Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Ανάποδο υγιεινό κέικ aronia berries

Συγνώμη για την σιωπή μου τον τελευταίο καιρό, αλλά η δυσκολίες της ζωής είναι μέσα στο πρόγραμμα πάντα κι αν αναφερθούμε και στα άστρα ...........μεγάλο πρόβλημα!!
"Τα άστρα και τα ζώδια μας φέρνουνε εμπόδια" έτσι δεν λένε;
Τι να πω κι εγώ; Ο Κρόνος θα μείνει στον Τοξότη μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2017 και θα φέρει εμπόδια και ανατροπές, ο θεός να μας φυλάει!!
Από την άλλη η διέλευση του Κρόνου θα μας δώσει ωριμότητα και εσωτερική δύναμη, κάτι είναι κι αυτό!

Το σημερινό κέικ τώρα, είναι ένα κέικ με πολύ υγιεινά υλικά και χαμηλές σχετικά θερμίδες.
Πρώτα πρώτα και μόνο που περιέχει αρώνια το καθιστά υγιεινό και ιδιαίτερο.
Η μαύρη αρώνια, επίσης γνωστή σαν μαύρο Chokeberry, είναι το νέο "superfood"!
Παρά το γεγονός ότι για τα βατόμουρα, τα acai, τα Gogi berry, γνωρίζουμε όλοι καλά για τα οφέλη τους στην υγεία, το μούρο Aronia έχει τις υψηλότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που έχουν ποτέ καταγραφεί σε ένα φρούτο.
Είμαι αρκετά τυχερή από αυτή την άποψη, γιατί σε ένα όμορφο κτήμα στην Βόρεια Εύβοια καλλιεργώ αυτή την απίθανη, ιδιαίτερη υπερτροφή!!

Ανάποδο υγιεινό κέικ aronia berries

Υλικά
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1.1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
100 γρ. βούτυρο μαλακό
180 γρ. ζάχαρη με στέβια ή μαύρη ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κούπα ξινόγαλα (240 γρ) (αν δεν έχετε μπορείτε σε μια κούπα γάλα να ρίξετε 1 κουταλιά της σούπας ξύδι και να το αφήσετε να πήξει για 10 λεπτά)
Για την βάση:
2 κούπες (240 γρ.) κατεψυγμένα φρούτα (έβαλα αρώνια)
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
60 γρ. μαύρη υγρή ζάχαρη

Δημιουργία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώνουμε ένα ταψί 20*20 εκ ή 18*23 εκ.
Ανακατεύουμε μαζί σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, την σόδα, το αλάτι και το τζίντζερ.
Σε ένα άλλο μπολ ή στο μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε το αυγό, συνεχίζουμε να κτυπάμε και στο τέλος ενσωματώνουμε το ξινόγαλα.
Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε πολύ καλά να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη.
Παίρνουμε το ταψί και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, από πάνω πασπαλίζουμε την ζάχαρη ομοιόμορφα και στο τέλος αδειάζουμε στο ταψί τα φρούτα να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
Στην συνέχεια απλώνουμε απαλά πάνω από τα φρούτα την ζύμη του κέικ και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, ελέγχοντας συγχρόνως με ένα μαχαίρι αν βγαίνει καθαρό όταν το μπήγουμε στο κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο για 15 λεπτά και στην συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε μια κατάλληλη πιατέλα και το απολαμβάνουμε!!



1 σχόλιο:

  1. Εδώ είναι που πάει "γάντι" το : από την παραγωγή ... στην κατανάλωση! Ή καλύτερα από το χωράφι του παραγωγού...στο πιάτο του!
    Άντε και μ' έκανες και ζήλεψα ;-) Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή