Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Σιροπιαστή μηλόπιτα

Δευτέρα αύριο κι ας ξεκινήσουμε την εβδομάδα γλυκά.
Το τραγούδι λέει....."βουρκωμένη Δευτέρα, η χειρότερη μέρα, η καινούρια βδομάδα, δεν περνά η ριμάδα !" Αλλά εμείς μπορούμε να το ξορκίσουμε αυτό, φτιάχνοντας ένα γλυκάκι και τι καλύτερο από αυτή την νόστιμη μηλόπιτα, βουτηγμένη στο λαχταριστό σιρόπι της;
Είναι ένα γλυκό, απ'ότι θα δείτε, που δεν έχει πολλά λιπαρά και αν χειριστούμε το σιρόπι με μέτρο τότε ακόμη καλύτερα.
Εντάξει το βουτυράκι της το έχει, αλλά η γέμιση είναι πολύ λιτή!!
Το σιρόπι μην το ρίξετε όλο με μιας, γιατί μπορεί να πέσει πολύ.
Καλό θα είναι να ρίξετε λίγο στην αρχή (όπως αναφέρω και πιο κάτω) και καταναλώνοντας την πίτα να ενισχύετε κάθε κομμάτι αν θέλετε.
Ας γλυκάνουμε λοιπόν την βδομάδα και την ζωή μας!!


 Σιροπιαστή μηλόπιτα


Υλικά
Για την ζύμη
300 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30 γρ.ζάχαρη καστανή
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
125 ml γάλα πλήρες

Για τη γέμιση
4-5 μήλα

Για το σιρόπι
500 ml νερό
270 γρ.ζάχαρη
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισμα
100 γρ. καρύδια τριμμένα
ζάχαρη καστανή
ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Δημιουργία
Φτιάχνουμε την ζύμη. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για την ζύμη και ανακατεύουμε με τον γάντζο, μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη και εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Όταν περάσει η ώρα, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με πλάστη φύλλο πάχους 2 εκ. στο μέγεθος ενός στρογγυλού πυρέξ 28 εκ. Αφού πρώτα βουτυρώσουμε το πυρέξ απλώνουμε την ζύμη στην βάση του και  στα τοιχώματα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, το ξύσμα πορτοκαλιού και την βανίλια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 13-15 λεπτά μέχρι να γίνει ένα παχύ σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά, βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την γέμιση. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, κόβουμε σε τέταρτα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Αν θέλουμε κόβουμε τα μήλα σε μικρότερες φέτες ή σε κύβους και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στην μεσαία σχάρα. Βγάζουμε την μηλόπιτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την περιχύνουμε με τον 1/3 από το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με το καρύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την καστανή ζάχαρη(αν θέλουμε).
Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε, ρίχνοντας extra σιρόπι αν επιθυμούμε. 
Καλή βδομάδα.

20 σχόλια:

  1. Παίρνω μπόλικη μηλόπιτα για τον καφέ μου και για να πάρω δύναμη για την εκπομπή μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα γλυκάκι πάντα μας δίνει δύναμη Λίλα και μας φτιάχνει την διάθεση!!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμ .. μοσχομύρισε.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Κωνσταντίνα μου πολύ μυρωδάτο!!Φιλιά.

      Διαγραφή
  3. Τέλειο το σιροπάκι πάνω από τη μηλόπιτα! Δύσκολα θα αντισταθώ για να μην το ρίξω όλο μονομιάς! χι χι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω κι εγώ ένα πάθος με τα σιροπιαστά βλέπεις!!

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Μαρί μου!
    Ενώ με τα φρουτογλυκά δεν είμαι πολύ φίλος, οι μηλόπιτες μου αρέσουν όπως και να είναι. Σε σιροπιαστή έκδοση δεν έχω φάει ποτέ και θα το ήθελα. Φαντάζομαι από τις φωτογραφίες όπως τη βλέπω ότι βγήκε πολύ καλή, ε?

    Σε φιλώ και εύχομαι καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κι εγώ δεν τα πολυθέλω τα φρουτογλυκά εκτός από κάποιες εξαιρέσεις!! Αυτή η μηλόπιτα όντως βγήκε πολύ καλή!! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Δεν την ξανασυνάντησα αυτή τη συνταγή...θα δοκιμαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα δοκιμασέ την πιστεύω θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραια Μαρία μου.
    Κι αυτό με το σιρόπι μου αρεσε ακόμα περισσότερο.
    Οι μηλόπιτες είναι αγαπημένο γλυκό που συνοδεύει τον καφέ μου.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτό το σιρόπι Μάριον βάζεις και ξαναβάζεις!! Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  7. Μου αρέσει πάρα η μηλόπιτα και η δική σου είναι καλοφτιαγμένη και μυρωδάτη. Με σιρόπι δεν έχω δοκιμάσει, αλλά και χωρίς δεν θα έλεγα όχι για ένα κομμάτι!
    Καλό σου βράδυ.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με σιρόπι να την δοκιμάσεις και είναι σίγουρο ότι θα κάνει την διαφορά!!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  8. Μ'αρέσει πολύ η μηλόπιτα και ευχαρίστως θα πάρω ένα κομμάτι! Πολλά φιλιά Μαρί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως Κατερίνα, όσα κομμάτια θέλεις!! φιλιά

      Διαγραφή
  9. Ωραία εκδοχή της μηλόπιτας Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια νόστιμη εκδοχή!!

      Διαγραφή
  10. Δεν έχω ξαναφάει σιροπιαστή μηλόπιτα,ενδιαφέρουσα εκδοχή θα την δοκιμάσω να είσαι καλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάντια μου θα σου αρέσει, να την δοκιμάσεις. Φιλιά.

      Διαγραφή