Ένα γλυκό για να αντισταθμίσει τις πίκρες που ενδεχομένως θα πάρουμε τις επόμενες μέρες.
Οι πρώτες συνταγές για την creme brulee εμφανίζονται από τον 17ο αιώνα. Η προέλευσή της αβέβαιη, από την Γαλλία, Αγγλία ή Ισπανία; Γεγονός είναι ότι η παλαιότερη αναφορά είναι Γαλλική στο βιβλίο του Φρανσουά Massialot, στο τέλος του δέκατου έβδομου αιώνα.
Η creme brulee είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά. Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με την αντίθεση, μεταξύ της κρύας γαργαλιστικής κρέμας και του καυτού στρώματος της καραμελωμένης ζάχαρης.
Εμένα μου άρεσε πολύ αυτή η Γαλλική συνταγή με το μαντολάτο, μια όμορφη απαλή κρέμα με κίτρινο χρώμα κι έτσι είπα να την δοκιμάσω.
Υλικά
500 γρ. γάλα
150 γρ. μαντολάτο
40 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
35 γρ. κορν φλάουερ
Δημιουργία
Βάζουμε μέσα στο μπολ του thermomix το μαντολάτο σε κομμάτια και το αλέθουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 6-9.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
Κατόπιν ρυθμίζουμε 12 λεπτά, στους 80 βαθμούς, ταχύτητα 2.
Όταν τελειώσει ο χρόνος κλείνουμε με το καπάκι και ανακατεύουμε 8 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 9.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 ramequins (φορμάκια) και αφού κρυώσουν λίγο τα βάζουμε 2 ώρες στο ψυγείο.
Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη, την οποία καραμελώνουμε με ένα φλόγιστρο.
Για να το φτιάξουμε χωρίς το thermomix:
Αλέθουμε το μαντολάτο στο μπλέντερ. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη, το κορν φλαουερ, με τους κρόκους και την ζάχαρη, να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Αφήνουμε αυτό το μείγμα στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το τριμμένο μαντολάτο και τα ζεσταίνουμε.
Λίγο πριν τον βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά, παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο γάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας γρήγορα με τον αυγοδάρτη.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Δεν ρίχνουμε το μείγμα των αυγών κατευθείαν στο καυτό γάλα, για το φόβο μην ψηθούν τα αυγά και κάνουν σβώλους.
Αφήνουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας, χρησιμοποιούμε καλύτερα μια ξύλινη κουτάλα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για 10-12 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να πήζει ελαφρώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα φορμάκια, όπως περιγράφεται πιο πάνω.
Καραμελώνουμε την επιφάνεια μόνο όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε, όχι πιο μπροστά, γιατί η καραμέλα θα υγρανθεί από την κρέμα και θα μαλακώσει, ενώ εμείς την θέλουμε κριτσανιστή.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη, γιατί αν μείνουν σημεία ακάλυπτα, απλά θα κάψουμε την κρέμα κι αυτό δεν το θέλουμε.
Προτιμούμε το φλόγιστρο για να καραμελώσουμε την ζάχαρη, αλλά αν δεν έχουμε, βάζουμε τα φορμάκια κάτω από δυνατό γκρίλ. Το κακό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι ζεσταίνεται και ή κρέμα κι έτσι χαλάει η αντίθεση κρύας κρέμας, ζεστής καραμέλας.
Όπως και να'χει απολαύστε τη, γιατί είναι αυτή καθεαυτή μια πολύ νόστιμη κρέμα και τρώγεται ακόμη και σκέτη.
Οι πρώτες συνταγές για την creme brulee εμφανίζονται από τον 17ο αιώνα. Η προέλευσή της αβέβαιη, από την Γαλλία, Αγγλία ή Ισπανία; Γεγονός είναι ότι η παλαιότερη αναφορά είναι Γαλλική στο βιβλίο του Φρανσουά Massialot, στο τέλος του δέκατου έβδομου αιώνα.
Η creme brulee είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά. Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με την αντίθεση, μεταξύ της κρύας γαργαλιστικής κρέμας και του καυτού στρώματος της καραμελωμένης ζάχαρης.
Εμένα μου άρεσε πολύ αυτή η Γαλλική συνταγή με το μαντολάτο, μια όμορφη απαλή κρέμα με κίτρινο χρώμα κι έτσι είπα να την δοκιμάσω.
Creme brulee με μαντολάτο
Υλικά
500 γρ. γάλα
150 γρ. μαντολάτο
40 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
35 γρ. κορν φλάουερ
Δημιουργία
Βάζουμε μέσα στο μπολ του thermomix το μαντολάτο σε κομμάτια και το αλέθουμε 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 6-9.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
Κατόπιν ρυθμίζουμε 12 λεπτά, στους 80 βαθμούς, ταχύτητα 2.
Όταν τελειώσει ο χρόνος κλείνουμε με το καπάκι και ανακατεύουμε 8 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 9.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 ramequins (φορμάκια) και αφού κρυώσουν λίγο τα βάζουμε 2 ώρες στο ψυγείο.
Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη, την οποία καραμελώνουμε με ένα φλόγιστρο.
Για να το φτιάξουμε χωρίς το thermomix:
Αλέθουμε το μαντολάτο στο μπλέντερ. Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη, το κορν φλαουερ, με τους κρόκους και την ζάχαρη, να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Αφήνουμε αυτό το μείγμα στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το τριμμένο μαντολάτο και τα ζεσταίνουμε.
Λίγο πριν τον βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά, παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο γάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας γρήγορα με τον αυγοδάρτη.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Δεν ρίχνουμε το μείγμα των αυγών κατευθείαν στο καυτό γάλα, για το φόβο μην ψηθούν τα αυγά και κάνουν σβώλους.
Αφήνουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας, χρησιμοποιούμε καλύτερα μια ξύλινη κουτάλα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για 10-12 λεπτά, μέχρι να αρχίζει να πήζει ελαφρώς.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα φορμάκια, όπως περιγράφεται πιο πάνω.
Καραμελώνουμε την επιφάνεια μόνο όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε, όχι πιο μπροστά, γιατί η καραμέλα θα υγρανθεί από την κρέμα και θα μαλακώσει, ενώ εμείς την θέλουμε κριτσανιστή.
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη, γιατί αν μείνουν σημεία ακάλυπτα, απλά θα κάψουμε την κρέμα κι αυτό δεν το θέλουμε.
Προτιμούμε το φλόγιστρο για να καραμελώσουμε την ζάχαρη, αλλά αν δεν έχουμε, βάζουμε τα φορμάκια κάτω από δυνατό γκρίλ. Το κακό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι ζεσταίνεται και ή κρέμα κι έτσι χαλάει η αντίθεση κρύας κρέμας, ζεστής καραμέλας.
Όπως και να'χει απολαύστε τη, γιατί είναι αυτή καθεαυτή μια πολύ νόστιμη κρέμα και τρώγεται ακόμη και σκέτη.
Αυτό το κουτάλι που βυθίζεται στην κρέμα.... με πεθαίνει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦλόγιστρο έχω αλλά μου λείπει το thermomix..
Είσαι προετοιμασμένη για όλα!
Μαντολάτο έχει στη γωνία μας..
Εφυγα... πολλά πολλά φιλιά καραμελωμένα!
Μακάρι να την έχεις φτιάξει και να την έχεις απολαύσει!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Μαρί,πολλές φορές έχω δει αυτή την κρέμα και την έχω ζηλέψει-να μου πεις και τι γλυκό δε ζηλεύω,ε,είναι κάποια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρωτότυπη με το μαντολάτο,θα είναι μια διαφορετική νοστιμιά.
Φιλιά!
Είναι λαχταριστή Ελένη με την καραμέλα να σπάει από πάνω και το μαντολάτο της δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Φιλιά
ΔιαγραφήΘα με τρελάνεις??? Φαίνεται καταπληκτικό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι να τρελαίνεσαι με αυτή την κρέμα χαχαχαχαχ!! Φιλιά
ΔιαγραφήΜαρί η κρέμα σου είναι ιδιαίτερη με τη γεύση μαντολάτου. Όμορφη, νόστιμη και πολύ επιτυχημένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Ζ.
Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία, είναι μια πολύ νόστιμη κρεμούλα.
ΔιαγραφήE, καλά!! Θα μας τρελάνεις, καλά λέει η Ερη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαθέτουμε και φλόγιστρο και Θρμομίξ, μαντολάτο δεν διαθέτουμε, αλλά σιγά το πρόβλημα!
Ευχαριστώ ιδιαίτέρως για την συνταγή Μαράκι!
Φιλιά!
Μήπως εγώ δεν έχω τρελαθεί!! παιδιά, που θα πάει η τρέλα; στα βουνά;
ΔιαγραφήΈλενα στην αφιερώνω την συνταγή, από μένα για σένα με πολύ αγάπη!!
Τι καταπληκτική ιδέα είναι το μαντολάτο σ' αυτή την κρέμα! Θα δίνει ακόμα πιο καραμελένια γεύση νομίζω και πάντα μου άρεσε να "πειράζω" τις βασικές συνταγές, οπότε το σημειώνω για να το επιχειρήσω με την πρώτη ευκαιρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστούμε για την ωραία και πρωτότυπη συνταγή! :)
Και σε μένα άρεσε πολύ το μαντολάτο και σίγουρα θα καθιερωθεί στις αγαπημένες συνταγές. Ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΕξαιρετικό φαίνεται Μαρία μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε και πάλι εύγε.
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη, φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπη παραλλαγή Μαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να έχει πολύ ενδιαφέρουσα γεύση!
Φιλιά!
Πραγματικά νόστιμη και ενδιαφέρουσα Ερμιόνη. Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΜαράκι συγχαρητήρια απίθανο!!!Πρωτότυπη συνταγή αλλά το σίγουρο είναι πως είναι ένα απολαυστικότατο γλυκάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Απολαυστικότατο!! Ελένη μου, αχ!!! Φιλιά.
ΔιαγραφήΜαράκι μου υπέροχη συνταγή ...μου άνοιξες την όρεξη πρωί πρωί... Πρωτότυπος συνδυασμός και φαντάζομαι ότι από γεύση θα είναι θεϊκός!!! Γεια στα χεράκια σου και πράγματι ό,τι πρέπει για τις μέρες που περνάμε και θα περάσουμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρειαζόμαστε το γλυκάκι μας αυτές τις μέρες Κική. Φιλιά πολλά.
ΔιαγραφήΓεύση μαντολάτο..πολύ πρωτοτυπη συνταγή Μαρία και πολύ ωραία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θα ήθελα να την δοκιμάσω.
Αυτό το καραμέλωμα από πάνω είναι θεϊκό.
Φιλιά
Μάριον επιβάλλεται να την δοκιμάσεις νομίζω!!Φιλιά πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει να την φτιαξω... μια που εχει η μαμα μου thermomix!
ΑπάντησηΔιαγραφή