Ιταλικά λέγεται "Pollo alla parmigiana", ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες "Chicken Parm" και στην Αυστραλία αναφέρεται ως Parmi ή parma.
Είναι ένα πιάτο Ιταλο-Αμερικάνικο που αποτελείται από παναρισμένο κοτόπουλο στήθος και στην κορυφή καλύπτεται από μια σάλτσα ντομάτας και τυρί μοτσαρέλα, παρμεζάνα ή προβολόνε.
Το κοτόπουλο parmigiana αποτελεί την βάση για πολλά διαφορετικά πιάτα, όπως σάντουιτς κοτόπουλο parm (αγαπημένο του γιου μου), επίσης συνδυασμένο με πίτες ή ξαπλωμένο πάνω από ζυμαρικά μαζί με την σάλτσα του.
Σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα ντομάτας θα μαγειρευτεί σε φαρδιά κατσαρόλα και το κοτόπουλο με το τυρί θα μπει πάνω από την σάλτσα.
Πολύ μου άρεσε ο συνδυασμός αυτός με τα ζυμαρικά, την επόμενη φορά θα δοκιμαστεί σίγουρα.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι, ότι αυτό το πιάτο θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα, είναι πλούσιο, γευστικό και πολύ πολύ αγαπητό σε όλους, μικρούς μεγάλους.
Βάλτε το ανάμεσα σε 2 φέτες ψωμί και απολαύστε νοστιμότατο σάντουιτς χωρίς να προσθέσετε τίποτε άλλο, αφού τα έχει όλα.
Σερβίρετέ το σαν κύριο πιάτο με chips πατάτας και σαλάτα και είναι σίγουρο ότι θα έχετε φάει ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που δοκιμάσατε ποτέ.
Τι άλλο να πω; σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Κοτόπουλο Παρμεζάνα (Parmi ή Parm ή Parmigiana)
Υλικά για το πανάρισμα:50 γρ. σουσάμι
80 γρ. ψίχουλα ψωμιού(έβαλα από ψωμί του τόστ)
20 γρ. αμύγδαλα ή ηλιόσπορους
2 κουταλάκια του γλυκού μείγμα βοτάνων προβηγκίας
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι πιπέρι
Υλικά για την σάλτσα ντομάτας:
140 γρ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λιαστές ντομάτες
50 γρ. ψητές πιπεριές (από βαζάκι κόκκινες ή πράσινες)
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα βοτάνων προβηγκίας
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Υλικά για το κοτόπουλο parmi:
500-700 γρ κιμά από στήθος κοτόπουλο ή στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κύβους αν έχετε το thermomix
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
20 γρ. από το μείγμα για το πανάρισμα
Επίσης:
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
80 γρ. τυρί μοτσαρέλα τριμμένο
60 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
Δημιουργία:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά για το πανάρισμα στο μπολ ενός μπλέντερ και ψιλοκόβουμε, θέλουμε να έχουν υφή ψίχας και όχι να γίνουν σκόνη.
Αδειάζουμε σε ένα πιάτο και κρατάμε το μείγμα.
Με το themomix κόβουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
Χωρίς να πλύνουμε το μπολ, προσθέτουμε στο μπλέντερ τα υλικά για την σάλτσα ντομάτας και ψιλοκόβουμε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αντιστοίχως με το θερμομίξ κόβουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 5.
Αδειάζουμε την σάλτσα σε ένα μπολ φροντίζοντας να καθαρίσουμε καλά τα τοιχώματα του μίξερ.
Όσοι έχουμε το themomix, προσθέτουμε το κοτόπουλο σε κύβους μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο και κόβουμε 40 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 9.
Όσοι χρησιμοποιήσουμε έτοιμο κιμά, ζυμώνουμε τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Χωρίζουμε το μείγμα του κοτόπουλου σε 6 μέρη και με βρεγμένα χέρια πλάθουμε πλατιά μπιφτέκια 2 εκατοστών.
Για περισσότερη ευκολία απλώνουμε τα ψίχουλα παναρίσματος σε ένα ξύλο κοπής και πάνω εκεί απλώνουμε καθένα από τα 6 κομμάτια κοτόπουλου, πιέζοντας με το χέρι μας πάνω στα ψίχουλα και από τις 2 πλευρές.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Επίσης προθερμαίνουμε το grill σε μεσαία θερμοκρασία.
Τηγανίζουμε το παναρισμένο κοτόπουλο 3 λεπτά περίπου από την μια πλευρά και 2 λεπτά περίπου από την άλλη μέχρι να ροδίσει.
Δεν θέλουμε να τα ψήσουμε, δεδομένου ότι θα συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο γκρίλ.
Όταν ροδίσουμε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι, απλώνουμε στην κορυφή σάλτσα ντομάτας.
Πάνω από την σάλτσα πασπαλίζουμε τυρί μοτσαρέλα και παρμεζάνα.
Βάζουμε το κοτόπουλο στο γκριλ για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει και να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου, αν προτιμούμε, και σαλάτα ή φτιάχνουμε σάντουιτς περικλείοντας το νόστιμο κοτόπουλο ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί.
Καλή μας όρεξη!
Oυαουυ!! Πολύ μου άρεσε αυτό Μαρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λιωμένο τυρί από πάνω πολύ ωραίο..
Κι ωραία ιδέα για το σάντουιτς ;)
Μπράβο!!
Φιλιά