Εδώ υπάρχει μια πίτα, πίτα καλτσόνε κατευθείαν από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Απουλίας!
Είναι στην ουσία μια μοναδική κλειστή πίτσα με μεθυστικά αρώματα και γεύση. Μία ρουστίκ πίτα της γιαγιάς, που γίνεται με ζύμη ελαιόλαδου και γέμιση μαγειρεμένο-καραμελωμένο κρεμμύδι, η οποία εμπλουτίζεται με ελιές, αντσούγιες και ντοματίνια.
Υπάρχουν πολλές συνταγές, κάθε οικογένεια έχει την δική της μικρή παραλλαγή. Υπάρχουν εκείνοι που ετοιμάζουν την ζύμη με μαγιά και κάποιοι άλλοι χωρίς, εκείνοι που βάζουν λάδι κι εκείνοι που δεν το κάνουν, εκείνοι που χρησιμοποιούν νερό κι εκείνοι που χρησιμοποιούν λευκό κρασί.
Για την γέμιση η παραδοσιακή συνταγή της Απουλίας απαιτεί κάποια ειδικά κρεμμύδια (porraie) χαρακτηριστικά λευκά κρεμμύδια της Απουλίας με ξεχωριστή γλυκιά γεύση, σταφίδες, ελιές, τυρί, λάδι και αντσούγιες, αλλά κι εδώ μπορούμε να κάνουμε αλλαγές ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Φυσικά εγώ χρησιμοποίησα τα δικά μας λευκά κρεμμύδια και είμαι πολύ ικανοποιημένη.
Μετά το ψήσιμο παίρνει ένα χρυσό χρώμα, με μερικά σημεία να είναι πιο σκούρα, ενώ η ζύμη είναι εύθρυπτη. Ο συνδυασμός των υλικών του δίνει μία αλμυρή και συγχρόνως γλυκόξινη γεύση, που θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί στην μυρωδιά του, στην εύθραυστη υφή του και στην υπέροχη γέμιση.
Υλικά
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ ελαιόλαδο
150 γρ λευκό κρασί
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση
1 κιλό λευκά κρεμμύδια καθαρισμένα
4 αντσούγιες
20 ελιές χωρίς κουκούτσι
10 ντοματίνια
2 κουταλάκια του γλυκού σταφίδες (προαιρετικά)
50 γρ πεκορίνο ή Παρμεζάνα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Δημιουργία
Κάνουμε πρώτα τα κρεμμύδια, τα ξεφλουδίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα κόβουμε, πρώτα στα δυο και μετά σε χοντρές φέτες.
Αφού τα κόψουμε βάζουμε τα κρεμμύδια να μουλιάσουν σε κρύο νερό περίπου για 1 ώρα, αλλάζοντας το νερό κατά διαστήματα. Αυτό το κάνουμε για να είναι πιο εύπεπτα και λιγότερο ενοχλητικά. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Αφήνουμε να ροδίσουν σε υψηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά.
Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά αρκετά, ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά, καλυμμένα με το καπάκι για 30 λεπτά περίπου.
Ωστόσο ελέγχουμε, ενώ ανακατεύουμε πότε πότε και προσθέτουμε λίγο νερό (2-3 κουταλιές) κάθε φορά για να αποτρέψουμε το κάψιμο των κρεμμυδιών.
Στο μεταξύ πλένουμε τις σταφίδες (αν χρησιμοποιήσουμε) και τις βάζουμε σε ένα μικρό μπολ με νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τις στύβουμε και τις κρατάμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε τις ελιές, κόβουμε επίσης τις αντσούγιες σε μικρά κομμάτια. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα κόβουμε στην μέση.
Όταν τα κρεμμύδια στεγνώσουν καλά από τα υγρά τους, προσθέτουμε τις ελιές, τις αντσούγιες, τα ντοματίνια και ρίχνουμε φρσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-10 λεπτά, έως ότου η γέμιση να είναι στεγνή χωρίς υγρά.
Στη συνέχεια κλείνουμε την φωτιά, δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Προετοιμάζουμε την γέμιση από την προηγούμενη μέρα, οπότε θα έχει χρόνο να κρυώσει κι εμείς δεν θα κουραστούμε πολύ.
Τώρα ας φτιάξουμε την ζύμη ελαιόλαδου.
Μπορούμε να την φτιάξουμε με το χέρι ή το μίξερ.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι και στην συνέχεια το κρασί. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια λεία, μαλακή και ελαστική ζύμη.
Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη δίνουμε ένα σφαιρικό σχήμα και τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-30 cm με λίγο ελαιόλαδο.
Καλημέρα, τι ωραία πίτα είναι αυτή! Πολύ ωραία η συνταγή και γραμμένη αναλυτικά, ευχαριστούμε. Πραγματικά η πρώτη πίτα που θα φτιάξω όταν θα έχω τη διάθεση θα είναι αυτή. Καλές γιορτές εύχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ!! Πραγματικά είναι πολύ νόστιμη πίτα και θα το χαρείς πολύ αν την φτιάξεις!!
Διαγραφή