Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Τούρτα μωσαϊκό cheesecake

Ελπίζω να συγχωρήσετε την μικρή μου απουσία, αλλά οι δουλειές είναι πολλές το καλοκαίρι λόγω του κτήματος με την αρώνια και φυσικά η θάλασσα, τα μπάνια, απορροφούν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από τον χρόνο μας.
Για το γλυκό τώρα, ο συνδυασμός έγινε πρώτα μέσα στο κεφάλι μου και στην συνέχεια υλοποιήθηκε.
Θα μου πείτε πολύ πλούσιος συνδυασμός και πολύ θερμιδογόνος και φυσικά δεν θα διαφωνήσω.
Αλλά πείτε μου ποια τούρτα έχει λιγότερες θερμίδες;
Όλες οι τούρτες επειδή συνδυάζουν παντεσπάνι με κάποια κρέμα έχουν και τις ανάλογες θερμίδες.
Εξ'άλλου όπως θα μπορούσαμε να πούμε ή θα φας γλυκό ή αλλιώς μην φας καθόλου!
Αυτό το γλυκό επίσης έχει μια έντονη αντίθεση, το κάτω μέρος είναι σχετικά συμπαγές σαν μωσαικό και το πάνω μέρος είναι ένα αφράτο λευκό σύννεφο.
Αυτή η αντίθεση, δεν ξέρω εσάς, αλλά εμένα με σαγηνεύει, αυτές οι δυο αισθήσεις παιχνιδίζουν στον ουρανίσκο με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
Δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό, το σωστό θα ήταν να το διαπιστώσετε μόνοι σας.
Κατά τα άλλα ας χαρούμε όλοι το καλοκαιράκι γιατί κρατάει λίγο κι ας γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για τα δύσκολα.
Καλό, δροσερό και χαρούμενο μήνα.

Υλικά
Για την βάση μωσαϊκό
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
5 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
100 γρ. καρύδια κατεψυγμένα από βραδείς
250 γρ. μπισκότα πτι μπερ ή άλλα σπιτικά, σπασμένα σε  κομμάτια

Υλικά για την κρέμα τυριού

250 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
250 γρ. κουβερτούρα λευκή
50 γρ. βούτυρο
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη + 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
250 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
40 γρ. μέλι
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια

Δημιουργία
Από την προηγούμενη βάζουμε τα καρύδια στην κατάψυξη.
Πολτοποιούμε τα καρύδια σε ένα δυνατό μπλέντερ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Με αυτό τον τρόπο πολτοποιούνται εντελώς και παίρνουμε ένα ελαφρώς υγρό μείγμα.
Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την μαύρη κουβερτούρα και το βούτυρο.
Όταν λιώσει καλά η σοκολάτα, προσθέτουμε το κακάο, το ζαχαρούχο γάλα, τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά πάνω στο μπεν μαρί μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Βγάζουμε το μπολ από το μπεν μαρι και το αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει ελαφρά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα μπισκότα και ανακατεύουμε να μοιραστούν στο μείγμα ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με λαδόκολα ένα ταψάκι 25 εκ. με αποσπώμενο τοίχωμα και ρίχνουμε το μείγμα εκεί, φροντίζοντας να στρώσουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Βάζουμε στο ψυγείο καλύτερα όλη την νύχτα μέχρι να σφίξει το μείγμα.
Φτιάχνουμε την κρέμα, σε ένα μπολ κτυπάμε την κρέμα γάλακτος, η οποία πρέπει να είναι κρύα, μέχρι να γίνει σαντιγύ και την διατηρούμε στο ψυγείο.
Σε καθαρό μπεν μαρί λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα με το βούτυρο.
Εν τω μεταξύ σε ένα μικρό μπολάκι μουλιάζουμε την ζελατίνη με 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό για λίγα λεπτά.
Όταν η λευκή κουβερτούρα έχει λιώσει, προσθέτουμε στο μπενμαρί την ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η ζελατίνη έχει διαλυθεί.
Κατεβάζουμε από το μπεν μαρί.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, το μέλι, το χυμό λεμονιού, την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα μίξερ ή με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα μας να είναι ομοιόμορφο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μεγάλο μπολ το μείγμα της λευκής κουβερτούρας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενωθούν μεταξύ τους.
Αφού έχουμε ενώσει τα μείγματα τυριού και λευκής κουβερτούρας, προσθέτουμε στο μπολ τμηματικά την σαντιγύ που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά από κάτω προς τα πάνω, μέχρι η σαντιγύ να ενσωματωθεί και να αποκτήσουμε μια αφράτη λευκή κρέμα.
Είμαστε έτοιμοι να συναρμολογήσουμε το γλυκό.
Βγάζουμε το μωσαικό από το ταψάκι και αφαιρούμε την λαδόκολα, το βάζουμε χωρίς την λαδόκολα ξανά στο κουμπωτό ταψάκι.
Αδειάζουμε πάνω από το μωσαϊκό την κρέμα τυριού, στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο 3-4 ώρες να σφίξει η κρέμα. 
Στην συνέχεια ξεφορμάρουμε το γλυκό βγάζοντας τα τοιχώματα κι αν θέλουμε το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Επειδή είναι πλούσιο γλυκό δεν χρειάζεται πιστεύω να γαρνίρουμε την επιφάνειά του με κάτι άλλο!
Καλή απόλαυση!

4 σχόλια:

  1. Αυτή η κρέμα φαίνεται τόσο αφράτη...πω πω...
    Αλλα και η βαση μου αρεσε πολύ.
    Τέλειος συνδυασμός Μαρία..
    Μπράβο

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/8/17 11:34

    Καλημέρα...
    Ένα φακελάκι ζελατίνη σε μορφή σκόνης είναι 10γρ; Φαίνεται λαχταριστό και σκέφτομαι να το φτιάξω για γλυκό γενεθλίων γιατί το μωσαϊκό είναι αγαπημένη γεύση παιδικών αναμνήσεων...
    Φιλικά
    Βασιλική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι 10 γρ.κάθε φακελάκι! Σ'ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ καλή επιλογή!!

      Διαγραφή