Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Creme brulee με μαντολάτο

Ένα γλυκό για να αντισταθμίσει τις πίκρες που ενδεχομένως θα πάρουμε τις επόμενες μέρες.
Οι πρώτες συνταγές για την creme brulee εμφανίζονται από τον 17ο αιώνα. Η προέλευσή της αβέβαιη, από την Γαλλία, Αγγλία ή Ισπανία; Γεγονός είναι ότι η παλαιότερη αναφορά είναι Γαλλική στο βιβλίο του Φρανσουά Massialot, στο τέλος του δέκατου έβδομου αιώνα.
Η creme brulee είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά. Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με την αντίθεση, μεταξύ της κρύας γαργαλιστικής κρέμας και του καυτού στρώματος της καραμελωμένης ζάχαρης.
Εμένα μου άρεσε πολύ αυτή η Γαλλική συνταγή με το μαντολάτο,  μια όμορφη απαλή κρέμα με κίτρινο χρώμα κι έτσι είπα να την δοκιμάσω.


Creme brulee με μαντολάτο


Υλικά
500 γρ. γάλα
150 γρ. μαντολάτο
40 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
35 γρ. κορν φλάουερ


Δημιουργία
Βάζουμε μέσα στο μπολ του thermomix το μαντολάτο σε κομμάτια και το αλέθουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 6-9.


Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5. 
Κατόπιν ρυθμίζουμε 12 λεπτά, στους 80 βαθμούς, ταχύτητα 2.
Όταν τελειώσει ο χρόνος κλείνουμε με το καπάκι και ανακατεύουμε 8 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 9.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 ramequins (φορμάκια) και αφού κρυώσουν λίγο τα βάζουμε 2 ώρες στο ψυγείο.


Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη, την οποία καραμελώνουμε με ένα φλόγιστρο.


Για να το φτιάξουμε χωρίς το thermomix:
Αλέθουμε το μαντολάτο στο μπλέντερ. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη, το κορν φλαουερ, με τους κρόκους και την ζάχαρη, να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Αφήνουμε αυτό το μείγμα στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το τριμμένο μαντολάτο και τα ζεσταίνουμε. 
Λίγο πριν τον βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά, παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο γάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας γρήγορα με τον αυγοδάρτη.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. 
Δεν ρίχνουμε το μείγμα των αυγών κατευθείαν στο καυτό γάλα, για το φόβο μην ψηθούν τα αυγά και κάνουν σβώλους. 
Αφήνουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας, χρησιμοποιούμε καλύτερα μια ξύλινη κουτάλα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για 10-12 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να πήζει ελαφρώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα φορμάκια, όπως περιγράφεται πιο πάνω.
Καραμελώνουμε την επιφάνεια μόνο όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε, όχι πιο μπροστά, γιατί η καραμέλα θα υγρανθεί από την κρέμα και θα μαλακώσει, ενώ εμείς την θέλουμε κριτσανιστή.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη, γιατί αν μείνουν σημεία ακάλυπτα, απλά θα κάψουμε την κρέμα κι αυτό δεν το θέλουμε.
Προτιμούμε το φλόγιστρο για να καραμελώσουμε την ζάχαρη, αλλά αν δεν έχουμε, βάζουμε τα φορμάκια κάτω από δυνατό γκρίλ. Το κακό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι ζεσταίνεται και ή κρέμα κι έτσι χαλάει η αντίθεση κρύας κρέμας, ζεστής καραμέλας.
Όπως και να'χει απολαύστε τη, γιατί είναι αυτή καθεαυτή μια πολύ νόστιμη κρέμα και τρώγεται ακόμη και σκέτη.

23 σχόλια:

  1. Αυτό το κουτάλι που βυθίζεται στην κρέμα.... με πεθαίνει!!!
    Φλόγιστρο έχω αλλά μου λείπει το thermomix..
    Είσαι προετοιμασμένη για όλα!

    Μαντολάτο έχει στη γωνία μας..

    Εφυγα... πολλά πολλά φιλιά καραμελωμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να την έχεις φτιάξει και να την έχεις απολαύσει!!
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Μαρί,πολλές φορές έχω δει αυτή την κρέμα και την έχω ζηλέψει-να μου πεις και τι γλυκό δε ζηλεύω,ε,είναι κάποια.
    Πρωτότυπη με το μαντολάτο,θα είναι μια διαφορετική νοστιμιά.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι λαχταριστή Ελένη με την καραμέλα να σπάει από πάνω και το μαντολάτο της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Θα με τρελάνεις??? Φαίνεται καταπληκτικό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι να τρελαίνεσαι με αυτή την κρέμα χαχαχαχαχ!! Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Μαρί η κρέμα σου είναι ιδιαίτερη με τη γεύση μαντολάτου. Όμορφη, νόστιμη και πολύ επιτυχημένη!

    Καλό απόγευμα.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία, είναι μια πολύ νόστιμη κρεμούλα.

      Διαγραφή
  5. E, καλά!! Θα μας τρελάνεις, καλά λέει η Ερη!
    Διαθέτουμε και φλόγιστρο και Θρμομίξ, μαντολάτο δεν διαθέτουμε, αλλά σιγά το πρόβλημα!
    Ευχαριστώ ιδιαίτέρως για την συνταγή Μαράκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως εγώ δεν έχω τρελαθεί!! παιδιά, που θα πάει η τρέλα; στα βουνά;
      Έλενα στην αφιερώνω την συνταγή, από μένα για σένα με πολύ αγάπη!!

      Διαγραφή
  6. Τι καταπληκτική ιδέα είναι το μαντολάτο σ' αυτή την κρέμα! Θα δίνει ακόμα πιο καραμελένια γεύση νομίζω και πάντα μου άρεσε να "πειράζω" τις βασικές συνταγές, οπότε το σημειώνω για να το επιχειρήσω με την πρώτη ευκαιρία!
    Σ' ευχαριστούμε για την ωραία και πρωτότυπη συνταγή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε μένα άρεσε πολύ το μαντολάτο και σίγουρα θα καθιερωθεί στις αγαπημένες συνταγές. Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  7. Εξαιρετικό φαίνεται Μαρία μου!!
    Εύγε και πάλι εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη, φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Πολύ πρωτότυπη παραλλαγή Μαράκι!
    Πρέπει να έχει πολύ ενδιαφέρουσα γεύση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά νόστιμη και ενδιαφέρουσα Ερμιόνη. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Μαράκι συγχαρητήρια απίθανο!!!Πρωτότυπη συνταγή αλλά το σίγουρο είναι πως είναι ένα απολαυστικότατο γλυκάκι!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απολαυστικότατο!! Ελένη μου, αχ!!! Φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Μαράκι μου υπέροχη συνταγή ...μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί... Πρωτότυπος συνδυασμός και φαντάζομαι ότι από γεύση θα είναι θεϊκός!!! Γεια στα χεράκια σου και πράγματι ό,τι πρέπει για τις μέρες που περνάμε και θα περάσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το χρειαζόμαστε το γλυκάκι μας αυτές τις μέρες Κική. Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  11. Γεύση μαντολάτο..πολύ πρωτοτυπη συνταγή Μαρία και πολύ ωραία.
    Πολύ θα ήθελα να την δοκιμάσω.
    Αυτό το καραμέλωμα από πάνω είναι θεϊκό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάριον επιβάλλεται να την δοκιμάσεις νομίζω!!Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρεπει να την φτιαξω... μια που εχει η μαμα μου thermomix!

    ΑπάντησηΔιαγραφή