλιά.
ΔιαγραφήΜε ταράζεις βραδυάτικα.....θα τη φτιάξω και θα την φάω μόνη μου, ευτυχώς παίζω χορευτικά την Παρασκευή και θα κάψω τις θερμίδες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά με λίγη γυμναστική τρώμε ότι θέλουμε και μετά χάνουμε τις θερμίδες!!
ΔιαγραφήΜαράκι μου φαίνεται πολύ λαχταριστή και πεντανόστιμη!!!Σίγουρα ταιριάζει καταπληκτικά με ένα ποτηράκι κρασί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Πεντανόστιμη πραγματικά και το κρασάκι απαραίτητο!! Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήMια χαρά είναι κι έτσι Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ντοματούλα ή μια πράσινη σαλάτα από δίπλα.
Ωραία κις και το σουτζούκι της δίνει άλλη γεύση.
Φιλιά
Σίγουρα Μάριον συνοδεύεται με μια σαλατούλα, το σουτζούκι δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Φιλιά.
ΔιαγραφήΕξαιρετικος συνδυασμος και τρελλαινομαι για ταρτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ, οι τάρτες έχουν πολλές επιλογές γέμισης κι έτσι λύνουν τα χέρια.
ΔιαγραφήΤα καλής ποιότητας καλούδια που μας προσφέρουν είναι πραγματικοί θησαυροί. Κι εσύ τα αξιοποίησες υπέροχα, μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θα ήθελα κομματάκι από τη λαχταριστή σου πιτούλα!
Καλή σου μέρα!
Τα πεσκέσια που λέμε, πάντα ευπρόσδεκτα!!
ΔιαγραφήΟ τέλειος μεζές για κρασάκι και καλή παρέα! Έγραψες Μαράκι με την ανατολίτικη νότα! Μπράβο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ, μεζεδάκια και παρέα πάνε πακέτο!!
ΔιαγραφήΚαλή μας Όρεξη, δεν λες τίποτε Mari μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πως να την κρύψουμε άλλωστε ;-)
Πάντα να έχουμε όρεξη, θα έλεγα εγώ!! Φιλιά.
ΔιαγραφήΤο σουτζούκι το λατρεύω αλλά για ευνόητους λόγους δεν το τρώω τόσο συχνά! Θα το τσάκιζα το κις χωρίς ούτε μία τύψη! Πολλά φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το τρως Κατερίνα μου, τι πειράζει; Φιλιά πολλά.
Διαγραφή