Το τραγούδι λέει....."βουρκωμένη Δευτέρα, η χειρότερη μέρα, η καινούρια βδομάδα, δεν περνά η ριμάδα !" Αλλά εμείς μπορούμε να το ξορκίσουμε αυτό, φτιάχνοντας ένα γλυκάκι και τι καλύτερο από αυτή την νόστιμη μηλόπιτα, βουτηγμένη στο λαχταριστό σιρόπι της;
Είναι ένα γλυκό, απ'ότι θα δείτε, που δεν έχει πολλά λιπαρά και αν χειριστούμε το σιρόπι με μέτρο τότε ακόμη καλύτερα.
Εντάξει το βουτυράκι της το έχει, αλλά η γέμιση είναι πολύ λιτή!!
Το σιρόπι μην το ρίξετε όλο με μιας, γιατί μπορεί να πέσει πολύ.
Καλό θα είναι να ρίξετε λίγο στην αρχή (όπως αναφέρω και πιο κάτω) και καταναλώνοντας την πίτα να ενισχύετε κάθε κομμάτι αν θέλετε.
Ας γλυκάνουμε λοιπόν την βδομάδα και την ζωή μας!!
Σιροπιαστή μηλόπιτα
Υλικά
Για την ζύμη
300 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30 γρ.ζάχαρη καστανή
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
125 ml γάλα πλήρες
Για τη γέμιση
4-5 μήλα
Για το σιρόπι
500 ml νερό
270 γρ.ζάχαρη
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα
100 γρ. καρύδια τριμμένα
ζάχαρη καστανή
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Δημιουργία
Φτιάχνουμε την ζύμη. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για την ζύμη και ανακατεύουμε με τον γάντζο, μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη και εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Όταν περάσει η ώρα, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με πλάστη φύλλο πάχους 2 εκ. στο μέγεθος ενός στρογγυλού πυρέξ 28 εκ. Αφού πρώτα βουτυρώσουμε το πυρέξ απλώνουμε την ζύμη στην βάση του και στα τοιχώματα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 13-15 λεπτά μέχρι να γίνει ένα παχύ σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά, βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την γέμιση. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αν θέλουμε κόβουμε τα μήλα σε μικρότερες φέτες ή σε κύβους και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στην μεσαία σχάρα. Βγάζουμε την μηλόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την περιχύνουμε με τον 1/3 από το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με το καρύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την καστανή ζάχαρη(αν θέλουμε).
Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε, ρίχνοντας extra σιρόπι αν επιθυμούμε.
Καλή βδομάδα.
Παίρνω μπόλικη μηλόπιτα για τον καφέ μου και για να πάρω δύναμη για την εκπομπή μου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα γλυκάκι πάντα μας δίνει δύναμη Λίλα και μας φτιάχνει την διάθεση!!
ΔιαγραφήΜμμμμ .. μοσχομύρισε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ναι Κωνσταντίνα μου πολύ μυρωδάτο!!Φιλιά.
ΔιαγραφήΤέλειο το σιροπάκι πάνω από τη μηλόπιτα! Δύσκολα θα αντισταθώ για να μην το ρίξω όλο μονομιάς! χι χι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κι εγώ ένα πάθος με τα σιροπιαστά βλέπεις!!
ΔιαγραφήΓειά σου Μαρί μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ με τα φρουτογλυκά δεν είμαι πολύ φίλος, οι μηλόπιτες μου αρέσουν όπως και να είναι. Σε σιροπιαστή έκδοση δεν έχω φάει ποτέ και θα το ήθελα. Φαντάζομαι από τις φωτογραφίες όπως τη βλέπω ότι βγήκε πολύ καλή, ε?
Σε φιλώ και εύχομαι καλή εβδομάδα!
Έτσι κι εγώ δεν τα πολυθέλω τα φρουτογλυκά εκτός από κάποιες εξαιρέσεις!! Αυτή η μηλόπιτα όντως βγήκε πολύ καλή!! Φιλιά πολλά!
ΔιαγραφήΔεν την ξανασυνάντησα αυτή τη συνταγή...θα δοκιμαστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα δοκιμασέ την πιστεύω θα σου αρέσει!
ΔιαγραφήΠολύ ωραια Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αυτό με το σιρόπι μου αρεσε ακόμα περισσότερο.
Οι μηλόπιτες είναι αγαπημένο γλυκό που συνοδεύει τον καφέ μου.
Φιλιά πολλά
Αχ αυτό το σιρόπι Μάριον βάζεις και ξαναβάζεις!! Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΜου αρέσει πάρα η μηλόπιτα και η δική σου είναι καλοφτιαγμένη και μυρωδάτη. Με σιρόπι δεν έχω δοκιμάσει, αλλά και χωρίς δεν θα έλεγα όχι για ένα κομμάτι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Με σιρόπι να την δοκιμάσεις και είναι σίγουρο ότι θα κάνει την διαφορά!!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Μ'αρέσει πολύ η μηλόπιτα και ευχαρίστως θα πάρω ένα κομμάτι! Πολλά φιλιά Μαρί μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ευχαρίστως Κατερίνα, όσα κομμάτια θέλεις!! φιλιά
ΔιαγραφήΩραία εκδοχή της μηλόπιτας Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μια νόστιμη εκδοχή!!
ΔιαγραφήΔεν έχω ξαναφάει σιροπιαστή μηλόπιτα,ενδιαφέρουσα εκδοχή θα την δοκιμάσω να είσαι καλά φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάντια μου θα σου αρέσει, να την δοκιμάσεις. Φιλιά.
Διαγραφή