Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέστο Μαϊντανού με Λεμόνι / Parsley Lemon Pesto

 



Εδώ και αρκετό καιρό στο σπίτι μας υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα βάζο Pesto alla Genovese. Βλέπετε κάποιος κύριος μέσα στο σπίτι έχει πάθει εμμονή!! :) το προσθέτει δε σε όλα τα πιάτα, ακόμη και στο τοστ. Άβυσσος η γεύση του ανθρώπου!! Τι να πω!!

Από την άλλη βέβαια το Pesto είναι ένα τόσο υπέροχο καρύκευμα και ένα επιπλέον προσόν του είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά και διάφορα χορταρικά, αρωματικά ή μη. Δεν βρίσκουμε βασιλικό; σίγουρα θα βρούμε ρόκα και θα φτιάξουμε pesto ρόκα ή θα βρούμε σπανάκι ή ακόμη ακόμη θα έχουμε μαϊντανό και νάτο το pesto μαϊντανού!! 

Το pesto είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψουμε κάτι απλό, όπως το ψητό κοτόπουλο, σε ένα πιο ολοκληρωμένο gourmet και γευστικό γεύμα. Τα ζυμαρικά απογειώνονται με λίγες κουταλιές ενός νόστιμου σπιτικού pesto.

Ακόμη κι αν δεν έχουμε κουκουνάρι, που είναι η κλασική προσθήκη σε ένα pesto, πιστεύω ότι τα αμύγδαλα, τα κάσιους αλλά και τα καρύδια λειτουργούν υπέρμετρα καλά και δίνουν την δική τους γευστική νότα στο pesto μας. Εδώ επέλεξα τα αμύγδαλα και η επιλογή μου αυτή με έκανε πολύ χαρούμενη γιατί το αποτέλεσμα με αντάμειψε σε όλα τα επίπεδα. 

Μια άλλη υπέρβαση που έκανα σε αυτό το Pesto είναι ότι αντικατέστησα την καθολική επιλογή της παρμεζάνας και χρησιμοποίησα ένα περισσότερο μαλακό τυρί, όπως είναι το κασέρι ή η γραβιέρα. Παράτολμο το παραδέχομαι, αλλά παρόλα αυτά μου άρεσε γιατί έδωσε μια πιο κρεμώδη υφή στο pesto μου. Φυσικά η αυθεντική συνταγή επιβάλλει παρμεζάνα, οπότε επαφίεται στην διακριτική σας ευχέρεια η επιλογή αυτή.

Φτιάξτε σπιτικό pesto, απογειώστε τα ζυμαρικά σας  και όχι μόνο, απολαύστε το σε χιλιάδες παρασκευές και προσθήκες στην κουζίνα σας.

Πέστο Μαϊντανού με Λεμόνι / Parsley Lemon Pesto





Υλικά

2 1/2 κούπες φύλλα μαϊντανού (1,5 με 2 ματσάκια περίπου)

50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα 

80 γρ. γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο (κλασική επιλογή η παρμεζάνα)

2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού 

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού 

1/2 κούπα ελαιόλαδο 

1/2 κουταλάκι αλάτι 

1/2 κουταλάκι πιπέρι

Ένα πακέτο ζυμαρικά βρασμένα al dente

Δημιουργία 

Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό. Κόβουμε μόνο τα φύλλα και πετάμε τα κοτσάνια. 


Στο μπολ ενός μπλέντερ βάζουμε τα φύλλα μαϊντανού, τα αμύγδαλα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Βάζουμε σε λειτουργία το μηχάνημα και πολτοποιούμε το μείγμα προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε ένα κρεμώδες μείγμα.

Μεταφέρουμε το pesto σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μέσα το τυρί και από μισό κουταλάκι αλάτι και πιπέρι.


Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να είναι al dente. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε 1 κούπα από το νερό που έβρασαν. Ρίχνουμε τώρα τα ζυμαρικά μέσα στο μπολ με το Pesto και ανακατεύουμε, αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο από το νερό που έβρασαν για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα.

Αλλιώς αν θέλουμε αποθηκεύουμε το pesto σε ένα βάζο για να το χρησιμοποιήσουμε όταν χρειαστεί. 



Σχόλια

  1. Α ωραίο και με μαιντανό.
    Ωραία η επιλογή τυριού για αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίο Μάριον και το τυρί πραγματικά συνέβαλε σε αυτό!!

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία ιδέα! Φαίνεται νοστιμότατο! Όλα τα υλικά είναι αγαπημένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γρήγορη Πρασοτυρόπιτα

Κι ήρθε η ώρα της πίτας, ήρθε η ώρα της απόλαυσης, κι αν η πίτα μου αυτή την φορά δεν έχει φύλλο δεν στερείται καθόλου σε γεύση και είναι τόσο απολαυστική!!. Η απόλαυση όμως κράτησε λίγο, ίσως την επόμενη φορά χρειαστεί να διπλασιάσω την δόση και θα το κάνω να είστε σίγουροι. Κι αυτή την φορά δεν κουράστηκα καθόλου να φτιάξω την πιτούλα, η μόνη κούραση, αν μπορούμε να το πούμε κούραση, ήταν το σοτάρισμα του πράσου, απειροελάχιστη ασχολία για αυτό το λαχταριστό αποτέλεσμα. Είναι τόσο εύκολη αυτή η πιτούλα, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την λαϊκή μας παροιμία "πέσε πίτα να σε φάω", με την οποία χαρακτηρίζουμε κάποιον που είναι τεμπέλης και τα θέλει όλα έτοιμα σερβιρισμένα στο πιάτο. "Πέσε πίτα να σε φάω", αλλά σας ορκίζομαι δεν είμαι τεμπέλα, αυτή την εποχή η ζωή μου έχει γίνει πολύ δύσκολη, με πολλές υποχρεώσεις, πολλές σκοτούρες, πολλές αλλαγές και συρρικνωμένο ελεύθερο χρόνο. Άρα στον τομέα της κουζίνας, αυτό που χρειάζομαι τώρα, είναι "π

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ και σπιτικό φύλλο

Αυτές τις εποχές, θα ήταν το λιγότερο ανεπίτρεπτο, να πετάμε φαγώσιμα, γιατί είναι γεγονός ότι δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και με δυσκολία καταφέρνουν να γεμίσουν καθημερινά το τραπέζι τους. Ομολογουμένως πάντα δυσκολευόμουν να πετάξω οτιδήποτε φαγώσιμο. Γι'αυτό ένα κοτοπουλάκι, που είχα πάρει προχθές έτοιμο ψημένο, κατέληξε σήμερα να γίνει κοτόπιτα!! Μα είναι δυνατόν; το κοτοπουλάκι είχε μείνει περιφρονημένο μέσα στο ψυγείο. Έλειπε μόνο ένα μπουτάκι και μια φτερούγα, αν δεν απατώμαι!!  Κατά τα άλλα, περίμενε υπομονετικά την σημερινή ημέρα για να γίνει μια πεντανόστιμη κοτόπιτα και να φαγωθεί μετά μανίας!! Κοτόπιτα με μπεσαμέλ και σπιτικό φύλλο Υλικά 1 κοτόπουλο έτοιμο ψημένο ή βρασμένο 1 πιπεριά πράσινη σε κύβους 1 πιπεριά κόκκινη σε κύβους Υλικά για την ζύμη 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού γάλα (180 γρ) 350 γρ βιτάμ λιωμένο 600 - 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι αλάτι Υλικά για την μπεσαμέλ 2 κουταλιές σούπας βούτυρο 3/4 της κούπας

Κουλουράκια με λεμόνι, μέλι και κανέλα (νηστίσιμα)

Αυτά τα κουλουράκια αγαπημένοι μου φίλοι με έχουν καταστρέψει! Είναι η πολλοστή φορά που τα φτιάχνω μέσα σε λίγες βδομάδες! Είναι μια παλαιότερη συνταγή, που επέλεξα να την τροποποιήσω και να την αρωματίσω διαφορετικά. Η διαφορά ομολογώ μεγάλη, ενώ οι τροποποιήσεις λίγες και απλές. Μερικές φορές ακόμη και μια απειροελάχιστη αλλαγή είναι ικανή να φέρει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Όπως και να'χει θα σας συνιστούσα να φτιάξετε διπλή δόση ή και τριπλή καλύτερα για να μπορέσετε να τα χορτάσετε (αν το καταφέρετε). Φτιάξτε τον καφέ σας και απολαύστε τα! Κουλουράκια με λεμόνι, μέλι και κανέλα (νηστίσιμα)  Υλικά (40-45 κομμάτια) 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι του γλυκού ( γεμάτο) μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 100 γρ. ζάχαρη 60 γρ. μέλι 110 γρ. ελαιόλαδο 100 γρ. λάδι ελαφρύ (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)  60 γρ. ανθρακούχο νερό (σουρωτή) 40 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού ξύσμα ενός λεμονιού 1 κου