Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Κις Λορέν με σουτζούκι

Τάρτα με στοιχεία από την ανατολή, ένα γευστικό συστατικό της ανατολής...το σουτζούκι. Ένα καλό σουτζούκι είναι σαν ένα άνοιγμα πόρτας σε ένα νέο κόσμο, που περιμένει να τον ανακαλύψετε (είπε κάποιος!).
Το σουτζούκι είναι ένα στεγνό, σκούρο, πικάντικο λουκάνικο. Παράγεται στα Βαλκάνια, την Τουρκία και άλλες χώρες, όπως η Αρμενία.
Ήμουν τυχερή γιατί μου έδωσαν αυτό το υπέροχο πεσκέσι κι έτσι σκέφθηκα να το αξιοποιήσω κατ'αυτό τον τρόπο.
Η γέμιση της τάρτας εκτός από το σουτζούκι, χρειαζόταν ίσως, να περιλαμβάνει ντομάτες σε φέτες, αλλά ας όψεται η άτιμη διάθεσή μου, που δεν μου επέτρεψε να βγω στους δρόμους, να ψάχνω ντομάτες!
Τα πράγματα είναι απλά, ήθελα να φτιάξω Κις Λορέν, δεν είχα μπέικον και αφού είχα μπροστά μου το σουτζούκι......το θυσίασα!
Σημασία έχει το αποτέλεσμα, που ήταν πολύ γευστικό να ομολογήσω! Δεν έβαλα πολύ σουτζούκι γιατί είναι αρκετά βαρύ και δεν ήθελα τρώγοντας να μπουχτίσω!
Ελάτε λοιπόν, κοπιάστε!!

Κις Λορέν με σουτζούκι

Υλικά
για την ζύμη
250 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ.βούτυρο 
3-4 κουταλιές κρύο νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι

Για την γέμιση
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
100 γρ. τριμμένο ένταμ
200 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. γάλα
3 αυγά
1/2 μπαστούνι σουτζούκι

Δημιουργία
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, να γίνουν ψίχουλα, προσθέτουμε το αλάτι και το νερό κουταλιά κουταλιά, ζυμώνουμε ελάχιστα μέχρι η ζύμη μας να μαζευτεί σε μια μπάλα, η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
Κανονικά βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, αλλά εγώ βιαζόμουν και το παρέλειψα. Παρόλα αυτά η ζύμη ψήθηκε πολύ ωραία και έγινε τραγανή.
Ανοίγουμε την ζύμη μέσα σε ένα βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο ταψί (23χ33), σπρώχνοντας με το χέρι, ώστε να καλύψει και λίγο τα τοιχώματα. Αλλιώς μπορείτε να την βάλετε σε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Τρυπάμε με ένα πηρούνι και αραδιάζουμε πάνω το σουτζούκι σε λεπτές φέτες.
Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το γάλα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα σύρμα. Στο τέλος προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα σουτζούκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Αφού γίνει χλιαρή λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!!!!


26 σχόλια:

  1. Ωραίο πάντρεμα πολιτισμών και υλικών έκανες Μαρί!! Λαχταριστό φαίνεται και όμορφα λεπτό!

    Σκέτη απόλαυση!!

    Σε καλημερίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρυσαυγή μου, ευχαριστώ πολύ, το μπέρδεμα αυτό των πολιτισμών είναι τελικά πολύ γευστικό!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  2. Πολυ λαχταριστο,και σιγουρα πολυ νοστιμο πρεπει να ειναι Μαρακι,αλλα και απο θερμιδες αστα να πανε..εγω που δεν κανει να φαω το βλεπω απο μακρια..γεια στα χερακια σου...καλη σου μερα,φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω Γωγώ μου, αν αντικαταστήσεις κάποια υλικά με λάιτ, δεν είναι τόσο δραματική η κατάσταση. Ευχαριστώ, Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Μμμ... διαφορετική και μερακλίδικη η τάρτα σου Μαράκι! Πράγματι λίγες ντομάτες θα ταίριαζαν όμορφα, αλλά και έτσι τρώγεται πολύ πολύ ευχάριστα!
    Απαραίτητο το κρασάκι από δίπλα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο Ερμιόνη, το κρασάκι απαραίτητο!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Μαρί... υπέροχη η κις λωρέν με την ανατολίτικη επιρροή... πολύ λαχταριστή και φαντάζομαι νοστιμιά!!!
    Όσο για την διάθεση κάπως έτσι είμαι κι εγώ... δεν πειράζει... συνεχίζουμε...-:)))
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική όλα ξεπερνιούνται με την μαγειρική και με τις νόστιμες δημιουργίες.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  5. Θα χρησιμοποιήσω την έκφραση της Ερμιόνης, η τάρτα σου Μαράκι πρέπει να είναι πολύ πολύ μερακλίδικη!!
    Πολλά μπράβο σου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι, έτσι Έλενα μερακλίδικα θέλουμε, ευχαριστώ, φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Με ταράζεις βραδυάτικα.....θα τη φτιάξω και θα την φάω μόνη μου, ευτυχώς παίζω χορευτικά την Παρασκευή και θα κάψω τις θερμίδες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά με λίγη γυμναστική τρώμε ότι θέλουμε και μετά χάνουμε τις θερμίδες!!

      Διαγραφή
  7. Μαράκι μου φαίνεται πολύ λαχταριστή και πεντανόστιμη!!!Σίγουρα ταιριάζει καταπληκτικά με ένα ποτηράκι κρασί!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεντανόστιμη πραγματικά και το κρασάκι απαραίτητο!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Mια χαρά είναι κι έτσι Μαρία μου.
    Η ντοματούλα ή μια πράσινη σαλάτα από δίπλα.
    Ωραία κις και το σουτζούκι της δίνει άλλη γεύση.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα Μάριον συνοδεύεται με μια σαλατούλα, το σουτζούκι δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Φιλιά.

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετικος συνδυασμος και τρελλαινομαι για ταρτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, οι τάρτες έχουν πολλές επιλογές γέμισης κι έτσι λύνουν τα χέρια.

      Διαγραφή
  10. Τα καλής ποιότητας καλούδια που μας προσφέρουν είναι πραγματικοί θησαυροί. Κι εσύ τα αξιοποίησες υπέροχα, μπράβο!
    Πολύ θα ήθελα κομματάκι από τη λαχταριστή σου πιτούλα!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πεσκέσια που λέμε, πάντα ευπρόσδεκτα!!

      Διαγραφή
  11. Ο τέλειος μεζές για κρασάκι και καλή παρέα! Έγραψες Μαράκι με την ανατολίτικη νότα! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, μεζεδάκια και παρέα πάνε πακέτο!!

      Διαγραφή
  12. Καλή μας Όρεξη, δεν λες τίποτε Mari μου!
    Και πως να την κρύψουμε άλλωστε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα να έχουμε όρεξη, θα έλεγα εγώ!! Φιλιά.

      Διαγραφή
  13. Το σουτζούκι το λατρεύω αλλά για ευνόητους λόγους δεν το τρώω τόσο συχνά! Θα το τσάκιζα το κις χωρίς ούτε μία τύψη! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το τρως Κατερίνα μου, τι πειράζει; Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή